Δήμος Τρικκαίων

Δήμος Τρικκαίων: «Σπάσε τη σιωπή» για τη βία ενάντια στις γυναίκες

25 Νοεμβρίου 2022

 

Σε δήλωση για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που τιμάται στις 25 Νοεμβρίου, προέβη ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς.

Η δήλωση αφορά το τι οφείλουμε και το τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία των Τρικάλων για το πρόβλημα της βίας κατά γυναικών. Η δήλωση είναι η ακόλουθη:

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σήμερα μια ζοφερή πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο δεν αφήνουν καμία αμφισβήτηση του γεγονότος αυτού:

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Στην Ελλάδα, Το πρώτο δεκάμηνο του 2022, 18 γυναίκες δολοφονήθηκαν άγρια από τα χέρια πρώην ή νυν συντρόφου/συζύγου ή άλλου οικείου προσώπου.

Στα Τρίκαλα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, μόνο το 2022, απευθύνθηκαν πάνω από 60 γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων ενώ συνολικά σε τοπικό επίπεδο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, στο Συμβουλευτικό Κέντρο έχουν απευθυνθεί πάνω από 600 γυναίκες θύματα βίας/πολλαπλών διακρίσεων.

Με βάση την ως άνω διαμορφούμενη πραγματικότητα, καθίσταται απολύτως σαφές ότι όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η βία κατά τον γυναικών αποτελεί μια υπαρκτή κοινωνική παθογένεια, για την αντιμετώπιση της οποίας οφείλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα.

Για τον λόγο αυτό,

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στην τοπική κοινωνία και καλούμε κάθε Τρικαλινό και Τρικαλινή, να ενώσει τη φωνή του μαζί μας και να  γίνει κοινωνός του μηνύματος ότι:

– Η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μας αφορά όλους και όλες.

– Οφείλουμε να επιδεικνύουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε κάθε μορφή βίας.

– Καταδικάζουμε και παίρνουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην έμφυλη βία, στιγματίζοντας του δράστες και όχι τα θύματα.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε κάθε γυναίκα που ζει εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο μιας κακοποιητικής σχέσης και διαβεβαιώνοντας της πως ως Δήμος Τρικκαίων αλλά και ως τοπική κοινωνία ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ, την καλούμε να μιλήσει για αυτό που της συμβαίνει και να ζητήσει στήριξη από την Εξειδικευμένη Δομή που διαθέτει ο Δήμος Τρικκαίων το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας. 

Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βία, το μήνυμα είναι ένα:

ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.

ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ».

Από το γραφείο Τύπου

 

*Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς ( κτίριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ) και λειτουργεί στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.