Δήμος Τρικκαίων

Το "τροχαίο" ατύχημα του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη

31 Μαΐου 2019

Υπό Αμερικανικού αυτοκινήτου

Ο συμπολίτης στρατηγός Στεφ. Σαράφης εφονεύθη χθες εις Αθήνας και ετραυματίσθη σοβαρώς η σύζυγός του

Σαν σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου του 1957, 62 χρόνια πριν, γύρω στη 1.40 το μεσημέρι, όταν στην παραλιακή λεωφόρο του Αλίμου μια βαριά πράσινη «Μπουίκ», με αριθμό ΞΑ 1941, τρέχοντας με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων, έπεσε πάνω στον Στ. Σαράφη και στη σύζυγό του Μάριον, σκορπίζοντας το θάνατο.

Οι τρικαλινές εφημερίδες

Θλιβερό υπήρξε το άγγελμα ότι χθες εις Αθήνας εφονεύθη υπό αμερικανικού αυτοκινήτου ο συμπολίτης μας στρατηγός και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης και ετραυματίσθη σοβαρώς υπό του ίδιου αυτοκινήτου η σύζυγός του. Και υπήρξε θλιβερό διότι ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης απήλαυε εκτιμήσεως, αγάπης και συμπαθείας ως συμπολίτης και διότι κατά την τελευταία εικοσαετία διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο εις την εν γένει ζωή της χώρας και περισσότερο κατά την κατοχική περίοδο.

Ο Στέφανος Σαράφης γεννήθηκε στην πόλη μας το 1890. Απόφοιτος της Σχολής υπαξιωματικών έλαβε μέρος εις τους Βαλκανικούς πολέμους και το 1924 εστάλη εις Γαλλία όπου έτυχε ανωτέρας στρατιωτικής εκπαιδεύσεως εις την σχολή πολέμου. Διατέλεσε επιτελάρχης του στρατηγού Οθωναίου και στρατιωτικός Ακόλουθος εις Παρισίους.

Λαβών μέρος εις το κίνημα το 1935 συνελήφθη και καταδικάστηκε εις ισόβια δεσμά και καθαιρέθηκε. Επανελθών εις το στράτευμα κατόπιν της δοθείσης αμνηστίας εξορίστηκε επί δικτατορίας Μεταξά στη Μήλο, παραμείνας μέχρι το 1940.

Τον Ιανουάριο του 1942 συνελήφθη υπό των Ιταλών, αποφυλακισθείς δε προσχώρησε εις τον ΕΛΑΣ τον Μάρτιο του 1943 και έγινε αρχηγός αυτού.

Το 1946 εκτοπίστηκε εις Ικαρία παραμείνας μέχρι το 1951. Αναμιχθείς εις την πολική το 1951 εξελέγη βουλευτής Αθηνών, η εκλογή του όμως ακυρώθηκε. Το 1952 εξελέγη αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ και κατά τας τελευταίας βουλευτικός εκλογές εξελέγη βουλευτής Λαρίσης — Μαγνησίας.

Διά να παραστούν εις την κηδεία του αναχώρησαν χθες το απόγευμα και την εσπέρα εντεύθεν πλείστοι συμπολίτες συγγενείς του ως και αντιπροσωπεία της Ν.Ε. της ΕΔΑ νομού Τρικάλων εκ των κ. κ. Xαρ. Aπoστόλoυ και Σπ. Κωτσάκη.

Υπό των βουλευτών κ. κ. Ταρμπάζη και Αλαμανή μας απεστάλη το κάτωθι τηλεγράφημα:

«Επί απωλεία συμπολίτου κκαι συναδέλφου μας στρατηγού Σαράφη διαδηλούμεν την οδύνην μας διά τον τραγικόν και άδικον θάνατο του ηρωικού τέκνου της Θεσσαλίας αναδειχθέντος εις τους υπέρ της πατρίδας και του λαού ανιδιοτελείς αγώνας του. Απευθύνομεν ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς συγγενείς και φίλους εκλιπόντος στρατηγού Σαράφη».

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Υπό ποίες συνθήκες εφονευθη

Την 2 μμ. σήμερον υπό τα στοιχεία X.Α. 1941 αυτοκίνητο οδηγούμενο υπό Αμερικανού υποσμηνία, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα στον Άλιμο τον στρατηγό και βουλευτή της ΕΔΑ Στέφανο Σαράφη και σοβαρώς τη σύζυγο του στρατηγού. Ο Στέφανος Σαράφης διεκομισθείς εις τον «Κυανούν Σταυρόν» υπέκυψε αργότερα εις τα τραύματα του. Η κατάστασις της συζύγου του παραμένει σοβαρά Σχετικώς υπό της Αμερικανικής υπηρεσίας εξεδόθη ανακοίνωση, εις την οποίαν αναφέρεται ότι οι Αμερικανικές αρχές έθεσαν εις προφυλάκιση μέχρι της σχετικής αποφάσεως εκ μέρους των Ελληνικών αρχών έναν Αμερικανό αεροπόρο, ο οποίος διά του αυτοκινήτου του παρέσυρε και φόνευσε τον στρατηγό Σαράφη μέλος της Ελληνικής Βουλής.

Συμφώνως προς τας διατάξεις περί του νομικού καθεστώτος των εν Ελλάδι Αμερικανών, Ελληνικό δικαστήριο θα αναλάβει την εκδίκαση της υποθέσεως.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρεσβευτής Άλλεν εξέφρασε την βαθειά λύπη του διά το συμβάν προς τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Αβέρωφ και απέστειλε συλλυπητήριο επιστολή προς την σύζυγο του Σαράφη.

Εκ του υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε, ότι παρεδόθη εις τας ελληνικές αρχές ο δράστης Αμερικανός υποσμηνίας.

Σχετικώς με τις συνθήκες του θανάτου του Σαράφη εγνώσθησαν και τα εξής: Ο Σαράφης συνοδεύων και την σύζυγό Μάριον, κατήρχετο εις την λεωφόρο Παλαιού Φαλήρου, προκειμένου να μεταβούν διά μπάνιο. Όταν το ζεύγος έφτασε εις το άκρον του δρόμου κοίταξε μήπως έρχεται αυτοκίνητο και όταν βεβαιώθηκε, ότι δεν έρχεται τοιούτον, αποπειράθηκε να διέλθει την οδό. Την στιγμήν όμως εκείνη ενεφανίσθησαν στο βάθος της οδού δύο αυτοκίνητα, ερχόμενα με αστραπιαία ταχύτητα εκ του αεροδρομίου του Ελληνικού. Τo ένα χρώματος μαύρου και το έτερον πρασίνου. Τα αυτοκίνητα φαίνονταν ως να διαγωνίζονταν εις αυτοκινητιστικό αγώνα.

Το μαύρο αυτοκίνητο διήλθε από το ζεύγος με αστραπιαία ταχύτητα, το πράσινο όμως επέπεσε επί του ζεύγους και το τίναξαν στον αέρα. Εκείνη τη στιγμή ο Σαράφης θα ηδύνατο να πεταχτεί στο πεζοδρόμιο και να σωθεί, αλλά προτίμησε να πιάσει την σύζυγο του από την μέση και να την τραβήξει προς το πεζοδρόμιο. Τούτο είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμφότεροι, να τιναχθούν εις τον αέρα και τα δύο σώματα να πέσουν με γδούπο εις απόσταση 15 μέτρων.

Του αυτοκινήτου επέβαιναν 2 έως 3 Αμερικανοί, οι όποιοι προσπάθησαν να εξαφανιστούν. Όταν τους εζητήθη να μεταφέρουν τους τραυματισθέντες εις νοσοκομείο ούτοι απήντησαν περιφρονητικώς. Το κοινό απεπειράθει να λιντσάρει τον οδηγό.

Η κηδεία του Σαράφη θα γίνει την Κυριακή. Ως προς ιόν κατάσταση της συζύγου του Σαράφη διεψεύσθησαν τα διαδοθέντα ότι υπέκυψε και εγνώσθη ότι μέχρις αργά την νύκτα ,ευρίσκετο εν αφασία. Ήδη της αποκόπηκαν οι δυο πόδες.

Σχετικώς με τον δράστη εγνώσθη ότι ούτος ήτο γνωστός μέθυσος και είχε επισημανθεί υπό της τροχαίας ως επικίνδυνος οδηγός. Μετά τον θάνατον του Σαράφη την κενούμενη έδρα καταλαμβάνει ο επιλαχών του συνδυασμού της Δ.Ε. Λαρίσης — Μαγνησίας Τάκης Γεωργίου της ΕΠΕΚ. Ούτως ο αριθμός των βουλευτών της ΕΠΕΚ αυξάνεται εις 15 ενώ της ΕΔΑ εκ 18 μειούται εις 17.

 

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τον θάνατο του στρατηγού

Κατά την αποψινή συνεδρίαση της επιτροπής εξουσιοδοτήσεως. Ο Ηλιού λαβών τον λόγο εκ μέρους της ΕΔΑ είπε τα εξής: «Η ομάς μας εις ένδειξη πένθους διά τον θάνατον του τετιμημένου ηγέτου Σαράφη, θ’ αποσυρθεί της σημερινής συνεδριάσεως της Βουλής. Έχομεν επίγνωση των συνθηκών του θανάτου του στρατηγού, αλλά δεν θα κάμωμε καπηλεία. Ευχόμεθα το συμβάν να δώσει την αφορμή τερματισμού της ετεροδικίας».

Χαβίνης: (Φιλελεύθερος). Εκφράζομεν την λύπην μας διά τον θάνατον του στρατηγού Σαράφη, όστις υπήρξεν στρατιωτικός ηγέτης και τίμιος πολιτικός ανήρ.

Πλατής: (πρόεδρος). Εκφράζω τα αισθήματα οδύνης της επιτροπής διά τον θάνατον του στρατηγού Σαράφη, σεμνού μέλους , του σώματος και στρατιωτικού ηγέτου.

Αλλαμανής: (Δημ. Κόμματος). Κύριε πρόεδρε το Δημοκρατικό Κόμμα διαδηλοί την λύπην διά τον τραγικόν θάνατον του στρατηγού Σαράφη. Έλειψεν εις γενναίος στρατιώτης, εις τίμιος αγωνιστής και εις βαθύτατα ανθρωπιστής. Ο θάνατος του Σαράφη δημιουργεί ένα σοβαρόν ζήτημα.

Μπαλταντζής: (ΕΠΕΚ). Εκφράζομεν και ημείς την θλίψιν διά τον θάνατον του στρατηγού Σαράφη. Επιθυμούμε να τονίσουμε, ότι πρέπει να ρυθμισθή ταχέως το θέμα της ετεροδικίας

Πανούσης: (Λαϊκού κόμματος). Με τον εκλιπόντα είμεθα εις αντίθετο πλευρά. Η σεμνότης όμως ενέταξε αυτόν εις ξεχωριστή θέση εν τω κοινοβουλίω. Ο θάνατος του στρατηγού Σαράφη δημιουργεί ένα μεγάλο θέμα. Όταν οι Κινέζοι επαναστατούν διά τον φόνο ενός Κινέζου, δεν είναι δυνατόν να παραμείνωμεν αδρανείς ημείς οι Έλληνες.

Κανελλόπουλος Εκφράζομεν και ημείς την βαθειά λύπη διά τον θάνατον του στρατηγού Σαράφη.

Ακολούθως και ο υπουργός προεδρίας κυβερνήσεως Τσάτσος εξέφρασε την λύπη της κυβερνήσεως διά τον θάνατον του Σαράφη και ανεφέρθη εις τας ενεργείας της κυβερνήσεως. Σχετικώς με τον θάνατον του Σαράφη εξέδωσαν μακράς ανακοινώσεις τα κόμματα Δημοκρατικών και Φιλελευθέρων, τονίζοντα κυρίως την ανάγκην άρσεως της ετεροδικίας.

Η ΕΔΑ εξέδωσε την νύχτα ανακοίνωση εις την οποίαν τονίζει ότι ο στρατηγός Σαράφης αφήκεν με τον θάνατον δυσαναπλήρωτο κενόν εις τας καρδιάς των Ελλήνων, τους οποίους συνέχει αίσθημα αγανακτήσεως διά την ετεροδικία, η οποία πρέπει να καταργηθεί.

Ο Σαράφης με τον θάνατόν του προσφέρει αυτήν την υστάτη υπηρεσία εις το Έθνος.