Δήμος Τρικκαίων

Από τις σελίδες των εφημερίδων

9 Οκτωβρίου 2018

Το πάθημα… μοντέρνας

ΠΩΣ Η ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ… ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ

Επεισόδιον εις γάμον

Οι γυναίκες μπορούν να φορούν το παντελόνι τους σε όλες τις εκδηλώσεις κι όλο το εικοσιτετράωρο όχι όμως και στους ιερούς ναούς. Το μέτρο ισχύει και για τους ιερούς ναούς της πόλεώς μας και εφαρμόζεται μετά μεγάλης αυστηρότητας τόσης ώστε να οδηγήσει προ ημερών σε περιστατικό ολίγον μεν κωμικοτραγικό οπωσδήποτε ενδεικτικό της αποφάσεως των ιερέων να μην ανεχτούν αυτήν την ακρότητα της γυναικείας μόδας.

Συνέβη λοιπόν την τελευταία Κυριακή του 1973 στον Μητροπολιτικό ναό της πόλεως μας κατά την διάρκειαν του γάμου συμπολίτιδος μετά νεαρού εκ Παλαιοπύγου. Η κουμπάρα επίσης εκ του ανωτέρω χωρίου προσήλθε στον ιερό ναό με μοντέρνο… καμπανέ παντελόνι όπως και μερικές φίλες της και  παρά τις συστάσεις της νεωκόρου ότι απαγορεύεται η είσοδος σε παντελονοφορούσες αυτές επέμειναν και εισήλθαν.

Και ενώ έλαβαν όλοι θέση για την έναρξη του μυστηρίου και η κουμπάρα πίσω από τους μελλόνυμφους ο ιερεύς τού ναού αντιληφθείς ότι η τελευταία φορούσε παντελόνι επέμεινε να εξέλθει του ναού μαζί με τις άλλες παντελονοφορούσες για να κάμει το μυστήριο. Πράγμα που έγινε τελικά. Έτσι την θέση της κουμπάρας πήρε ο αδελφός της (κι αντί της κουμπάρας το ζεύγος των μελλονύμφων απέκτησε κουμπάρο) ενώ η παντελονοφορούσα και οι φίλες της παρακολούθησαν το μυστήριο των γάμων απ’ το υαλόφρακτο προπέτασμα της εισόδου του ναού. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

 


Εθεωρείτο απολεσθείς εις Αλβανία

και μετά 16 χρόνια επανεμφανίσθη

 Σύνταξις και μνημόσυνα

Εκλήθη να υπηρετήσει την Πατρίδα από των πρώτων ημερών τουελληνοιταλικού πολέμου. Έλαβε μέρος εις πολλές μάχες και μετά την υποχώρηση απωλέσθησαν τα ίχνη του. Διάφοροι αναζητήσεις προς διαφόρους κατευθύνσεις επί 16 ολόκληρα χρόνια της οικογενείας του ουδέν αποτέλεσμα έφεραν.

Εθεωρήθη πλέον απολεσθείς κατά τον πόλεμο εκείνον και οι οικείοι του εμερίμνησαν και της χορηγήθηκε σύνταξη την οποία και λαμβάνουν ήδη.

Αλλά ο θεωρούμενος ως απολεσθείς εις τα βορειοηπειρωτικά βουνά εκ Μεσοχώρας Σπύρος Παναγ. Σπύρος ή Κωστίμπας μετά παρέλευσιν 16 ετών, επανεμφανίζεται!!

Ευρίσκεται εις χωρίον της περιφερείας Αττικής και από εκεί προ ήμερων υπέβαλε αίτηση εις τον Πρόεδρο της Κοινότητάς του ζητών να του χορηγηθεί πιστοποιητικό γεννήσεως και έγγραφή εις την κοινότητα ή δήμον, όπου νυν διαμένει.

Δεν εξακριβώθηκε ακόμη, που ευρίσκετο επί ολόκληρα 16 χρόνια και διά ποιον λόγον δεν επεκοινώνει με την οικογένεια του, η οποία τον θεωρούσε φονευθέντα και πολλά… μνημόσυνα του έκανε. Ήδη με την επανεμφάνιση του θα διευκρινισθεί τούτο.

 


Εγκαινιάζεται εις Καλαμπάκα

η κρατική ξυλοβιομηχανία μοριοσανίδων

Πραγματοποιείται σήμερον την 10.30 πρωινή εις Καλαμπάκα η τελετή των εγκαινίων λειτουργίας της Κρατικής Ξυλοβιομηχανίας Μοριοσανίδων. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Γεωργίας κ. Ιωάν. Παπαβλαχόπουλος, παρουσία και του υφυπουργού Γεωργίας κ. Παν. Παπαπαναγιώτου.

Η τελετή, εις την οποίαν θα παραστούν ο Νομάρχης Τρικάλων Παπατριανταφύλλου, ο δήμαρχος Καλαμπάκας Σουλεϊμάνης, οι δασικές αρχές του νομού, και άπαντες οι κάτοικοι της γείτονος, θα περιλαμβάνει αγιασμό, χαιρετισμό του Δασάρχου Καλαμπάκας, προσφώνηση του γενικού διευθυντού δασών, ομιλία του υπουργού Γεωργίας κ. Παπαβλαχόπουλου, εγκαίνια λειτουργίας εργοστασίου και ξεναγήσεις.

Ο υπουργός κ. Παπαβλαχόπουλος και ο υφυπουργός k. Παπαπαναγιώτου, διήλθαν ανεπισήμως εκ της πόλεώς μας χθες την μεσημβρίαν γενόμενοι δεκτοί εις τα όρια του νομού, υπό του Νομάρχου κ. Παπατριατνταφύλλου.

Ούτοι συνέχισαν αμέσως την πορεία των προς Καλαμπάκα και Χάνι Κουκουφλί, όπου έφθασαν την 2αν απογευματινή ώρα. Τας απογευματινάς ώρας περιηγήθηκαν το βασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου και την 9.30 νυκτερινή επανήλθαν εις Καλαμπάκα, διανυκτερεύσαντες εις το ξενοδοχείο Διβάνη.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης