Δήμος Τρικκαίων

Ανάπτυξη και επενδύσεις με τον "Ασκληπιό" και τις ιαματικές πηγές Ριζώματος

15 Ιουλίου 2016
Αμεσα και στοχευμένα υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων την αναπτυξιακή του πολιτική, μέσω των ιαματικών πηγών στο Ρίζωμα και του «Σχεδίου Ασκληπιός». Το τελευταίο διήμερο, έγινε σειρά ενεργειών για την προώθηση και των δύο αυτών δράσεων σε επίπεδο χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδύσεων.

Ιαματικές Πηγές

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ), στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρέστη στη συνεδρίαση μαζί με τον δημοτικό σύμβουηλο κ. Αχ. Λασπά. Παρέστη, επίσης, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κων/νος Βαρλαμίτης. Συζητήθηκε η προοπτική χρηματοδότησης των υποδομών των ιαματικών πηγών και από την πλευρά του κ. Βαρλαμίτη υπήρξε θετική στάση. Μάλιστα, έγινε συζήτηση για την περαιτέρω αξιοποίηση της ιστορικότητας κάθε περιοχής, η οποία θα μπορούσε να στηριχθεί σε χαρακτηριστικά στοιχεία, προκειμένου να προσελκύσει θεραπευόμενους. Για τον Δήμο Τρικκαίων, η ιστορικότητα αυτή περικλείει τον Ασκληπιό και τη θεραπευτική του παράδοση, που ήδη αξιοποιούνται.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, έγινε συζήτηση για τις δυνατότητες ενεργοποίησης των αδελφοποιημένων πόλεων στην προσέλκυση επισκεπτών – λουμένων. Ο θερμαλιστικός τουρισμός, εξάλλου, είναι ιδιατέρως αναπτυγμένος στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, κινητήριος μοχλός είναι οι αδελφοποιημένες πόλεις, με τον Δήμο Τρικκαίων να πρωτοστατεί.
Για παράδειγμα, η εμπειρία, τόσο της γερμανικής πόλης Αμπεργκ, όσο και περιοχής κοντά στην – επίσης αδελφοποιημένη με τα Τρίκαλα – αμερικανική πόλη Τιουσόν, είναι σημαντικές.
Ταυτοχρόνως, η προσέλκυση επισκεπτών, μπορεί να συνδυαστεί με προγράμματα και από χώρες εκτός ΕΕ. Σε πρώτη φάση, το ΔΣ του ΔΙΑΜ συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίων με πόλεις από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Και στην περίπτωση αυτή, το δίκτυο του Δήμου Τρικκαίων, είναι σημαντικό, λόγω της αδελφοποίησής του με τη ρωσική πόλη Πιάτιγκορσκ.
Ολες αυτές οι δράσεις, θα γίνουν πιο συγκεκριμένες το επόμενο διάστημα.
diam1
Σχέδιο Ασκληπιός
Ο κ. Παπαστεργίου πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα για την προώθηση του «Σχεδίου Ασκληπιός». Δηλαδή, για την υλοποίηση της μοναδικότητας των θεραπευτικών φυτών στην περτιοχή του Κόζιακα. Κάτι που αφορά στον πρωτογενή τομέα, με την καλλιέργεια των φυτών, και στον δευτερογενή τομέα, με την εμπορία τους.
Επομένως, οι επαφές έγιναν με εταιρίες του τομέα των φυσικών προϊόντων, οι οποίες τα παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας θεραπευτικά φυτά.
Οι επαφές αυτές στοχεύουν στη διασφάλιση και του δικτύου πώλησης των φυτών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση και οφέλη για όσους ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Με τις δύο αυτές δράσεις, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί αναπτυξιακή πολιτική, στηριζόμενη, από τη μια στις ιαματικές πηγές και από την άλλη, στα θεραπευτικά φυτά, με βάση την ιστορική συνάφεια με τον Ασκληπιό. Οιλόκληρη η περιοχή, από το Ρίζωμα μέχρι τα ριζά του Κόζιακα, μπορεί να αποτελέσει πεδίο επενδυτικών ευκαιριών.
Από το γραφείο Τύπου