Δήμος Τρικκαίων

Αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες

12 Απριλίου 2019
Εκδήλωση ουσίας για το αλάτι στο ψωμί από Δήμο Τρικκαίων, Σωματείο Αρτοποιών, ΕΦΕΤ και το υπό δημιουργία Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Τρικάλων

Την ανάγκη διαμόρφωσης νέων δεδομένων στην καθημερινή μας διατροφή, ανέδειξε η εξαιρετικά χρήσιμη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη. Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2019, ο Δήμος Τρικκαίων, το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων με τη συνεργασία ΕΦΕΤ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναλύθηκε το θέμα «Είσαι… το άλας της ζωής, αλλά όχι για πολύ ακόμη!». Ουσιαστικά επρόκειτο για μια ενημερωτική εσπερίδα για τους κινδύνους που προκύπτουν στην υγεία του καθενός, από την επιβάρυνσή του με αλάτι στο ψωμί. Και, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αυτή η εκδήλωση συνάδει με τη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου, να συμβάλλει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Κάτι που θα υλοποιηθεί, σε πρώτο στάδιο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, με το πρόγραμμα Biocanteens, όπου θα προωθείται η γνώση και η γενικότερη  βελτίωση της καθημερινής διατροφής των μικρών μαθητών/τριών με βάση το ευρωπαϊκόν πρόγραμμα στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι χαιρετισμοί, του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλη Μούσιου και του Προέδρου της Δ.Ε. του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Παν/μιου Θεσσαλίας, κ. Θανάση Τζιαμούρτα. Η εσπερίδα περιστράφηκε με επιστημονικές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, στην ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τη στρατηγική και τις δράσεις που αφορούν στη μείωση πρόσληψης αλατιού, ειδικότερα στο ψωμί.

Όπως τονίστηκε, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μεγαλώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ετσι, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

–  Διατροφικές πηγές άλατος και βιολειτουργικά τρόφιμα

Δρ. Όλγα Γκορτζή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της υπέρτασης

Δρ. Οδυσσέας Ανδρούτσος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Παν/μιου Θεσσαλίας

– Στρατηγική μείωσης του αλατιού στην Ελλάδα: Δράσεις και προκλήσεις

κ. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Δράσεις και προκλήσεις στην προσπάθεια μείωσης αλατιού στο ψωμί

κ. Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας

Ακολούθησε μουσικοκινητικό δρώμενο με τίτλο «Το αλάτι των παιδιών», από μαθητές της β’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Παρουσίαση: κ. Γούκος Δημήτριος, Δ/ντής 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Επιμέλεια: Λαμπρίδη Μαίρη, Μπραζιτίκου Κατερίνα, Μαργώνη Λίνα, Κατσαρέλης Σπύρος.

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία σε διάφορα είδη ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (Προσφορά Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων)

 

Από το γραφείο Τύπου