Ο όρος «έξυπνη» αντικαθίσταται από τον όρο «σύγχρονη». Η σύγχρονη πόλη οφείλει να είναι και έξυπνη, οφείλει να διαθέτει την εξυπνάδα να ενσωματώσει τα έξυπνα συστήματα πληροφορικής, αλλά και να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες της. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ως ομιλητής στο 6ο Smart Cities Conference. Το συνέδριο (πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων) εξέτασε ζητήματα διακυβέρνησης, πολιτικών, κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υγείας, βιωσιμότητας και κινητικότητας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Φέτος, ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο θέμα «Μετρώντας το… IQ των Έξυπνων Πόλεων!». Και εκεί ανέπτυξε τη σκέψη του σε πέντε σημεία:
- Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότητα όπως το ότι έξυπνη πόλη είναι μία πόλη που έχει μόνο high tech τεχνολογία.
- Μία σύγχρονη πόλη νοιάζεται για πολλά πράγματα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο, αλλά και τελικό αποδέκτη, τον άνθρωπο. Η τεχνολογία προφανώς και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.
- Δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Οφείλουμε να προτυποποιήσουμε την σύγχρονη πόλη, έτσι ώστε να υπάρχει ένας βασικός οδικός χάρτης, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της.
- Η τεχνολογία βελτιώνεται, απογειώνεται, συναρπάζει και σίγουρα αλλάζει. Η νοοτροπία όμως; Εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί θα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος… Με ανοιχτές πλατφόρμες διαβούλευσης, ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτές διαδικασίες ελέγχου, έτσι ώστε ο πολίτης να νοιώσει ακόμη περισσότερο, δικό του το Δήμο.
- Είναι επιτακτική η ανάγκη να μετρήσουμε τις επιδόσεις των πόλεών μας. Η… μέτρηση που λαμβάνουμε κάθε 4 ή 5 χρόνια στις εκλογές από τους πολίτες μας είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως δεν είναι, παρά η αρχή!
Ουσιαστικά ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τον νέο στόχο της δημιουργίας «σύγχρονης» πόλης που εγκολπώνεται όλες τις δράσεις. Τα Τρίκαλα και ο Δήμος Τρικκαίων έχουν μεν τις «έξυπνες» δράσεις, αλλά διαθέτουν και την πρωτιά στην εκστρατεία για την τήρηση του νόμου για το κάπνισμα, το Σχέδιο Ασκληπιός, τη γεωργία ακριβείας, το πολιτιστικό υπόβαθρο, τα ποδήλατα, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο και τόσα άλλα.
Για τον λόγο αυτόν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στην ανάγκη, να «μετρήσουμε» την «εξυπνάδα», φέροντας ως παράδειγμα τους 17 στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΔΕ για τις πόλεις μέχρι το 2030. Στόχοι που αφορούν σε παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τη φτώχεια, την ισότητα των φύλων, την καινοτομία κ.,α.
Δεν ήταν τυχαίο ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Δήμος Τρικκαίων, αφορούσε στη σύζευξη τεχνολογίας και ανθρώπινης διάστασης: το ACTIVAGE Project, που παρουσίασε από την e-trikala ΑΕ η κ. Xριστίνα Καραμπέρη. Και είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται από τις Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας CitiesNet με τηβν προεδρία του Δήμου Τρικκαίων, για παροχή σε ηλικιωμένους συστημάτων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.
Κάτι που αποτέλεσε τον επίλογο του Δήμαρχου Τρικκαίων: «Οι σύγχρονες, έξυπνες πόλεις αλλάζουν τις ζωές μας και δημιουργούν τις συνθήκες να απολαύσουμε τη διαβίωση σε αυτές πιο άνετα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες δυνατότητες για εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία και ανθρώπινες σχέσεις».
Από το γραφείο Τύπου