Δήμος Τρικκαίων

500 χορωδοί στους δρόμους των Τρικάλων

2 Μαρτίου 2016
Πλημμύρισε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων το Σάββατο βράδυ από κόσμο που απόλαυσε μια καταπληκτική βραδιά χορωδιακής μουσικής στο πλαίσιο του «TRIKALA CANTANT - ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ», με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων χορωδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.


Νωρίτερα, μια μαγευτική χορωδιακή συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στις 6:00 μ.μ στην κεντρική πεζογέφυρα και στις 6:30 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με τη συμμετοχή πεντακοσίων (500) περίπου Χορωδών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Πεντακόσιοι περίπου χορωδοί τραγούδησαν τον συγκλονιστικό Ύμνο του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη GIUSEPPE VERDI, “VA, PENSIERO” από την Όπερα NABUCCO, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη – ύμνος τόσο επίκαιρος και άμεσος σήμερα -, στην κεντρική πεζογέφυρα. Στη συνέχεια οι Χορωδίες τραγουδώντας στον πεζόδρομο της Ασκληπιού το ‘’VA PENSIERO’’, κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, για να αρχίσει η συναυλία.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου ‘’ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ’’ και του προέδρου του κ. Νίκου Ευθυμιάδη, που στόχο είχε να γνωστοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει ευρύτερα στρώματα της Κοινωνίας των Τρικάλων και πανελληνίως, για το σημαντικό Προνοιακό έργο που επιτελεί το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων.

Στη σημαντική αυτή προσπάθεια που για πρώτη φορά υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα, συνέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και ο Δήμος Τρικκαίων, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Δέκα χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πρέβεζα, Στυλίδα, Τρίκαλα, Καρδίτσα υπό τη Διεύθυνση εξαιρετικών Διευθυντών Χορωδίας όπως η Άλκηστις Τόγια, η Ελένη Ζιάκα, ο Χρήστος Ματζίρης, ο Ευθύμιος Τζοβανάκης, ο Γιάννης Παππάς, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Νίκος Ευθυμιάδης γοήτευσαν πάνω από 1000 άτομα που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο.

Οι χορωδίες προσέφεραν ένα ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα με Έλληνες και ξένους συνθέτες, ενώ στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί ερμήνευσαν πάλι το περίφημο “VA, PENSIERO”. Στο πιάνο συνόδευσε η Στέλλα Αναστασοπούλου.

Πέρα από την πολιτιστική εκδήλωση επρόκειτο για ένα μεγάλο χορωδιακό εργαστήρι, στα πρότυπα αυτών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ‘’EUROPA CANTANT-Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ’’, αφού δόθηκε η δυνατότητα της συνύπαρξης και της συνεργασίας των χορωδών επί της σκηνής.

Εμφανίστηκαν οι εξής χορωδίες:

  1. Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της Ελένης Ζιάκα
  2. To Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Τζοβανάκη
  3. H Χορωδία Μακεδόνων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Ματζίρη
  4. Η Μικτή Χορωδία Πρέβεζας ΄΄ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ΄΄ υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παππά
  5. H Χορωδία Φιλολόγων Χρήστος Τσολάκης” υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Ματζίρη
  6. H Χορωδία Διδυμοτειχητών Θεσ/κης “Το Κάστρο’ υπό τη διεύθυνση της Άλκηστις Τόγια.
  7. H Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Στυλίδας υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Κοντογιάννη
  8. H Μικτή Χορωδία Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Άλκηστης Τόγια
  9. H Χορωδία Cantusarte υπό τη διεύθυνση της Άλκηστης Τόγια
  10. Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη

Στο πλαίσιο του ‘’TRIKALA CANTANT-ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ’’, ο Δήμος Τρικκαίων τίμησε τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Τρικάλων με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα (40) χρόνων λειτουργίας της, για την προσφορά της στην πνευματική και μουσική ανάπτυξη του τόπου. Την απονομή έκανε η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη.

Ο Σύλλογος ‘’ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ’’ μέσω μιας σημαντικής διοργάνωσης πολιτισμικού και μουσικού χαρακτήρα, ανέδειξε τη σημαντική παρουσία του Προνοιακού έργου του Θεραπευτηρίου τόσο στην κοινωνία του νομού Τρικάλων όσο και πανελλήνια.

 

Από τον Σύλλογο “Οι Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων”