Δήμος Τρικκαίων

Στο Μουσείο Τσιτσάνη ο "Μαραθώνιος Ανάγνωσης" για τη Γαλλοφωνία

28 Μαρτίου 2017
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μάρτη, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν.Τρικάλων, διοργάνωσε για πρώτη φορά, Mαραθώνιο Ανάγνωσης αφιερωμένο στο έργο του Georges Perec "Je me souviens" (Θυμάμαι) . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2017, στα Τρίκαλα, στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, με ιδιαίτερη επιτυχία χάρη στην μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, γαλλόφωνων και μη γαλλόφωνων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους, όσοι στήριξαν την εκδήλωσή μας είτε συμμετέχοντας στην ανάγνωση είτε απλά παριστάμενοι ως ακροατές, αλλά και όλους όσους ήταν νοερά μαζί μας μιας και άλλες υποχρεώσεις τους κράτησαν μακριά.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές διαφόρων σχολείων του νομού μας που με περισσή χαρά και προθυμία, παρόλο το φορτωμένο πρόγραμμά τους, ήρθαν και διάβασαν τα “Je me souviens” του Georges Perec αλλά και τα δικά τους “Je me souviens”, αποτέλεσμα εργαστηρίων δημιουργικής γραφής στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2017.

Ευχαριστούμε επίσης τον μαθητή του 1ου Γυμνασίου, Αντώνη Τυρνενόπουλο, που συνόδευε μελωδικά στο πιάνο τα αναγνώσματά μας καθώς και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Εμμέλεια Τολίκα, Διονυσία Σάρρη, Αθηνά Σφέικου και Αλίκη Φλιούκα που μας χάρισαν όμορφες μουσικές στιγμές με το εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή” με το οποίο συνόδευσαν τα δικά τους “Je me souviens”  με θέμα την Φιλαρμονική Τρικάλων.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Δημήτρη Παπαστεργίου που μας τίμησε με την παρουσία του και τα όμορφα γαλλικά του, καθώς και την Αντιδήμαρχο Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού & Νεολαίας, κ. Έφη Λεβέντη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και υποστήριξε την εκδήλωσή μας και με την φυσική της παρουσία.

Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Βασιλένα Μητσιάδη, Αντιπρόεδρο του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, τον κ.Στέλιο Καραγεώργο για την φιλοξενία στην πανέμορφη ολοκαίνουρια αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας!

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης ήταν αφιερωμένος στο έργο του Georges Perec “Je me souviens”.

Ποιος είναι όμως ο συγγραφέας Georges Perec και τι αξίζει να συγκρατήσουμε από το έργο του “Je me souviens”;

Πρόκειται για Γάλλο λογοτέχνη, που κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του παρέμεινε ένας μάλλον περιθωριακός συγγραφέας, στα όρια της εκκεντρικότητας, ενώ σήμερα, καθιερωμένος και πολυμεταφρασμένος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής αυτοβιογραφικής σχολής.

Το πιο γνωστό και πολυμεταφρασμένο έργο του είναι το μυθιστόρημα «Ζωή, Οδηγίες Χρήσεως», που θεωρείται από πολλούς κριτικούς, ως χαρακτηριστικό δείγμα της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας.

Ο Ζορζ Περέκ (Georges Perec) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 7 Μαρτίου  1936 από εβραίους γονείς, πολωνικής καταγωγής, τους οποίους έχασε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η επαγγελματική του επαφή με τα γράμματα ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια στη Σορβόνη, όταν έγραφε κριτικές στα λογοτεχνικά περιοδικά «La Nouvelle Revue Française» και «Les Lettres Nouvelles».

Το 1961 άρχισε να εργάζεται ως αρχειοθέτης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, σε μία υποαμειβόμενη θέση, που όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού του ύφους, όπως και η συμμετοχή του στις δραστηριότητες της λογοτεχνικής ομάδας Oulipo («Ouvroir de littérature potentielle», «Εργαστήρι Δυνητικής Λογοτεχνίας» στα ελληνικά), στην οποία εξέχοντα ρόλο είχε ο συγγραφέας Ρεμόν Κενό, στον οποίο αφιέρωσε το αριστούργημά του «Ζωή, Οδηγίες Χρήσεως», που κυκλοφόρησε το 1978 και τιμήθηκε με το βραβείο «Μεντισίς» την ίδια χρονιά.

Όμως, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα όποια σχέδιά του. Όντας δεινός καπνιστής, προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων και στις 3 Μαρτίου 1982 άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 45 ετών.

 

Το  έργο του « Je me souviens » (Θυμάμαι) είναι ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1978 από τις εκδόσεις Hachette.

Πρόκειται για μια συλλογή «αποσπασματικών αναμνήσεων» που ο συγγραφέας συγκέντρωσε κατά την διάρκεια 4 ετών,  από τον Ιανουάριο του 1973 έως τον Ιούνιο του 1977 : οι περισσότερες από τις αναμνήσεις αυτές χρονολογούνται μεταξύ του 10ου  και 25ου  έτους ηλικίας του συγγραφέα.

Ο Georges Perec εμπνεύστηκε  την ιδέα και την μορφή αυτού του έργου  από το

«I remember»  (Θυμάμαι)  του Joe Brainard που δημοσίευσε τα πρώτα αποσπάσματα το  1970.

 

 

 

Η μορφή του έργου του

Σε ό,τι αφορά την μορφή του έργου του, όλες οι αναμνήσεις αρχίζουν με το Je me souviens (Θυμάμαι) εκτός από μία (το νούμερο 158) και είναι αριθμημένες από το 1 έως το 480.

Οι αναμνήσεις αυτές, που είναι σύντομες, από μερικές λέξεις έως κάποιες γραμμές, αναφέρονται σε ποικιλία θεμάτων : κινηματογράφος, καθημερινά αντικείμενα, επικαιρότητα,  οικογενειακές αναμνήσεις, αναμνήσεις από το σχολείο , λογοτεχνία …

Σύμφωνα με την παρουσίαση αυτής της άσκησης μνήμης   που κάνει ο Perec τα «je me souviens» είναι  : « πράγματα καθημερινά που με τον ένα ή άλλο τρόπο όλοι οι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας έχουν δει, έχουν ζήσει, έχουν μοιραστεί  και τα οποία  στην συνέχεια έχουν χαθεί, ξεχαστεί. Πράγματα που, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, δεν θα αποτελούσαν μέρος της ιστορίας ούτε θα συμπεριλαμβανόταν στα απομνημονεύματα  μεγάλων «ανδρών».

Συμβαίνει όμως αυτά τα πράγματα να επανέρχονται, μερικά χρόνια αργότερα, ανέπαφα, τυχαία ή επειδή κάποιος τα αναζήτησε, ένα βράδυ, μεταξύ φίλων. Και μπορεί να ήταν κάτι που έμαθε στο σχολείο, μια κουβέντα για  ένα πρωταθλητή, μια σταρ, μια ληστεία ή μια καταστροφή που διαβάστηκε στο πρωτοσέλιδο των καθημερινών εφημερίδων, ένα σκάνδαλο, ένα slogan, μια συνήθεια, ένα ρούχο ή ο τρόπος που φοριόταν, μια χειρονομία, ή κάτι το εντελώς ασήμαντο, επουσιώδες, εντελώς μπανάλ, που για μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να προκαλέσει μια ανεπαίσθητη  νοσταλγία.

 

Θέματα

Μεταξύ των  480 αναμνήσεων  του βιβλίου πολλές αφορούν στο Παρίσι, μέρη που άλλαξαν ή χάθηκαν και ιδιαίτερα  το μετρό. Άλλες μας θυμίζουν μάρκες προϊόντων και διαφημιστικά slogans. Επίσης ο κινηματογράφος, οι τραγουδιστές,  περισσότερο τα θεάματα αποτελούν θέματα επαναλαμβανόμενα.

 

«Je me souviens» λοιπόν και αναμένοντας τον επόμενο μαραθώνιο ανάγνωσης, που αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους συμπολίτες μας, θα θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμη αυτό το όμορφο, γαλλόφωνο, σαββατιάτικο πρωινό της 18ης Μαρτίου, προσθέτοντας την δική μας ανάμνηση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

 

Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν.Τρικάλων,