Δήμος Τρικκαίων

Δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων

22 Ιουλίου 2016
Δώδεκα μήνες δωρεάν φοίτηση, δώδεκα μήνες δωρεάν δράσεις, δώδεκα μήνες δημιουργική απασχόληση των παιδιών! Ο Δήμος Τρικκαίων, για μια ακόμη χρονιά, εξασφάλισε μεγάλο αριθμό θέσεων για παιδιά στα ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.

Πρόκειται για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017. Παρέχονται σήμερα οι βασικές πληροφορίες για την υποβολή της αίτησης και για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μέσα από πραγματική δημιουργική απασχόληση:

 

Πότε λειτουργούν τα ΚΔΑΠ

– Το ωράριο λειτουργίας των ΚΔΑΠ κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 14:00 έως 22:00 και κατά τη θερινή περίοδο, από 08:30 έως 21:00, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τις εργαζόμενες και άνεργες μητέρες. Τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν καθημερινά το πρόγραμμα αλλά μπορούν να προσαρμόσουν την προσέλευσή τους ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο τους και αφού λάβουν υπόψη τους το ωρολόγιο πρόγραμμα της Δομής.

– Τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ λειτουργούν σε δύο (2) βάρδιες:

 1. Α΄ (πρωινή) βάρδια: Από 07.00 – 15.00 με φιλοξενία μέχρι 25 παιδιών / εφήβων/ ατόμων με αναπηρίες (με αποχώρηση φιλοξενούμενων στις 14.30) και
 2. Β΄ (απογευματινή) βάρδια: Από 14.00 – 22.00 με φιλοξενία μέχρι 25 παιδιών / εφήβων/ ατόμων με αναπηρίες (με προσέλευση φιλοξενούμενων στις 14.30),

 

Σε ποιους απευθύνονται
Τα ΚΔΑΠ απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων 5- 12 ετών.

Το Κ∆ΑΠ – ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» αποτελεί Μονάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, εφήβων και ατόμων µε αναπηρία δυναμικότητας 20 – 25 ατόμων για την πρωινή βάρδια και αντίστοιχης δυναμικότητας για την απογευματινή βάρδια.


Ποιος ο στόχος τους

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων. Στόχος είναι να έχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, πρόσβαση σε χώρους δημιουργίας, να συναναστρέφονται με συνομηλίκους και να καθοδηγούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δράσεις που τα κάνουν χαρούμενα, ταιριάζουν στην ηλικία τους και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.

 

Οι σκοποί του Κ∆ΑΠ –ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Δήμου Τρικκαίων είναι:

α) η δημιουργική απασχόληση των παιδιών / εφήβων/ ατόμων µε αναπηρίες,

β) η κοινωνική ένταξη παιδιών / εφήβων/ ατόμων µε αναπηρίες,

γ) η στήριξη της οικογένειας τους ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και

δ) η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών / εφήβων/ ατόμων µε αναπηρίες και των οικογενειών τους


Τι προσφέρουν

 

Τα οφέλη για τους μικρούς τρικαλινούς είναι πολλαπλάσια. Κυρίως, το ότι θα μπορούν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, να απασχολούνται σε σειρά δραστηριοτήτων, όπως:

 1. Αθλητισμός

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, τένις, τάε κβο ντο, κ.ά

 1. Μουσική

Μουσική προπαιδεία, Θεωρία, Εκμάθηση μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα, άλλο)

 1. Θέατρο

Θεατρικά Εργαστήρια, παντομίμα

 1. Εικαστικά

Ελεύθερο σχέδιο, Χρώμα, Πηλός, Χαρακτική, Γραφιστική

 1. Χορός

Παραδοσιακοί χοροί, μοντέρνοι χοροί

 1. Πληροφορική

Εκμάθηση – πιστοποίηση, διαδίκτυο

 1. Περιβάλλον

Ανακύκλωση, Οικολογική Συνείδηση

 1. Μελέτη

Ξένες γλώσσες (Αγγλικά /Γερμανικά / Γαλλικά), Γλώσσα, Λογοτεχνία, Σκάκι, Βοήθεια στη σχολική μελέτη

 1. Παιχνίδια

Ομαδικά, παραδοσιακά, επιτραπέζια, ψηφιακά, γνώσεων

Το ΚΔΑΠ –ΜΕΑ προβλέπεται να παρέχει:

 • Ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών / εφήβων / ατόμων με αναπηρίες, με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας
 • Ατομική εκπαίδευση των παιδιών / εφήβων/ ατόμων με αναπηρίες πάνω σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης (διατροφή, καθαριότητα, υγιεινή)
 • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
 • Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής
 • Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων
 • Υποστήριξη της οικογένειας που φροντίζει το παιδί / έφηβο/ άτομο με αναπηρία
 • Εκπαίδευση των μελών της οικογένειας στην κατάλληλη αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών / εφήβων / ατόμων με αναπηρίες
 • Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των παιδιών τους με αναπηρίες

 

Πόσο στοιχίζει;

ΔΩΡΕΑΝ μέσω ΕΣΠΑ, εφόσον οι μητέρες αποκτήσουν voucher (αξία τοποθέτησης) υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής στην ΕΕΤΑΑ και αποστέλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αν οι μητέρες δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής παιδιών/εφήβων και ατόμων µε αναπηρία με την καταβολή μηνιαίου χαμηλού χρηματικού ποσού.

 

Πού υποβάλλονται αιτήσεις;

 

ΚΔΑΠ «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ»: Πλατεία Πούλιου (έναντι Σιδηροδρομικού Σταθμού), ΤΡΙΚΑΛΑ,Τηλ.: 24310 79550.

ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ»  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο: Δερβενακίων και Πιτσάκου, ΤΡΙΚΑΛΑ, Τηλ. 24310 79626.

ΚΔΑΠ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» στο 10ο Δημοτικό Σχολείο: Τέρμα Μακεδονίας, ΤΡΙΚΑΛΑ, Τηλ. 24310 77330.

ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ» (Α΄ & Β΄ ΒΑΡΔΙΑ): Ν.Πλαστήρα & Αργοναυτών, ΤΡΙΚΑΛΑ, Τηλ. 24310 75110.

 

 

Από το γραφείο Τύπου