Δήμος Τρικκαίων

Αψογη συνεργασία για τα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων

24 Σεπτεμβρίου 2018
Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της συνάντησης του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ με τον Δήμαρχο Τρικκαίων - Παπαστεργίου: Φυσικό αέριο σε όλα τα διδακτήρια του Δήμου Τρικκαίων - Ποια άλλα έργα προχωρούν στα 132 κτήρια του Δήμου

Με ένα θετικό νέο, που ικανοποιεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και κοινωνία, υποδέχθηκε τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων ο Δήμαρχος κ Δημήτρης Παπαστεργίου, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018.
Ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύνδεση όλων, των σχολικών μονάδων με το φυσικό αέριο. Αυτή η δυνατότητα προέκυψε από την τετραετή προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων, να πείσει τους κρατικούς φορείς, ότι έργα που αφορούν ή σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορούν να εμπλέκονται με τον νόμο για απαγόρευση λήψης δανείων από υπερχρεωμένους Δήμους. Τελικά, στον νόμο «Κλεισθένης», τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ήρε τη σχετική απαγόρευση και ο Δήμος Τρικκαίων πλέον μπορεί να συνάψει το σχετικό δάνειο.
Αυτό σημαίνει, πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο. Αυτοί οι πόροι θα οδεύουν σε άλλα έργα  για τα σχολεία, όπως ήδη πράττει ο Δήμος Τρικκαίων. Για παράδειγμα, όπως αναλυτικά περιέγραψε ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Γιάννης Κωτούλας,
– την τριετία 2016-18 ο Δήμος Τρικκαίων δαπάνησε 170.000€ για συντηρήσεις κτηρίων.
– το ποσοστό πληρωμής λογαριασμών (ΔΕΚΟ και πετρέλαιο) μειώθηκε από το 61% των εσόδων, στο 49% των εσόδων.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Κωτούλας – παρόντος και του κ. Μπατατέγα από το τμήμα Παιδείας – αναφέρθηκε στη συνετή διαχείριση χρημάτων για τα έξοδα των σχολείων. Όπως επανέλαβε και στην ΕΛΜΕΤ, έχοντας ήδη ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, ελήφθη το καλοκαίρι πολιτική απόφαση, η δεύτερη δόση των χρημάτων για τα σχολεία, να δοθεί αποκλειστικά για συντηρήσεις, επισκευές, ελαιοχρωματισμούς την περίοδο του καλοκαιριού. Πλέον, με την τρίτη δόση, πληρώνονται άμεσα οι λογαριασμοί των σχολείων. Υπενθύμισε, ακόμη, τη διάθεση άλλων δύο τεχνικών (σύνολο τέσσερις ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί) στα σχολεία, παρεμβαίνοντας άμεσα σε όποια ανάγκη παραστεί. Επίσης, αναφέρθηκε στο καινοτόμο σύστημα κεντρικής διαχείρισης των αναγκών για αναλώσιμα και συντηρήσεις, που οδηγεί σε φθηνότερες λύσεις και σε μείωση εξόδων για τον Δήμο, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ερώτηση για τις λύσεις που θα δώσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος», υπενθύμισε ότι με 417.000€ ο Δήμος Τρικκαίων συντηρεί και επισκευάζει 20 διδακτήρια και σχολικές αυλές. Τόνισε ότι τα σχολεία αυτά, μαζί με τις λοιπές παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες, θα τύχουν παρεμβάσεων, όπως:
– εξασφάλιση & βελτίωση της πρόσβασης των μαθητών

–  οδική ασφάλεια

– εργασίες επισκευής και συντήρησης των υποδομών

– αποκατάσταση αύλειων χώρων.

 

Πρόσθετες δράσεις

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων συνεργάστηκε με τον πρόεδρο κ. Πασχάλη και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ κ.κ. Παπαζεύκου, Κουτελίδα, Κίτο και Μιχαλάκη για πλήθος νθεμάτων που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών. Τέθηκαν, συζητήθηκαν και απαντήθηκαν θέματα για:

– αντισεισμική προστασία (ο Δήμος Τρικκαίων ετοιμάζεται για αξιοποίηση σχετικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για αντισεισμική θωράκιση δημόσιων κτηρίων)
– επίβλεψη εργολαβιών (ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται στενά και καθημερινώς με τους εργολάβους για όλα τα θέματα συντηρήσεων στα διδακτήρια)
– Οφειλές κυλικείων (ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκει λύσεις στο νομοθετικό κενό για την απόδοση των οφειλομένων).

 

Από το γραφείο Τύπου