Δήμος Τρικκαίων

1.300 δένδρα φυτεύει ο Δήμος Τρικκαίων σε Ληθαίο – Αγιαμονιώτη ποταμούς

15 Ιουλίου 2022

Μια ακόμη μεγάλη περιβαλλοντική παρέμβαση υλοποιεί στους δύο ποταμούς των Τρικάλων ο Δήμος Τρικκαίων. Με το έργο  «Αναβάθμιση ζώνης πρασίνου στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη του Δήμου Τρικκαίων» που εγκρίθηκε από το «Πράσινο Ταμείο» με προϋπολογισμό 366.000€, τα δύο στολίδια των Τρικάλων αλλάζουν όψη. Προηγήθηκε, βέβαια, ο καθαρισμός των ποταμών το 2021 με άλλο 1.000.000 €, μετά τον «Ιανό» και με στόχο την ανεμπόδιστη ροή των υδάτων.
Πλέον, με ολοκληρωμένη παρέμβαση και μελέτη από δύο υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων (Τεχνική και Περιβάλλοντος), τα ποτάμια σε σχεδόν όλο το μήκος τους μέσα στην πόλη και στις παρυφές της, εμπλουτίζονται με δέντρα.
Για την ακρίβεια, με «φύτευση δένδρων και θάμνων κατά θέσεις, εγκατάσταση υπογείου συστήματος άρδευσης και δημιουργία θέσεων ξεκούρασης στις ζώνες πρασίνου». Διότι στόχος του έργου είναι επίσης, να μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα ποτάμια, σε συγκεκριμένα σημεία, να απολαμβάνουν τις όχθες και το περιβάλλον, να αναπτύσσεται η περιβαλλοντική συνείδηση.
Αυτή η αναβάθμιση του χαρακτήρα των ποταμών και η ενίσχυση της φύσης, επιτυγχάνεται με φυτεύσεις
– για τον μεν Ληθαίο ποταμό, από τη γέφυρα στην ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων μέχρι τα ΤΕΦΑΑ
– για τον δε Αγιαμονιώτη ποταμό, από το ύψος της συνοικίας του Πύργου μέχρι τη συμβολή του με τον Ληθαίο ποταμό, στα νοτιοανατολικά της συνοικίας Αγίας Μονής.
Στον Ληθαίο, οι φυτεύσεις θα ποικίλλουν ανά περιοχή, για ομοιόμορφη εικόνα ανάλογα με τις ανάγκες.
Στον Αγιαμονιώτη, εξαιρείται το τμήμα πίσω από το πάρκο Ματσόπουλου («νησάκι») μέχρι την παραλία «Ζάχαρη», καθώς ήδη υπάρχει χωριστή μελέτη ανάπλασης και αναβάθμισης.
Τα 1.300 δέντρα και θάμνοι που θα φυτευτούν, είναι:
1. Δένδρα (800) σφενδάμου, μουριάς, ιτιάς, καστανιάς, καρυδιάς, κουτσουπιάς, σοφόρας, κυπαρισσιού Αριζόνας, λιγούστρου, φτελιάς, ροβίνιας, λικιδάμβαρης, βελανιδιάς, ιτιάς κλαίουσας, κέλτις, τίλιου, μαύρης πεύκης, μοσχοϊτιάς, παυλώνιας, φράξου μεγάλου, σορβιάς, ιπποκαστανιάς, ταξόδιου, πλατάνου Ανατολικού, σκλήθρου, κέδρου ντεοντάρα
2. Θάμνοι (500) κυδωνίαστρου αειθαλούς, λαγκεστρέμιας, κάννας, μυρτιάς, λυγαριάς, μαόνιας, κουμαριάς, βιγόνιας, γιασεμιού κίτρινου.

Από το γραφείο Τύπου