Δήμος Τρικκαίων

2022, η χρονιά των μεγάλων έργων που αλλάζουν τον Δήμο Τρικκαίων

28 Δεκεμβρίου 2021

 

Με έμφαση στα μεγάλα έργα που αλλάζουν τον Δήμο Τρικκαίων και στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε το τεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.

Τα 5 έργα που αλλάζουν τον Δήμο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε αρχικώς στα 5 έργα που αλλάζουν τον Δήμο και ξεκινούν από τον Ιανουάριο:

  1. Ανάπλαση παραποτάμιας ζώνης του Ληθαίου με παράλληλη δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Προϋπολογισμός 3.100.000 € (Ιανουάριος 2022)
  2. Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας και Πλατείας Εθν. Αντίστασης. Προϋπολογισμός 3.000.000 € (Φεβρουάριος 2022)
  3. Ανάπλαση οδού Καρδίτσης. Προϋπολογισμός 1.295.719 €
  4. Συμβασιοποιήθηκαν οι κόμβοι στην οδό Ελευθερίας και τα πεζοδρόμια σε κεντρικούς δρόμους. Προϋπολογισμός 1.238.508 €
  5. Εντάχθηκε στο «Αντώνης Τρίτσης» η μελέτη για το κτίριο της Νομαρχίας. Προϋπολογισμός 620.000 €

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ

Το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα


Οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόγραμμα έργων για το 2022 είναι το μεγαλύτερο σε εξέλιξη: 22,5 εκ. €. Μάλιστα, εάν προστεθούν τα χρήματα της ΔΕΥΑΤ, ο αριθμός αυξάνεται στα περίπου 50 εκ. €

«Ζυγισμένο πρόγραμμα για πόλη – χωριά»

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι και φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι «ζυγισμένο», ώστε να υπάρχουν αντιπροσωπευτικά έργα τόσο στο κέντρο όσο και στα χωριά του Δήμου. Τόνισε ότι η μέριμνα αυτή αφορά και στα χρήματα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στους πόρους από την ΣΑΤΑ.Ετσι, η αναλογία είναι 74% για τον παλιό Δήμο Τρικκαίων – 26% για τα χωριά. Συμπλήρωσε βέβαια ότι κάποια έργα αφορούν το σύνολο του Δήμου (πχ. κολυμβητήριο), ενώ ειδικά για τα Τρίκαλα, το ποσό είναι ελαφρώς αυξημένο λόγω των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Για τα χωριά, ο Δήμαρχος Τρικκαίων σημείωσε ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τοπικές ανάγκες, με τη συνεργασία προέδρων και μελών τοπικών Συμβουλίων. Τα έργα ομαδοποιούνται, προκειμένου τα έργα να υλοποιηθούν πιο γρήγορα και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και τα έργα αυτά είναι αναπλάσεις, καθαρισμοί ρεμάτων, ασφαλτοστρώσεις, έργα για την Πρόνοια και την Παιδεία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των έργων που σχεδιάζουμε για το 2022.

 

Περιβάλλον – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων έδωσε έμφαση
– στο αυξημένο ποσοστό έργων στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό (16,2%)
– στο 52,5% για περιβαλλοντικά έργα, αν συμπεριληφθούν τα έργα για τη Μονάδα Απορριμμάτων και τον και τον ΣΜΑ
– στα 4 έργα για το Περιβάλλον:
Α. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων προϋπολογισμού 31.298.800 € που συμβασιοποιείται μέσα στο Ιανουάριο του 2022

Β. Η πρόταση στο «Αντ. Τρίτσης» για την «Ανάπλασης του λόφου του Πρ. Ηλία», προϋπολογισμού 12.400.000 €

Γ. Κατασκευή του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων προϋπολογισμού 313.083 €

Δ. Ολοκλήρωση της μελέτης ανάπλασης για την παραποτάμια διαδρομή Ληθαίου – Αγιαμονιώτη, προκειμένου να υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Smart Cities

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι τα Τρίκαλα έχουν ήδη ενταχθεί με ποσό 7.000.000 € στις δράσεις για Smart Cities του Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει του σχεδιασμού του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα έργα αφορούν:

Στην πολιτική προστασία

Στη βιώσιμη κινητικότητα

Στη διευκόλυνση του πολίτη

Στην κυβερνοασφάλεια του Δήμου

Στην καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και το GIS

Στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος

Παρέμβαση έκανε ο αντιδήμαρχος Εργων Γιώργο Καταβούτας, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του τεχνικού προγράμματος, ευχαριστώντας και την τέως αντιδήμαρχο Βασιλένα Μητσιάδη και την Τεχνική Υπηρεσία για τη συμβολή τους.

Από το γραφείο Τύπου