Δήμος Τρικκαίων

Ασφάλεια και μάθηση για τη μετακίνηση στα Τρίκαλα

16 Σεπτεμβρίου 2019
Για πεζούς και ποδηλάτες οι φετινές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

«Ασφαλής ποδηλασία – ασφαλές περπάτημα», είναι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 και ο Δήμος Τρικκαίων από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε την υλοποίηση των δράσεις. Δράσεις που προγραμματίστηκαν από τον περασμένο Ιούλιο, με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου, των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ομάδων πολιτών (Lifewalkers, Σύλλογος Διδύμων ) και των Εθελοντών Τρικάλων, με τη συμβολή πλήθους φορέων και επιχειρήσεων μέσω χορηγιών. Από τη Δευτέρα, ξεκίνησε μια βασική δράση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής: η εκμάθηση κανόνων κίνησης ποδηλάτου σε παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων της πόλης. Στο Πάρκο γίνεται ενημέρωση για το κράνος, για τα σήματα του ΚΟΚ, για τις αναγκαίες προειδοποιήσεις των ποδηλατών και ακολουθεί πρακτική εξάσκηση εντός του πάρκου. Στο τέλος των «μαθημάτων», κάθε παιδί παίρνει ως αναμνηστικό ένα «δίπλωμα» οδήγησης ποδηλάτου.

Λίγη ώρα αργότερα, στο Μουσείο Τσιτσάνη, η εθελοντική ομάδα LifeWalkers και το κέντρο «Αποκατάσταση», δημιούργησαν με τη συμβολή μαθητών της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, μια διαδρομή που έλειπε από την πόλη. Εγινε, συγκεκριμένα, χαρτογράφηση  η περιπατητικής διαδρομής για άτομα με χρόνια νοσήματα. Επελέγη ως χώρος – σε πρώτη φάση – η περιοχή πέριξ του Μουσείου Τσιτσάνη. Εκεί, οι μαθητές/τριες σε ομάδες ήλεγχαν τα υπέρ και τα κατά του χώρου, δηλαδή τα σημεία που είναι ήδη προσβάσιμα καθώς και τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων από τον Δήμο Τρικκαίων. Με μπλε μπαλόνια οριοθετήθηκαν τα πρώτα, με κόκκινα τα δεύτερα. Ακολούθησε μίνι συνέλευση των μαθητών/τριών στο θεατράκι του Ληθαίου, όπου, παρούσης της αντιδημάρχου Εργων κ. Βασιλένας Μητσιάδη και της συμβούλου κ. Αλεστά, τονίστηκαν οι προτάσεις της τρικαλινής νεολαίας. Απώτερος στόχος είναι, να υλοποιηθούν οι προτάσεις και οι συμπολίτες με χρόνια νοσήματα, να μπορούν σύντομα να κινούνται άνετα και χωρίς προβλήματα  στην όμορφη περιοχή του Μουσείου Τσιτσάνη.

«Παραλία» στα Τρίκαλα

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοτυπεί. Με δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν  μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 10 το πρωί θα γίνει ζωγραφική στην άσφαλτο της οδού Αμαλίας (από την οδό Νέλσωνος μέχρι την οδό Σαράφη. Την ίδια ώρα, θα γίνουν δράσεις για διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού. Για τους λόγους αυτούς, μέχρι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, η οδός Αμαλίας στο συγκεκριμένο τμήμα της, θα παραμείνει κλειστή για οχήματα.
Φυσικά, θα συνεχιστούν και τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Από το γραφείο Τύπου