Δήμος Τρικκαίων

Ανοιξαν οι μουσικές πόρτες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

10 Σεπτεμβρίου 2018
Δωρεάν εκμάθηση μουσικών οργάνων και θεωρίας της μουσικής

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων (Δ.Φ.Τ.), άνοιξε τις μουσικές της πόρτες και δέχεται υποψήφιους εκτελεστές (μαθητές από Ε’ Δημοτικού και άνω, όπως και ενήλικες) στα τμήματά της, για την εκπαιδευτική περίοδο 2018 – 2019. Τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η φοίτηση είναι για όλους ΔΩΡΕΑΝ.

Η Δ.Φ.Τ. στεγάζεται στο κτήριο της Δωροθέας Σχολής επί της οδού Στ. Σαράφη 42. Για οποιαδήποτε πληροφορία, το κτήριο είναι ανοικτό για το κοινό Τρίτη και Πέμπτη από τις 6:00 μ.μ. έως και τις 8:00 μ.μ. ενώ είναι διαθέσιμα, ο τηλεφωνικός αριθμός 24310 74435 ή και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου filarmoniki@trikalacity.gr.

Ως εκπαιδευτικό προσωπικό ορίζονται πτυχιούχοι μουσικοί διαφόρων ειδικεύσεων, οι οποίοι διδάσκουν τα παρακάτω:

  • Ξύλινα Πνευστά (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο)
  • Χάλκινα Πνευστά (Κόρνο σε Φα, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Ευφώνιο, Τούμπα)
  • Κρουστά (Ταμπούρο, Γκραν Κάσα, Κύμβαλα)
  • Θεωρία της Μουσικής (παιδιά και ενήλικες)

Η Δ.Φ.Τ. έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η αρχική ίδρυσή της έγινε επίσημα το 1902 με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικάλων», ενώ υπήρχε ομάδα μουσικών η οποία έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης και το 1938 ιδρύεται επίσημα η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από την Δ.Φ.Τ. διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί.

Στόχοι της Δ.Φ.Τ. είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών – φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Δ.Φ.Τ. και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της & η συμβολή της στην λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών – εθνικών και τοπικών εορτών.

Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή το οποίο και εκτελούν σε συναυλίες, Φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε τοπικές κοινότητες, συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης, δίνουν το παρόν σε Θρησκευτικές εορτές, Εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η αρχιμουσικός, κα Μαίρη Μητσοπούλου.

 

Από το γραφείο Τύπου