Δήμος Τρικκαίων

Αποτυπώματα και φωτογραφίες αρχαιολογίας

20 Ιουνίου 2018
Εκθεση για τα «Ψήγματα Μνήμης» στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων

Η αρχαιολογία αφήνει το αποτύπωμά της στον χωροχρόνο και η φωτογραφία αποτυπώνει την αρχαιολογία. Με αυτό το δίπολο ως οδηγό, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018 η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας, του αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.
Μια έκθεση που, δίνοντας έμφαση σε μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας (όπου προϊστάμενος ανασκαφών ήταν ο κ. Χατζηαγγελάκης), φέρνει στο φως πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας.
Η έκθεση με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα» προβάλλεται στους τρικαλινούς και τους επισκέπτες του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, στον κάτω όροφο του Μουσείου Τσιτσάνη,  μέχρι τις 10 Ιουλίου 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινώς από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε τη σημασία της για την ιστορική μας μνήμη, ενώ περισσότερα στοιχεία ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά. Ο ίδιος ο αρχαιολόγος αναφέρθηκε στην ουσία του έργου του, που περιλαμβάνει ανασκαφικές απόψεις από αρχαιολογικές θέσεις – από τον Συκεώνα, τους Γόμφους, το Φανάρι, τα Τρίκαλα – από οικόπεδα στις οδού Παγκάλου, Ζαλοκώστα, Κρυστάλλη, από τη Λάρισα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της, τμήματα λειψάνων της οχυρωματικής τεχνικής των πόλεων – Αγρελιά Τρικάλων, Γορίτσα Βόλου, Βελίκα Λάρισας, Γριζάνο Τρικάλων – αρχαίους ναούς από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, τον Σωρό Βόλου, το Πύθιο Ελασσόνας, βυζαντινοί ναοί – Πόρτας Παναγιά Πύλης, Τιμίου Σταυρού Κρανέας και Κλοκοτού Τρικάλων, νεότερα κτήρια, καθώς επίσης και επιλεγμένα αρχαία ευρήματα.

Η έκθεση διοργανώνεται από την η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας (μέλος του ΔΣ του οποίου είναι ο αρχαιολόγος). Για τον λόγο αυτόν εξάλλου παρέστη στα εγκαίνια και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, κ. Δημήτρης Χορταργιάς.

 

Από το γραφείο Τύπου