Δήμος Τρικκαίων

Αρχίζουν τα δωρεάν μαθήματα στη Δημοτική Φιλαρμονική

28 Σεπτεμβρίου 2017
Πνευστά, κρουστά, θεωρία μουσικής και πλήθος εκδηλώσεων

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. όπως κάθε χρόνο, ανοίγει και φέτος τις μουσικές της πόρτες σε οποιονδήποτε θέλει να διδαχθεί την τέχνη της μουσικής. Ξεκίνησε να δέχεται μαθητές από Δ’ Δημοτικού και άνω στα τμήματά της για την εκπαιδευτική περίοδο 2017 – 2018. Τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου και εγγραφές γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η φοίτηση είναι για όλους δωρεάν.

Η Φιλαρμονική στεγάζεται στο κτίριο της Δωροθέας Σχολής επί της οδού Στ. Σαράφη 42. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μας επισκεφτείτε (Τρίτη και Πέμπτη από τις 6:00 μμ έως και τις 9:00 μμ), να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 24310 74435 ή να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο filarmoniki@trikalacity.gr.

Από μουσικούς που ειδικεύονται στα Θεωρητικά και στα Πνευστά – Κρουστά Όργανα διδάσκονται τα παρακάτω:

  • Ξύλινα Πνευστά (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο)
  • Χάλκινα Πνευστά (Γαλλικό Κόρνο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Ευφώνιο, Τούμπα)
  • Κρουστά (Ταμπούρο, Γκραν Κάσα, Κύμβαλα)
  • Θεωρία της Μουσικής (Τμήματα παιδιών και ενηλίκων)

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η αρχική ίδρυσή της έγινε επίσημα το 1902 με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικκάλων», ενώ υπήρχε ομάδα μουσικών η οποία έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης και το 1938 ιδρύεται επίσημα η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από την Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί.

Στόχοι της Φιλαρμονικής είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών – φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Φιλαρμονική και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της & η συμβολή της στην λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών – εθνικών και τοπικών εορτών.

Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή που εκτελούν σε συναυλίες, Φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης δίνουν το παρόν σε Θρησκευτικές εορτές, Εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η κα Μαίρη Μητσοπούλου.