Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Σαντζάκι Τρικάλων το μακρινό 1454/55, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Νημά, προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τρικκαίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024, το βιβλίο με τον τίτλο «Η Οθωμανική Απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων» παρουσιάστηκε στο τρικαλινό κοινό.
Τη σημασία του βιβλίου για τη γνώση περί την ιστορία, ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, ενώ παρέστησαν, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Εφη Λεβέντη, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Γεωργία Κοτρώνη και η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Τέγου.
Την παρουσίαση συντόνισε ο καθηγητής και μέλος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ κ. Δημ. Σούλας και τις ομιλίες έκαναν, οι κ.κ. Δημήτρης Καραθάνος, σύμβουλος εκπαίδευσης και Ευαγγελία Τσούβα, φιλόλογος.
Το βιβλίο εμπεριέχει πλήθος στοιχείων για όλη την απογραφή και, ουσιαστικά, για τον τρόπο διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης, παρουσιάζονται και τεκμαίρονται στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλία γενικότερα, αλλά και σε όλο το εύρος του Σαντζακίου Τρικάλων, που περιλάμβανε μία πολύ μεγάλη έκταση της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδας: ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Πιερία έως τον Αλιάκμονα, τα όμορα προς τη Θεσσαλία χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, το Μέτσοβο και τα υπαγόμενα σ’ αυτό χωριά της Ηπείρου, την Ευρυτανία, τη Ναυπακτία και μερικά χωριά της δυτικής Φωκίδας.
Όπως σημειώνεται σχετικά, πρόκειται για το υπ’ αρ. 24 βιβλίο της σειράς «Κείμενα και Μελέτες» του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., που περιλαμβάνει ένα από τα σπουδαιότερα έργα του φιλολόγου και διδάκτορα ιστορίας της Εκπαιδεύσεως Θεοδώρου Α. Νημά με τίτλο «Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων (Θεσσαλία – Πιερία – Ευρυτανία – Ναυπακτία – Δυτ. Φωκίδα και άλλα όμορα)» και με υπότιτλο «Ονόματα κατοίκων, κτηνοτροφία, γεωργική παραγωγή, φόροι κ.ά.». Το ογκώδες αυτό βιβλίο των 744 σελίδων σχήματος 24Χ17 εκ., που είναι ο καρπός πολύχρονης κοπιαστικής μεταφραστικής εργασίας και μελέτης.
Παρέστησαν επίσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Δρ. Αλεξ. Καπανιάρης, οι πρ. βουλευτές κ. Βλαχογιάννης και Ταμήλος, ο πρ. Δήμαρχος Καλλιδένδρου κ. Δημ. Τσιογάρας, καθώς και πολλοί/ες τρικαλινοί/ες, ειδικά εκπαιδευτικοί.
Από το γραφείο Τύπου