Το 1977, επί δημαρχίας Κων. Παπαστεργίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων παρουσίασε ένα διαφορετικό ημερολόγιο με έργα ζωγραφικής μικρών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, τα οποία θα βραβεύονταν σε σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί.
«Μια μέρα του Μάη –όπως αναγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου- σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου με την ευγενική συνδρομή επιθεωρητών και δασκάλων ένα πλήθος μικρών μαθητών σχεδίαζε με κέφι πάνω σε λευκές κόλλες που χορήγησε την ίδια μέρα η Δημοτική Βιβλιοθήκη ότι και όποιο σχέδιο νόμιζε πως μπορεί να αποδώσει. Η συμμετοχή ήταν κάτι που δεν αναμέναμε. Πάνω από 430 λιλιπούτειοι ζωγράφοι μας παρέδωσαν τα έργα τους με κρυμμένα τα ονόματά τους».
«Μια επιτροπή που συστήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και που απαρτίζονταν από: Τον επιθεωρητή Δημ/κης Εκπαιδεύσεως Βλάσσιον Μπονάτσον, τον παιδίατρο λάτρην της Τέχνης Γεώργιον Μανωλάκην, την μητέρα ζωγράφου Κατίνα Κακιοπούλου, τον τεχνοκριτικό – λογοτέχνη Ευθύμιο Λούκα και τον ζωγράφο της πόλεως μας Βάγγο Σιούλη, καταπιάστηκε με τη φροντίδα αξιολογήσεως αυτών των πινάκων».
Η αξιολόγηση των πινάκων των μικρών μαθητών «ήταν σωστός πονοκέφαλος» όπως τόνισε η κριτική επιτροπή. Από τα 434 που είχαν κατατεθεί κατέταξαν τα 24 καλύτερα σε δύο κατηγορίες: Τα 12 με βαθμό (10) και τα οποία εμφανίζονται έγχρωμα και τα άλλα 12 με βαθμό (9) και εμφανίζονται ασπρόμαυρα. Όλα τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Με την έκδοση του ημερολογίου στόχος ήταν η συλλογική επιβράβευση των μικρών ζωγράφων που διακρίθηκαν. Ήταν η ηθική αμοιβή για τη φιλότιμη προσπάθειά τους. Το κίνητρο για τα υπόλοιπα παιδιά, η ανίχνευση των ταλέντων ενώ ακόμη βρίσκονταν στα θρανία.
Το 1978
Την επόμενη χρονιά, 1978, εξεδόθη το νέο ημερολόγιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο οποίο περιέχονταν: Έργα ζωγραφικής μαθητών όπου η επιτροπή η οποία ήταν ή ίδια με την προηγούμενη χρονιά, βρέθηκε μπροστά σε 938 έργα (!).
Βραβευμένα κείμενα Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για τη συγγραφή παιδικού διηγήματος, μυθιστορήματος και παραμυθιού με χρηματικά έπαθλα. Υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή και βραβεύτηκαν οι: Πηνελόπη Ποπώλη – Σαπουνά, δασκάλα, για το μυθιστόρημα «Η κληρονομιά», η Ελένη Β. Ράπτη, μαθήτρια, για το διήγημα «Όταν το Μ ταξιδεύει» και η Μαίρη Π. Κεκροπούλου, μαθήτρια, για το παραμύθι «Ένα παραμύθι δώδεκα χρονών».
Σκέψεις μικρού μαθητού για πολλά και διάφορα, ένα πρωτότυπο διαγωνισμό ανάμεσα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Δήμου για έκθεση σκέψεων, όπου δόθηκε στα παιδιά λευκή κόλλα χαρτιού και με ποικίλο αριθμό θεμάτων και ζητήθηκε η καταγραφή σκέψεων των μαθητών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με λίγες γραμμές, στην οποία διαγωνίστηκαν 798 μαθητές (!). Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Παναγιώτης Μπέης, επίτιμος γυμνασιάρχης, Κώστας Παππάς, φιλόλογος και πρόεδρος της ΕΛΜΕΤ και ο Ευθύμιος Λώλης, γραμματέας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Τέλος, στο συγκεκριμένο ημερολόγιο καταχωρήθηκε με ημερολογιακό τρόπο ένα ιστορικό διάγραμμα σπουδαίων γεγονότων που είχαν σχέση με την πόλη των Τρικάλων. Αλλά και το 1979 συνεχίστηκε με τους διαγωνισμούς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την έκδοση του ημερολογίου της με την ίδια φιλοσοφία.
Από το 1980 το ημερολόγιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθιερώθηκε ως «Τρικαλινό Ημερολόγιο» έγινε πολυσέλιδο και το τελευταίο που εκδόθηκε ήταν το 2008-2009.
ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ