Δήμος Τρικκαίων

"Αδελφοποίηση" των Δήμων Τρικκαίων, Χάλκης, Νεστορίου με αφετηρία τους πρώτους νεκρούς στο Επος του ‘40

14 Νοεμβρίου 2023

Οι δύο πρώτοι νεκροί Ελληνες αξιωματικοί του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 είναι η κοινή αφετηρία και το έναυσμα που οδήγησε τον Δήμο Τρικκαίων να προτείνει την αδελφοποίησή του με τους Δήμου Χάλκης και Νεστορίου.
Πρόκειται για τον υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο (από τη Χάλκη) και τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ελευθέριο Ντάσκα (από τον Πλάτανο Τρικάλων), οι οποίοι έπεσαν την 1η Νοεμβρίου 1940, στο ύψωμα Τσούκα της Φούρκας Κόνιτσας και τάφηκαν αρχικώς κοντά στη Ζούζουλη του νυν Δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Υπηρετούσαν μαζί στον 2ο λόγο του Ι τάγματος του 4ου συντάγματος, έχοντας διαταχθεί να πραγματοποιήσουν αντεπίθεση. Στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων κάθε χρόνο στο χωριό Πλάτανος, με την επωνυμία «Ελευθέρια Ντάσκεια», κλήθηκαν οι Δήμαρχοι Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης και Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Ελευθέριων», στις 26 Νοεμβρίου 2023, στον Πλάτανο Τρικάλων, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πλατανιωτών, της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων .

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

ΛΕΖΑΝΤΑ

Προτομές πεσόντων στο Επταχώρι Νεστορίου: Από αριστερά Σωτήριος Μήλιος, Ελευθέριος Ντάσκας, Δημήτριος Μισύρη, Κωνσταντίνος Δαβάκης, Αλεξανδρος Διάκος, Ιωάννης Δήμου