Δήμος Τρικκαίων

Το σκάνδαλο της χούντας για το Διοκητήριο

27 Μαρτίου 2018
Το 1974 τα «Τρικαλινά Νέα» έφεραν στο φως ένα τοπικό σκάνδαλο της χούντας αυτό της παραχώρησης δωρεάν οικοπέδου για την ανέγερση του Διοικητηρίου ενώ είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό πίστωση επτά εκατ. δραχ. για την αγορά του οικοπέδου. Τον Οκτώβριο του 1973 άλλαξαν όλα και ζητήθηκε η δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου υπό την απειλή του τότε νομάρχη Κουκουράκη «ή το οικόπεδο ή εκτός του Συμβουλίου». Αντέδρασε ο δημοτικός Σύμβουλος Μίμης Καμπελής ο οποίος τόνισε ότι θα υπερασπισθεί τα συμφέροντα του Δήμου και θα πρέπει να του κοινοποιηθεί η απόλυση. Η απόφαση τελικά στάλθηκε ομόφωνα στη νομαρχία.

Το ρεπορτάζ είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Λώλης.

“Περί τα τέλη του 1971 και τας αρχάς του 1972 είχε δοθεί από τη Νομαρχία Τρικάλων στον τοπικό Τύπο μία ανακοίνωση που ανήγγειλε με πανηγυρικό τρόπο ότι η Εθνική Κυβέρνησις ενδιαφερομένη να δώσει λύση στο πρόβλημα του Διοικητηρίου στα Τρίκαλα, διέθεσε πίστωση επτά (7) εκατομ. δρχ. για την αγορά οικοπέδου εντός της πόλεώς μας.

Η πίστωση αυτή είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Διοικήσεως Θεσσαλίας. Την 12η Φεβρουάριου 1972 έγινε υπό την προεδρία του τότε Νομάρχου Ανδρέα Κατερνιά σύσκεψη για την εξεύρεση καταλλήλου οικοπέδου προς ανέγερση του Διοικητηρίου, μετά την διάθεση της ανωτέρω πιστώσεως. Και σαν καταλληλότερο υπεδείχθη το παρά την παλαιά δημοτική ζωαγορά δημοτικό οικόπεδο εκτάσεως 5,5 περίπου στρεμμάτων, το οποίο θα συμπληρώνονταν με την αγορά και των πέριξ αυτού ιδιοκτησιών.

Υπολογίζονταν τότε ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα εισέπραττε από την πώληση του οικοπέδου αυτού στο δημόσιο το ποσό των 4 περίπου εκατομ. δρχ. και ο Δήμαρχος I. Μάτης έκανε τολμηρά σχέδια επωφελούς για την πόλη αξιοποιήσεως του ποσού αυτού. Είχε ξεκινήσει άλλωστε, τότε η διαδικασία για το δίκτυο υπονόμων ακαθάρτων υδάτων της πόλεως και αρκετά για την προώθηση των σχετικών μελετών.

Άρχισε έκτοτε η προεργασία για την τακτοποίηση των οικοπέδων της παλαιάς δημοτικής ζωαγοράς. Την 23η Φεβρουαρίου 1972 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση τροποποιήσεως του σχεδίου πόλεως στον χώρο αυτό για το Διοικητήριο. Και την 18η Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου έγινε δεκτή από το αρμόδιο υπουργείο, η τροποποίηση αυτή.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα, ξαφνικά έπεσε κεραυνός εv αιθρία: Το δημόσιο ζητούσε τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου για το Διοικητήριο κατά τρόπο που συνιστά ένα σκάνδαλο για την κοινή γνώμη των Τρικάλων. Το σκάνδαλο του οικοπέδου του Διοικητηρίου, στο οποίο επιχειρεί να ρίξει φως η έρευνα τούτη.

Εν τω μεταξύ είχαν επέλθει και οι εξής αλλαγές: Τον Ι. Λαδά αντικατέστησε στην Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας ο υφυπουργός Μίχαλος, το νομάρχη Τρικάλων Ανδρ. Κατερνιά, ο Γ. Κουκουράκης και τον Δήμαρχο Τρικκαίων I. Μάτη ο Αλέξ. Πούλιος.

Κατόπιν υποδείξεως του Γ. Κουκουράκη το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλεώς μας εκλήθη το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 1973 σε επείγουσα συνεδρίαση, με μόνο θέμα ημερήσιας διατάξεως την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου παρά την ζωαγορά γιά το Διοικητήριο. Στην συνεδρίαση εκείνη προσήλθε και ο νομάρχης Γ. Κουκουράκης. Προσήλθαν και οι αντιπρόσωποι του τοπικού Τύπου, όπως σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκείνο όμως το βράδυ ο Γ. Κουκουράκης εζήτησε την αποχώρηση των δημοσιογράφων. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών. Υπήρχε λόγος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος εκκαλείτο να δώσει δωρεάν οικόπεδο για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Ήταν η πρώτη όμως φορά που είχε ανακοινωθεί η διάθεση πιστώσεως για την αγορά οικοπέδου, του οποίου εκ των υστέρων ζητείται η δωρεάν παραχώρηση. Και η πρώτη φορά που μια τέτοια παραχώρηση συζητείται κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του εκπροσώπου της κυβερνήσεως.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκείνο το βράδυ, δεν έκαμε μνεία περί δωρεάν παραχωρήσεως, άλλα περί συμβιβαστικής αποζημιώσεως του Δήμου για το οικόπεδο. Το θέμα της δωρεάν παραχωρήσεως ετέθη εκ τον υστέρων στη συνεδρίαση.

Τι ελέχθη, λοιπόν, σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου; Δεν είναι ακριβώς γνωστό, γιατί δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Σχετικά όμως εγνώσθησαν τα έξης:

Στην αρχή της συνεδριάσεως στην οποία παρίστατο ο Δήμαρχος Αλ. Πούλιος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Χρ. Κλωτσοτήρας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρ. Σιαφαρίκας, I Σακκάς, Στεφ. Μάντζαρης, Γ Κατσίκης, Ζην. Κατσάρος, Μίμης Καμπελής και Βασ. Κονταξής (απουσίαζε μόνο ο Γ. Κώτσιος — Στεργίου), έλαβε τον λόγο ο Νομάρχης Γ. Κουκουράκης ο οποίος ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου παρά την ζωαγορά γιατί — όπως είπε — αυτή ήταν η εντολή του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και αυτό υπαγόρευε το συμφέρον της πόλεως. Επί αρκετή ώρα μιλώντας ο νομάρχης επιχείρησε να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάγκη αυτής της δωρεάν παραχωρήσεως, υποσχόμενος πως με άλλους τρόπους θα αντάμειβε τον Δήμο, είτε με οικονομικές ενισχύσεις είτε με την παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζονταν πρώτα η Οικονομική Εφορία, επί της οδού Γαριβάλδη.

Επακολούθησε συζήτησις σε οξύ τόνο Νομάρχη και Δημοτικού Συμβούλου Μίμη Καμπελή, ο οποίος ήταν ο μόνος των Συμβούλων πού έφερε αντιρρήσεις στη δωρεάν παραχώρηση Ο Μ. Καμπελής τόνισε μεταξύ άλλων ότι, αν το Δημοτικό Συμβούλιο απεφάσιζε τη δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου θα έχανε ένα σοβαρό ποσό γύρω στα 3,5 με 4 εκατομμύρια ενώ οι υποσχέσεις του νομάρχη ήταν κάτι το αβέβαιο αφού μπορούσε να φύγει ο ίδιος και ο νέος νομάρχης να μην αναγνωρίσει τις προφορικές υποσχέσεις του προκατόχου του.

Επίσης ο Μ. Καμπελής είπε ότι ο Δήμος έχει την στιγμή αυτή οικονομική αδυναμία πληρωμής και του υπαλληλικού του προσωπικού ακόμα και ότι εκκρεμεί το θέμα τον οικοπέδου Μπέλτσιου. Ελπίζει δηλαδή ότι με το ποσό που θα πάρει από το οικόπεδο της ζωαγοράς θα μπορέσει να καταβάλει την πρώτη δόση για την αποζημίωση του οικοπέδου Μπέλτσιου.

Στο σημείο αυτό ο νομάρχης Γ. Κουκουράκης σε έντονο ύφος είπε ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει απόψε την δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν θέση πλέον στο Συμβούλιο. Ήταν μια έμμεση, άλλα σαφής προειδοποίηση για τους συμβούλους.

Ο Καμπελής επεμβαίνων τόνισε ότι ήλθε στον Δήμο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πόλεως και μόνο και ότι εν τοιαύτη περιπτώσει θα πρέπει να του κοινοποιηθεί η απόλυσις του. Ο Δήμαρχος Αλ. Πούλιος δήλωσε στο σημείο αυτό ότι θίγεται εκ της ασκούμενης -πιέσεως. «Τότε τι είμαστε εμείς εδώ»; είπε χαρακτηριστικά.

Προ αυτής της καταστάσεως ο Νομάρχης προσπάθησε να αμβλύνει την εντύπωση του τελεσιγράφου του αλλά εις οξύ τόνο αποχωρώντας εκ της αιθούσης των συνεδριάσεων, προειδοποιεί: «Περιμένω την απόφαση σας αύριο το πρωί στο γραφείο μου».

Μετά την αποχώρηση του νομάρχη -όπως άλλωστε και προ αυτής- ο Μίμης Καμπελής δηλώνει ότι διαφωνεί και μειοψηφεί για την δωρεάν παραχώρηση. Ο Δήμαρχος εισηγείται τη λήψη ομοφώνου αποφάσεως. Και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έγινε.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί δωρεάν παραχωρήσεως του οικοπέδου παρά την ζωαγορά εστάλη την επομένη στη νομαρχία ως ομοφώνως  ληφθείσα με την υπ’ αριθμ. 128)19)73. Αφορά εις την δωρεάν παραχώρηση του συνόλου της δημοτικής εκτάσεως παρά τη ζωαγορά, εκ 5,5 στρεμμάτων, ενώ διά το Διοικητήριο απαιτείτο δημοτική έκταση 2.200 τμ. Γιατί τόση γαλαντομία εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου; Πάντως η ομόφωνη αυτή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, εγκρίνεται από την Νομαρχία και αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο κάνει δέκτη την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου εκτάσεως 5,514,16 τετραγωνικών μέτρων, μεταξύ των οδών Σωκράτους — Αβέρωφ — Θεοδοσοπούλου — Κολοκοτρώνη. Τέσσαρα (4) τουλάχιστον εκατομμύρια χάνονται οριστικά για τον Δήμο.

Η κοινή γνώμη των Τρικάλων όμως βοά και διερωτάται για την στάση των Δημοτικών Συμβούλων μπροστά στο έμμεσο αλλά σαφές διάβημα του τότε νομάρχη Κουκουράκη. Ο τοπικός Τύπος σχολιάζει επικρίνοντας το γεγονός, αλλά καλείται και του γίνονται συστάσεις αρμοδίως, να μην… ενδιαφέρεται για τα τοπικά ζητήματα. Έτσι τα ερωτήματα παραμένουν στο ακέραιο.

  • Τί έγιναν τα 7 εκατομμύρια πού ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Διοικήσεως Θεσσαλίας για την αγορά του δημοτικού οικοπέδου και άλλων ιδιοκτησιών προς ανέγερση του Διοικητηρίου;
  • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πίστευαν τότε ότι συνέφερνε στην πόλη η δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου και σιώπησαν ή υπέκυψαν εις το τελεσίγραφο του Νομάρχη;
  • Γιατί τελικά και ο Mίμης Καμπελής φέρεται ως μη μειοψηφήσας, αφού η απόφαση εστάλη ως ομόφωνα ληφθείσα;
  • Γιατί. στην απόφαση περιελήφθη όλη η έκταση των 5,5 στρεμ. ενώ τα 2.200 τμ. ήταν αρκετά —από τη δημοτική έκταση— για την περίπτωση του Διοικητηρίου;
  • Υπήρχε οιαδήποτε συνάρτηση οικοπέδου Διοικητηρίου και υποθέσεως απαλλοτριώσεως του οικοπέδου Μπέλτσιου;
  • Συμφέρει τέλος στον Δήμο η υπό τοιούτους όρους ανέγερσης του Διοικητηρίου, την στιγμή που ο ίδιος διαθέτει το κτίριο της δημοτικής αγοράς, όπου και στεγάζονται άνετα οι δημόσιες υπηρεσίες;

Ο τότε Δήμαρχος Αλ. Πούλιος καλείται να εξηγήσει την τελική εισήγηση του περί δωρεάν παραχωρήσεως του οικοπέδου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τους λόγους που τους ώθησαν στην απόφαση τους εκείνη. Η κοινή γνώμη των Τρικάλων περιμένει.

Από το νέο νομάρχη Θεοδ. Αναγνωστόπουλο αναμένομε να αναψηλαφήσει το όλο θέμα & να το αντιμετωπίσει με το πραγματικό του πρίσμα. Αν το δημόσιο ενδιαφέρεται όντως να αναγείρει Διοικητήριο στα Τρίκαλα, πρέπει να αγοράσει οικόπεδο. Όπως έγινε και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Τέλος το νέο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συγκροτηθεί θα πρέπει επειγόντως να λάβει απόφαση ανακλήσεως της δωρεάς αυτής που έγινε κάτω από τέτοιες συνθήκες πιέσεων και κάτω από τόσα ερωτηματικά.”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ