Δήμος Τρικκαίων

Αδελφοποιημένες Πόλεις

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενεργοποιήσει τον θεσμό των αδελφοποιήσεων, επιδιώκοντας ουσιαστική συνεργασία με άλλους Δήμους. Η συνάντηση με άλλους λαούς, η ανάπτυξη πραγματικών και ειλικρινών σχέσεων, εξαρτώνται από τη διάθεση και την προεργασία που γίνεται με κάθε πόλη. Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος Τρικκαίων λειτουργεί πολυεπίπεδα, επιδιώκοντας να εμβαθύνει στις αδελφοποιήσεις, αφού πρώτα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Οι αδελφοποιημένοι Δήμοι – περιοχές είναι 9, εκ των οποίων 8 από άλλες χώρες και 1 από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

1) Άμπεργκ (Amberg) Γερμανίας

Με την αριθμ. 259/2001 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων εγκρίθηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Τρικκαίων με την πόλη Άμπεργκ της Γερμανίας. Στις 19.10.2001 υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο αδελφοποίησης. Στόχος της αδελφοποίησης αυτής είναι η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη βελτίωση της τεχνογνωσίας σε κοινωνικοοικονομικούς τομείς, όπως:

  • Πολεοδομία –Χωροταξία
  • Προστασία Περιβάλλοντος
  • Επαγγελματική κατάρτιση
  • Νέες τεχνολογίες
  • Προώθηση γεωργικών, βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων
  • Καταπολέμηση της ανεργίας

Στο πλαίσιο των σχέσεων αδελφοποίησης, το 2012, δόθηκαν χρηματικές ενισχύσεις του Ελληνογερμανικού Συλλόγου HELLAS ύψους 8.000 ευρώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Τρικκαίων και 1500 ευρώ στα ΚΔΑΠ Ήφαιστος. Επίσης, το 2015 έγινε προσφορά δύο απινιδωτών, που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων σε πολίτες και επισκέπτες.

Μία πλατεία – κυκλικός κόμβος στο Άμπεργκ έχει ονομαστεί «Τρίκαλα» προς τιμή του Δήμου Τρικκαίων, ενώ το 2015, εστάλησαν στη γερμανική πόλη πινακίδες με τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Κορυφαία προσφορά από τη γερμανική πόλη, η κατασκευή μιας σύγχρονης και πιστοποιημένης παιδικής χαράς στην τοποθεσία «Πράσινη Γωνιά» και σε πλατεία που ονομάστηκε «πλατεία Αμπεργκ», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζοντας το βαθύ πνεύμα φιλίας ανάμεσα στις δύο πόλεις. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου 2016.

2) Ταλάνς (Talence) Γαλλίας

Με την αριθ. 277/1997 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η εν λόγω αδελφοποίηση ενώ στις 30-5-1998 υπογράφηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων με στόχο τη γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία στους τομείς της παιδείας, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η Ταλάνς είναι το τρίτο διαμέρισμα της πόλης Μπορντό.
Πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες ανταλλαγές μαθητών των Τεχνικών Λυκείων της Talence και των Τρικάλων.

3) Κάστροπ-Ράουξελ (Castrop – Rauxel) Γερμανίας

Στις 5.10.2013 υπογράφηκε το σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων που προέβλεπε την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας που αφορούν sτην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της παιδείας (ανταλλαγές μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων) του πολιτισμού( ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών, προγραμμάτων ) και της οικονομίας (τουρισμός) κ.λπ. Το 2012 ο Δήμος Τρικκαίων συμμετείχε στο Διεθνές φεστιβάλ στην αγορά της πόλης. Από το  2015 οι επαφές ενισχύθηκαν με ανταλλαγή επισκέψεων και με συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της συνεργασίας. Σημαντική είναι και η συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας της περιοχής.

4) Πιάτιγκορσκ  (Пятигорск) Ρωσία

Στις 14.6.1995 υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο αδελφοποίησης για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας με στόχο να επιτευχθούν καθορισμένα αποτελέσματα στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου , της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού και του αθλητισμού. Από το 1995-2000 υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή αποστολής αντιπροσωπειών μεταξύ των 2 Δήμων.

5) Βράνιε (Vranje) Σερβία

Στις 16.6.2011 υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της πόλης Βράνιε της Σερβίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ e-Trikala Α.Ε. από την Ελλάδα το οποίο προέβλεπε:

α) τη συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για την καλύτερη και ευκολότερη υλοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση β) τη μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων και της πρακτικής εφαρμογής των βέλτιστων μοντέλων των ψηφιακών εφαρμογών από το Δήμο Τρικκαίων στην πόλη Βράνιε.

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EXCHANGE 3 υλοποιήθηκε η δράση E-urprava.vranje.rs-reaching standards of an information society (πραγματοποίηση της πρότυπης πληροφόρησης της κοινωνίας) για την πόλη Vranje της Σερβίας ενώ ο Δήμος Τρικκαίων χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία, πάνω σε θέματα συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων βάσει προγραμματικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ αυτού, του e-trikala και του Οργανισμού Ασκληπιός.

Στις 19.03.2012 υπογράφηκε σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία τους. Από το 2015 οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν.

6) Τιουσόν (Tuscon) Η.Π.Α.

Η αρχική πράξη αδελφοποίησης του υπογράφηκε το 1949 επί Δημαρχίας Ηρακλή Ρέτου προέβλεπε την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού Συλλόγου με την επωνυμία «Σύνδεσμος φιλίας πόλεων Τρικάλων – Τιουσόν με σκοπό:

  • Την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πολιτών Τρικάλων και Tucson.
  • Την προβολή των δημιουργικών στοιχείων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της εν γένει κοινωνικής δραστηριότητας.
  • Την αξιοποίηση των εμπειριών που προκύπτουν από τις επαφές των ατόμων των δυο πόλεων σε μορφωτικές ανταλλαγές, καθώς επίσης σε συναντήσεις επιστημονικού, εμπορικού, αθλητικού και τουριστικού χαρακτήρα.
  • Την καλλιέργεια και ανάπτυξη δεσμών φιλίας με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τιουσόν.

Με την αριθμ..103/2007 ΑΔΣ Τρικκαίων αποφασίστηκε η αποστολή υλικού για την προβολή του Δήμου Τρικκαίων στην έκθεση που διοργάνωσε η Tuscon με θέμα τις αδελφοποιημένες πόλεις.
Στη συνέχεια η Τιουσόν απέστειλε τιμητική πλακέτα με θέμα «ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ» για το Δήμο Τρικκαίων.

7) Μπρασόβ (Brasov) Ρουμανία

Στις 27.4.2006 υπογράφηκε σύμφωνο αδελφοποίησης μεταξύ των (2) δύο Δήμων με στόχο την προαγωγή αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και σταθεροποίησης μεταξύ του Ρουμάνικου και του Ελληνικού Κράτους. Αφορμή για τη σχέση αυτή στάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τρικαλινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή με τη δημιουργία πρότυπης μονάδας τυροκομικών προϊόντων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Υπήρξαν αμοιβαίες ανταλλαγές αποστολών των δύο Δήμων με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση συνεργασίας σε θεματικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

8) Περιοχή Banan του Δήμου Chongqing –Κίνα

Οι λόγοι που ώθησαν στη σύναψη σχέσεων αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων το 2005, προέρχεται από την ανάγκη διοχέτευσης της υψηλής βιομηχανικής παραγωγής της Chongging και την στρατηγικής γεωγραφικής σημασίας (για εκείνους ) της πόλης των Τρικάλων στα σχέδια τους για την είσοδο στις Βαλκανικές χώρες. Η πολυετής συνεργασία τοπικών και εμπορικών σχημάτων με τις κινέζικες βιομηχανίες της Chongging προσφέρει το υπόστρωμα για την δημιουργία διαδημοτικών συνεργασιών με στόχο την μεγιστοποίηση των ευκαιριακών εμπορικών –κοινωνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Πραγματοποιήθηκαν αρχικά κάποιες επαφές με εκπροσώπους των (2) δύο Δήμων το 2002 που ωστόσο δε συνεχίστηκαν.

9) Δήμος Αντιπάρου (Ελλάδα)

Το όμορφο νησί της Αντιπάρου, είναι από τις 4 Ιουνίου 2016, αδελφοποιημένο με τον Δήμο Τρικκαίων. Η απόφαση που ελήφθη από τα δύο Δημοτικά Συμβούλια ουσιαστικά προωθεί τη συνεργασία σε δύο βασικούς τομείς: αυτόν του πολιτισμού και αυτόν της τεχνογνωσίας.

Ένα άλλο πεδίο συνεργασίας είναι αυτό της ανταλλαγής καλών πρακτικών, δεδομένης της εμπειρίας του Δήμου Τρικκαίων σε ζητήματα καινοτομίας, αλλά και το πεδίο της διοίκησης.

Επίσης, έχει ήδη προβλεφθεί η δυνατότητα κατάρτισης πλάνου ενεργειών για την ενίσχυση της αδελφοποίησης με τον Δήμο Αντιπάρου, προκειμένου να υπάρχει στοχοθεσία και οριοθετημένη πρακτική.

Στο δε πεδίο του πολιτισμού, οι δεδομένες ανταλλαγές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα σε βιβλιοθήκες και μουσεία, αλλά και σε επίπεδο λαογραφίας.

10) Δήμος Δρόπολης (Αλβανία)

Ο πιο… ελληνικός Δήμος εκτός Ελλάδας, ο Δήμος Δρόπολης Αλβανίας, είναι από  τις 8 Δεκεμβρίου 2017 αδελφοποιημένος με τον Δήμο Τρικκαίων. Πρόκειται για περιοχή της Βορείου Ηπείρου, που από το 1913 έχει επιδικαστεί στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η περιοχή εκτείνεται από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα στο ύψος της Κακαβιάς ως τα νότια της πόλης του Αργυροκάστρου, κατά μήκος της κεντρικής οδού. Η περιοχή αποτελεί τμήμα της Βορείου Ηπείρου, που έχει αναγνωριστεί από το αλβανικό κράτος ως «ελληνική μειονοτική ζώνη», που δίνει έτσι το δικαίωμα για την ίδρυση ελληνόγλωσσων σχολείων. Ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από κατοίκους που μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.
Σκοπός τγης αδελφοποίησης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η προώθηση απόψεων και ιδεών μεταξύ ανθρώπων και θεσμών, η φιλία και η συνεργασία. Επίσης η αδελφοποίηση προωθεί την αμοιβαία ευαισθητοποίηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, οι νέοι, η αειφόρος ανάπτυξη, οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, η τοπική οικονομική ανάπτυξη και το άνοιγμα νέων αγορών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

11) Δήμος Ύψωνα (Κύπρος)

Ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Ύψωνα  αποφάσισαν  από κοινού να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις και μέσα από την αμοιβαία αναγνώριση, να προωθήσουν την εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, τεχνογνωσίας  και διεύρυνσης των δεσμών.

Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφτηκε στις 4 Ιουνίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα. Ο Δήμαρχος Ύψωνα κ. Παντελής Γεωργίου  και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο , που επικυρώνει μια σχέση φιλίας και συνεργασίας.
Αυτή η σχέση επικεντρώνεται «στην εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τεχνολογίας, τέχνης, πολιτισμού και διεύρυνσης των ιστορικών δεσμών των δύο πόλεων».

Συγκεκριμένα, προωθούνται:

  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών και προώθηση απόψεων και ιδεών
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες των δύο Δήμων για επέκταση των επιχειρήσεών τους
  • Ανταλλαγές επισκέψεων εκπροσώπων των δύο Δήμων, ομάδων εργασίας και ειδικών
  • Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο πόλεων, καθώς και οργανισμών και συλλόγων.
  • Ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και λοιπές επαφές νέων ανθρώπων.
  • Αδελφοποίηση σχολείων
  • Πολιτιστική ανταλλαγή – Τουριστικές δραστηριότητες
  • Αθλητικές διοργανώσεις
  • Συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών και μουσείων.

Ηδη έχουν γίνει επισκέψεις των Κυπρίων αδελφών στα Τρίκαλα, κυρίως στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.