Δήμος Τρικκαίων

«Αδέλφια» και στην πράξη οι Δήμοι Τρικκαίων και Υψωνα Κύπρου

5 Ιουνίου 2018
«Ζεστή» φιλοξενία και υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης στον νεότερο κυπριακό Δήμο

 

– «Καλώς ήρταν οι ξένοι μας τζ’ εκάτσαν στες τσαέρες»

– «Καλώς ήρταμεν τζ’  ήβραμεν τα σπίθκια τα μεάλα»

Με εξαιρετική φιλοξενία και αγάπη, οι Κύπριοι αδελφοί του Δήμου Υψωνα υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία του Δήμου Τρικκαίων, για την τελετή αδελφοποίησης. Μια τελετή που ξεπέρασε τα όρια της τυπικής διαδικασίας, καθώς ήταν η ευκαιρία εκδήλωσης αμοιβαίων και πηγαίων συναισθημάτων φιλίας και αδελφοσύνης.
Η πρόταση του Δημάρχου Υψωνα, του νεότερου κυπριακού Δήμου, προς τον τρικαλινό ομόλογό του πριν μερικούς μήνες (στις 16 Οκτωβρίου 2017) υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα. Ο Δήμαρχος Ύψωνα κ. Παντελής Γεωργίου  και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, που επικυρώνει μια σχέση φιλίας και συνεργασίας.
Αυτή η σχέση επικεντρώνεται «στην εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τεχνολογίας, τέχνης, πολιτισμού και διεύρυνσης των ιστορικών δεσμών των δύο πόλεων».

Για παράδειγμα, προωθούνται:

  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών και προώθηση απόψεων και ιδεών
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες των δύο Δήμων για επέκταση των επιχειρήσεών τους
  • Ανταλλαγές επισκέψεων εκπροσώπων των δύο Δήμων, ομάδων εργασίας και ειδικών
  • Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο πόλεων, καθώς και οργανισμών και συλλόγων.
  • Ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και λοιπές επαφές νέων ανθρώπων.
  • Αδελφοποίηση σχολείων
  • Πολιτιστική ανταλλαγή – Τουριστικές δραστηριότητες
  • Αθλητικές διοργανώσεις
  • Συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών και μουσείων.

 

– «Φάτε τζαι πκιέτε φίλοι μου, ν’ αννοίξει η καρκιά σας»

– «Μόνον αγάπην είχαμε τζ΄ήρταμεν να σας δούμεν»

 Η τρικαλινή αντιπροσωπεία αποτελούταν, εκτός από τον Δήμαρχο, από τους αντιδημάρχους κ.κ Σοφία Αλεστά και Ακη Αναστασίου, τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης κ. Βασταρούχα και Παζαΐτη, ενώ ο εκ της αντιπολίτευσης κ. Δημ. Χατζηγάκης δεν μπόρεσε να παραστεί.
Όλα τα μέλη της τρικαλινής αποστολής απόλαυσαν μια εξέχουσα κυπριακή φιλοξενία, η οποία είναι δείγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους Δήμους που – κατά την κυπριακή έκφραση – διδυμοποιήθηκαν.  Σημειώνεται, ακόμη, η μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, τόσο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Υψωνα και εκπροσώπων φορέων, όσο και των κατοίκων του Δήμου.

ΣΗΜ.: Οι στίχοι στο κείμενο προέρχονται από «φωνή» (αυτοσχέδιοι στίχοι πάνω σε παλιές μελωδίες) της Κύπρου, με τον τίτλο «Καλώς ήρταν οι ξένοι μας», που ανακάλυψε και ηχογράφησε ο μεγάλος Κύπριος ερμηνευτής – ερευνητής παραδοσιακής μουσικής, Μιχάλης Ττερλικάς, το 2008 (με τον παρεμφερή τίτλο «Κυπραία Φωνή – Καλώς ήρταν οι ξένοι μας»).

Πηγή φωτό: elemesos.com

Από το γραφείο Τύπου