Δήμος Τρικκαίων

25χρονος από το Δροσερό θύμα αεροπειρατείας

22 Νοεμβρίου 2019

Μία αεροπειρατεία με σημείο έναρξης το Ελληνικό, στις 23 Νοεμβρίου 1985, πέντε άντρες που αυτοαποκαλούνταν μέλη της «Αιγυπτιακής Επανάστασης» πραγματοποιούν αεροπειρατεία στην πτήση από Αθήνα σε Κάιρο και υπό την απειλή όπλων ζητούν το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Μάλτα.

Η κυβέρνηση της Μάλτας αντιδρά σπασμωδικά (αρνείται τον ανεφοδιασμό πριν από την απελευθέρωση των 92 επιβατών) οι αεροπειρατές αντιδρούν δυναμικά και εκτελούν επτά επιβάτες. Γίνεται προσπάθεια διαπραγμάτευσης από τον πρέσβη της Λιβύης και την PLO αλλά η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφασίζει να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της στέλνοντας 75 Αιγύπτιους κομάντο των οποίων ηγούνται 3 Αμερικάνοι αξιωματικοί.

Το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου θα παραβιάσουν την είσοδο του αεροσκάφους με εκρηκτικά και θα ξεσπάσει πραγματική μάχη μεταξύ αεροπειρατών και 25 κομάντο που συμμετείχαν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 60 άτομα μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και ένα βρέφος 16 μηνών. Ανάμεσα στους νεκρούς και δώδεκα Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία στο αεροσκάφος. Η συγκεκριμένη αεροπειρατεία είχε καταγραφεί η πλέον πολύνεκρη έως τις μέρες εκείνες.

Στο ρεπορτάζ της εποχής εκείνης γράφει ο «Πρωινός Λόγος»:

Ένα 25χρονο παλληκάρι από το Δροσερό, ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπειρατείας του Μπόινγκ των Αιγυπτιακών αερογραμμών, 34 χρόνια πριν, στις 23-11-85.

Επρόκειτο για τον Λάμπρο Γ. Κασσόπουλο ετών 25 ναυτικό από το Δροσερό, ο οποίος βρίσκονταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπειρατείας που δεν επέζησαν του μακελειού που επακολούθησε κατά την επίθεση των Αιγυπτίων κομάντος να απελευθερώσουν τους επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μάλτας.

Ο 25χρονος Κασσόπουλος, είχε διαλέξει το επάγγελμα του ναυτικού και από ηλικίας 18 ετών εργαζόταν ως ναύτης σε διάφορα εμπορικά ελληνικά καράβια. Είχε ξεμπαρκάρει πριν από 3 μήνες και βρίσκονταν στο χωριό του μέχρι που τον ειδοποίησαν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία να πάει να ξαναπιάσει εργασία. Επρόκειτο μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον των συγχωριανών του, να ταξιδέψει από το χωριό του την Τετάρτη για Αθήνα προκειμένου να ναυτολογηθεί στο πλοίο «Κυριάκος» της ναυτιλιακής εταιρείας «Γλαύκος Ελλάς – MARITIME» που βρίσκεται στο λιμάνι Ίντσου της Κορέας μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του. Ανέβαλε όμως την αναχώρηση του για μια μέρα και έφυγε την Πέμπτη για να επιβιβαστεί τελικά το Σάββατο στο μοιραίο Αιγυπτιακό Μπόινγκ για το Κάιρο απ’ όπου θα έπαιρνε άλλο αεροπλάνο από εκεί για την Κορέα.

Αλλά βρέθηκε με την εκδηλωθείσα αεροπειρατεία δέκα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο αεροδρόμιο της Μάλτας όπου οδήγησαν το αεροπλάνο οι αεροπειρατές με τα γνωστά επακόλουθα.

Τα αδέλφια του Κασσόπουλου μόλις άκουσαν από την τηλεόραση την είδηση για την αεροπειρατεία αναχώρησαν για την Αθήνα, τηλεφώνησαν αργά στους γονείς τους ότι δεν έχουν καμιά θετική πληροφορία για την τύχη του και ότι αναμένουν την άφιξη του αεροπλάνου από τη Μάλτα για να μάθουν σχετικά.

Τελικά η άφιξη του αεροπλάνου της Ολυμπιακής καθυστέρησε και αναμένονταν στην Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο Κασσόπουλος πρέπει να ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπειρατείας

Θρηνούν για τον αδικοχαμένο ναυτικό στο Δροσερό

Θρήνος και οδυρμός χθες στο Δροσερό για το αδικοχαμένο παλικάρι, τον 25χρονο Λάμπρο Γ. Κασσόπουλο που βρήκε τραγικό τέλος, την περασμένη Κυριακή, τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Βαλέτα στη Μάλτα.

Από χθες, που έγινε γνωστό ότι στους νεκρούς του «μακελειού» περιλαμβάνεται και ο νεαρός συγχωριανός τους, όλοι οι κάτοικοι θρηνούν το χαμό του, γιατί έκτος των άλλων ήταν ένα υπόδειγμα συνετού και φιλήσυχου νέου με αδαμάντινο χαρακτήρα και ήθος αδιαμφισβήτητο και αγαπητός σε όλους.

Περισσότερο από κάθε άλλον οι τραγικοί γονείς. οι οποίοι από την στιγμή  που έμαθαν την σκληρή πραγματικότητα και κάθε τους ελπίδα να είναι ζωντανό το παιδί τους έσβησε, θρηνούν και οδύρονται απαρηγόρητα χωρίς να μπορούν να πιστέψουν στην ανεπάντεχη συμφορά που τους έπληξε τόσο ξαφνικά.

Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του άτυχου νέου βρίσκονται από την Κυριακή στην Αθήνα και χθες αναχώρησαν από το χωριό και άλλοι συγγενείς τους για να τούς συμπαρασταθούν στην αναμονή και παραλαβή της σορού της όποιας η μεταφορά από τη Μάλτα, όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα, θα γίνει σήμερα το πρωί μαζί με των άλλων θυμάτων της τραγωδίας.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης