Δήμος Τρικκαίων

Αναστολή συζήτησης για τον «Κλεισθένη» ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων

8 Μαΐου 2018
Τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε, με φόντο την απλή αναλογική και τα θετικά για τον Δήμο Τρικκαίων

 

Με κατά πλειοψηφία ψήφισμα για αναστολή της συζήτησης του «Κλεισθένη 1», το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων εκφράστηκε για τη νέα αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση. Σε συνεδρίασή του τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 και εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ και της κοινής συνεδρίασης ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε από την κυβέρνηση για διαβούλευση, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Το ψήφισμα αναφέρει:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων αξιώνει την αναστολή κάθε διαδικασίας επί της συζήτησης του νομοσχεδίου που κύριο μέλημα έχει την προώθηση μίας κατ’ επίφαση απλής αναλογικής και την έναρξη δίμηνης διαβούλευσης για την αλλαγή του κράτους, με βάσεις τις προτάσεις του οργάνου που μας εκπροσωπεί σε θεσμικό επίπεδο που διατυπώθηκαν πρόσφατα στα συνέδριά του σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
  2. Διεκδικούμε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, για να μπορούμε ως ΟΤΑ να είμαστε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας λειτουργία, προς όφελος των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντάς τη σε αργό και αναποτελεσματικό θεσμό. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να ασχοληθεί με τους Δήμους, θα φρόντιζε να οικοδομήσει συμμαχίες και ευρείες συγκλίσεις προεκλογικά και όχι μετεκλογικά, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα στην κοινωνία, επεσήμανε.
Με συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρθηκε σε ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων, σε θέματα, όπως η αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα σε Α και Β βαθμό, η συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ, οι κοινωνικές δομές, τα αδέσποτα, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η απλοποίηση διαδικασιών, τα οικονομικά κ.α.
Το χαρακτήρισε ως κακότεχνο νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε ότι η δίμηνη αναστολή της συζήτησής του όπως επιδιώκει η ΚΕΔΕ, είναι το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο, προκειμένου να συζητηθεί επί της ουσίας η μεταρρύθμιση στους Δήμους.
Ειδικά για το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε «άκομψα μετεκλογικά παζάρια» και σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», σε πιθανά σενάρια «να ανοίξει η όρεξη σε εκφραστές διαφόρων μορφωμάτων», ακόμη και ακροδεξιών», σε πιθανότητα ακυβερνησίας και σε προβλήματα από την επαναφορά των κοινοτήτων χωρίς χρηματοδότηση. Σημείωσε, δε, ότι πιο πιθανό σενάριο για τη χώρα θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου, με απλή πλειοψηφία και εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Δεν διαφώνησε με την αναλογικότερη εκπροσώπηση ή με την επιλογή  αντιδημάρχου από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο με αναλογικότητα, αλλά ζήτησε αυτό να είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής συζήτησης. Παράλληλα επεσήμανε πως, αν πραγματικά θέλουμε να πάμε σε μία απόλυτα αναλογική εκπροσώπηση της επιθυμίας των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε θα πρέπει να πάμε σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, κάτι που όμως δεν συζητά η κυβέρνηση για προφανείς λόγους.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν μεν θετικά για την απλή αναλογική, αλλά έθεσαν πλήθος ζητημάτων που σχετίζονται, είτε με πλευρές της εκλογικής διαδικασίας, είτε με στοιχεία του νομοσχεδίου που αφορούν στα οικονομικά των ΟΤΑ και σε ζητήματα φόρων.
Ο κ. Χρ. Λάππας από την παράταξη «Τρίκαλα-Συμπολιτεία» τόνισε ότι η βασική λογική της μεταρρύθμισης εξυπηρετεί τη λογική, όχι της απλής αναλογικής, αλλά των «μπαχαλάκηδων» του «Ρουβίκωνα», καθώς η διοίκηση των Δήμων θα είναι ένα μπάχαλο, ένα διαρκές αλισβερίσι, που δεν θα τελειώσει το διάστημα ανάμεσα στην α και β Κυριακή, καθώς οι ισορροπίες και οι μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουν διάρκεια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Ο κ. Γιώργος Καΐκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι συμφωνεί η παράταξη μόνο στο άρθρο για την απλή αναλογική, καθώς είναι στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου. Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου από τη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» αναφέρθηκε στο ότι δεν πρόκειται για απλή αναλογική, αφού εκλέγεται ο Δήμαρχος τη δεύτερη Κυριακή. Ο κ. Γ. Μητσιούλης εκτίμησε ότι πρόκειται για αύξηση δυνάμεων και διαπραγματεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς να φοβίζει κανέναν η απλή αναλογική.

Τα θετικά

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του Δήμου Τρικκαίων. Αυτό της δυνατότητας σε χρεωμένους Δήμους, όπως ο Τρικκαίων, για σύναψη δανείων για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για το άρθρο 200 του νομοσχεδίου, που αίρει προηγούμενη απαγόρευση για χρεωμένους ΟΤΑ, επιτρέποντας τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Αυτές αφορούν σε ποσό ύψους 8.000.000€ για τον Δήμο Τρικκαίων, με βάση ολοκληρωμένο και μελετημένο σχέδιο που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί. Αυτό το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης», ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Τρικκαίων να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, τα ποσά που θα μειώνονται από τις δαπάνες για δράσεις του Δήμου (π.χ. φωτισμός) στο πλαίσιο ενεργειακών παρεμβάσεων.
Επίσης, σε γενικό πεδίο, υφίστανται θετικές ρυθμίσεις σε αναπτυξιακά ζητήματα, όπως για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, τις προγραμματικές συμβάσεις, τον  Διαδημοτικό Σύνδεσμο Τεχνικής Υπηρεσίας, τις υπηρεσίες Δόμησης Δήμων και τη συμμετοχή ΟΤΑ σε Νομικά Πρόσωπα. Οι ρυθμίσεις αυτές, παρά την ανάγκη βελτιώσεων και συμπληρώσεων, ανταποκρίνονται σε κατά καιρούς προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Από το γραφείο Τύπου