Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Τελική ευθεία για το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3

17 Σεπτεμβρίου 2018
Πιο εύκολη πλέον η υποβολή δήλωσης συμμετοχής - Ποιοι οι κανονισμοί για το τουρνουά του Δήμου Τρικκαίων

Διευκολύνει τους αιτούντες συμμετοχή στο τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 ο Δήμος Τρικκαίων.  Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, στη διεύθυνση www.123formbuilder.com/form-4199285/3on3trikalabasketball

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Ακης Αναστασίου, στόχος είναι να μην ταλαιπωρούνται οι αθλούμενοι και να είναι πιο εύκολη η διαδικασία
Το τουρνουά διεξάγεται στα ανοιχτά γήπεδα του κλειστού γυμναστηρίου της Μπάρας,το διήμερο Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι ηλικίας 14 ετών και άνω, δηλώνοντας συμμετοχή μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2018, στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι το τουρνουά διεξάγεται με κανονισμούς FIBA, οπότε οι δηλώσεις συμμετοχών θα αφορούν ομάδες με 4 παίκτες (3+1 αλλαγή), υποχρεωτικά.  Παραλλήλως ο Δήμος Τρικκαίων γνωστοποιεί και τους κανονισμούς του τουρνουά

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

  1. Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους διοργανωτές και τις εγκαταστάσεις.
  2. Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να αποβάλλουν οποιοδήποτε παίκτη ή ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.
  3. Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα.
  4. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες.
  5. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ημερομηνία γέννησης του.
  6. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν επίσης να συμμετέχουν με το δελτίο αθλητή της Ε.Ο.Κ.
  7. Κάθε ομάδα πρέπει να αγωνίζεται με t-shirt του ίδιου χρώματος και πρέπει να έχει μαζί της δυο (2) διαφορετικού χρώματος t-shirt.
  8. Για τους ανήλικους διαγωνιζόμενους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η έγγραφη συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα.
  9. Τα έντυπα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο site του TRIKALACITY.GR, στην ενότητα 3×3 – Έντυπα, πρέπει να τα προσκομίσετε στην γραμματεία της διοργάνωσης δύο ημέρες πριν την ημέρα των αγώνων.
  10. Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων είναι round robin (όλοι με όλους) στην πρώτη φάση, η δεύτερη φάση αποτελείται από μονούς knock out αγώνες.
  11. Σε περίπτωση απουσίας αγωνιζόμενης ομάδας από τον αγωνιστικό χώρο κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 3×3

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το αγώνισμα του 3×3, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

Άρθρο 1: Γήπεδο και μπάλα.
Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι. Η μπάλα του 3×3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 6.

Άρθρο 2: Ομάδες.
Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες, τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικό.

Άρθρο 3: Ξεκίνημα του παιχνιδιού.
3.1 Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin, όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας είτε στην αρχή του παιχνιδιού είτε στην ενδεχόμενη παράταση.
3.2 Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα.

Άρθρο 4: Σκοράρισμα.
4.1 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου μετράει για ένα (1) πόντο.
4.2 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου μετράει για δυο (2) πόντους.
4.3 Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

Άρθρο 5: Διάρκεια παιχνιδιού / Νικήτρια ομάδα αγώνα.
5.1 Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:
Μια (1) περίοδος των δέκα (10) λεπτών. Ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή» και κατά την διάρκεια των ελευθέρων βολών. Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα. Δεν υπάρχουν επαναφορές.
5.2 Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 11 πόντους ή περισσότερους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Αυτό ισχύει μόνο για την κανονική διάρκεια και όχι για ενδεχόμενη παράταση.
5.3 Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος θα παιχτεί. Θα υπάρξει ένα διάλλειμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει δυο (2) πόντους στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.
5.4. Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό, εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τρεις (3) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Άρθρο 6: Foul / Ελεύθερες βολές.
6.1 Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή.
6.2. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.
6.3 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.
6.4 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.
6.5 Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με 2 ελεύθερες βολές. Από το 10 ομαδικό foul και μετά όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές δίνονται 2 ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας. Αυτό ισχύει και για τα άρθρα 6.3, 6.3 και 6.5.
6.6. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου.

Άρθρο 7: Καθυστέρηση.
7.1 Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δώδεκα (12) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Άρθρο 8: Πως παίζεται η μπάλα.
8.1 Μετά από επίτευξη καλαθιού:
• Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τρίποντου είτε με πάσα σε παίκτη έξω από την γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο στον χώρο που ορίζει η no charging area (ημικύκλιο κάτω από το καλάθι). Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.
8.2 Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
• Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
• Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.
8.3 Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου
8.4 Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τρίποντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.
8.5 Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
8.6 Σε κάθε περίπτωση jump ball η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

Άρθρο 9: Αλλαγές.
Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός, πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από την γραμματεία ή τον διαιτητή.

Άρθρο 10: Time outs.
Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 30”.

Άρθρο 11: Βαθμολόγηση ομάδων.
Εάν δυο ομάδες ισοβαθμήσουν ακολουθούμε ένα βήμα την φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία.
• Περισσότερες νίκες
• Μεταξύ τους αποτέλεσμα
• Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση
Εάν οι ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στην βαθμολογία του 3x3planets κερδίζει την ισοβαθμία.

Άρθρο 12: Αποβολή παικτών.
Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.

Από το γραφείο Τύπου