Δήμος Τρικκαίων

Αδελφική η σχέση των Δήμων Τρικκαίων – Δρόπολης Αλβανίας

8 Δεκεμβρίου 2017
Υπογράφτηκε το σχετικό πρωτόκολλο αδελφοποίησης στα Τρίκαλα - Δηλώσεις για την ελληνικότητα της Δρόπολης και τη συνεργασία των δύο Δήμων

«Αδελφική» στην πράξη η σημερινή τελετή στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Οι Δήμοι Τρικκαίων και Δρόπολης Αλβανίας αδελφοποιήθηκαν επισήμως την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, με τον αλβανικό Δήμο να πραγματοποιεί με τα Τρίκαλα την πρώτη του παρόμοια διοικητική πράξη. Η αδελφοποίηση είχε συζητηθεί την περασμένη άνοιξη, όταν ο Δήμαρχος Δρόπολης κ. Αχιλλέας Ντέτσικας είχε υποβάλλει την πρόταση στον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Μετά τις απαραίτητες ενέργειες, το Δημαρχείο Τρικκαίων υποδέθηκε τους εκπροσώπους της Δρόπολης: τον Δήμαρχο κ. Ντέτσικα, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Μάνο και τον νομικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Παππά.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε δύο ζητήματα: το ότι η αδελφοποίηση γίνεται επί της ουσίας και επί σημαντικών θεμάτων, με τον Δήμο Τρικκαίων να είναι έτοιμος να παράσχει συνδρομή. Επίσης, ότι αφορά σε πραγματικούς φίλους, με δεδομένη την ελληνικότητα του πληθυσμού της περιοχής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου Δρόπολης είναι ελληνικής καταγωγής και πρόκειται για τον πλέον ελληνικό Δήμο… εκτός Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ντέτσικας, ο οποίος τόνισε ότι επελέγη ο Δήμος Τρικκαίων για τις δράσεις του, παρ’ ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί δεσμοί επαφής και με άλλους Δήμους της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στην ορολογία Γερμανών και Ελλήνων: η ελληνική ορολογία αφορά σε αδελφοποίηση, ενώ η γερμανική σε συνεταιρισμό. Ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ψύχος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Τάκης Παζαΐτης, ο τέως αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Αναστασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ντιντής και Αλεστά, αλλα και ο εκ της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Μητσιούλης, στάθηκαν με έμφαση στην ελληνικότητα και τον πατριωτισμό των κατοίκων της περιοχής Δρόπολης, με την πλούσια ιστορία. Ο κ. Λάππας μάλιστα έδωσε έμφαση και στον πνευματικό πλούτο της περιοχής, με παραδείγματα για τη συνεχή προσπάθεια διατήρησης αυτής της ελληνικότητας. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κ. Εφη Λεβέντη δήλωσε τη διάθεση του Δήμου να συνεργαστεί και να προσφέρει σε ζητήματα που θα συζητηθούν από κοινού.

Από την πλευρά τους, ο αντιδήμαρχος και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Δρόπολης κ. Μάνος και Παππάς, στάθηκαν στα διαφορετικά ζητήματα που είναι πρωτεύοντα και σημαντικά για τον εκτός συνόρων ελληνικό Δήμο, είτε αυτά αφορούν σε θέματα υποδομών, είτε σε θέματα της μειονότητας.
Μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων αντηλλάγησαν δώρα, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων να παραδίδει αγαλματίδιο με τον πρώτο γιατρό της ανθρωπότητας, τον Ασκληπιό, στους τρεις εκπροσώπους της Δρόπολης. Οι οποίοι επέδωσαν επίσης πλακέτες και βιβλία για την ιστορία της περιοχής.
Στη συνέχεια, οκ . Παπαστεργίου προέβη σε παρουσίαση του Δήμου Τρικκαίων ως προς τις καινοτομίες τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του: smart trikala, προσφυγικό, ΑΤΜ πιστοποιητικών, ποδήλατα, Μύλος Ξωτικών, τεχνολογικές καινοτομίες κ.α.. Επέμεινε στα θέματα αλλαγής νοοτροπίας και προσπαθειών για νέα δεδομένα, υπέρ των πολιτών, με τη χρήση και της τεχνολογίας.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Τρικκαίων ξενάγησε τα μέλη της αποστολής στο Control Room του Smart Trikala, εξηγώντας τη λειτουργία του.
Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Ντίνα Δήμα και το αρμόδιο Γραφείο.
Παρέστησαν επίσης, ο εκ Δρόπολης επιχειρηματίας κ. Αρης Παγούνας και η σύζυγος του Δήμαρχου Δρόπολης κ. Ελλη Ντέτσικα.

 

Από το γραφείο Τύπου