Δήμος Τρικκαίων

Δημοτική Πινακοθήκη (υπό ανακατασκευή)

Στρατηγού Σαράφη 42

Στεγαζόταν στο ιστορικό κτήριο της Δωροθέας Σχολής, Στρατηγού Σαράφη 42. Από το 2022 ξεκίνησαν τα έργα μετατροπής των παλιών αποθηκών στην περιοχή ΟΣΕ, σε Κέντρο Πολιτισμού. Τα εκθέματα θα μεταφερθούν στο νέο χώρο, όπου θα δημιουργηθεί η νέα Δημοτική Πινακοθήκη

H Δωροθέα Σχολή ιδρύθηκε το 1875 με δωρεά του Δωρόθεου Σχολάριου, διακεκριμένου κληρικού και εθνικού ευεργέτη. Ο Δωροθέος Σχολάριος γεννήθηκε το 1812 στην κωμόπολη Βενδίστα της επαρχίας Καλαμπάκας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1852 διορίστηκε διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το ίδιο έτος εκλέγεται μητροπολίτης Σωζοαγαθουπόλεως και το 1856 μητροπολίτης Δημητριάδος. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή εκκλησιαστικών κειμένων και πέθανε σε βαθειά γεράματα. To κτήριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο και είναι στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας.

Παρουσιάζονταν:

Συλλογή Μενέλαου Καταφυγιώτη

Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης (1926-1997), καταγόταν από τα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Α. Γεωργιάδη, Γ. Μόραλη και στο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αμερική, όπου και διακρίθηκε. Κινείται στην περιοχή του εξπρεσιονισμού, με τάσεις σουρεαλιστικές. Το έργο του διακρίνεται για την χρωματική ενότητα και τους συμβολικούς υπαινιγμούς. Τα έργα του τα οποία δώρισε στον Δήμο Τρικκαίων το 1994 (δεκατέσσερα έργα ζωγραφικής και δύο γλυπτά) αποτελούν διαχρονικό σημείο αναφοράς μιας πολύτιμης πολιτιστικής παρουσίας στην πόλη μας και χαρακτηρίζονται από έναν εκρηκτικό συνδυασμό εξπρεσιονιστικών και σουρεαλιστικών τάσεων καθώς και συμβολικών υπαινιγμών, αποτελούν δε πόλο διδαχής και προβληματισμού για όλους μας.

Συλλογή Δημήτρη Γιολδάση

Ο Δημήτρης Γιολδάσης (1897-1993) καταγόταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας. Φοίτησε στη Σχολή καλών Τεχνών δίπλα στους Σ. Γερανιώτη, Σ. Βικάτο, Γ.Ιακωβάκη. Αρχικά στράφηκε στην προσωπογραφία, σταδιακά όμως η θεματική του προσανατολίστηκε στο θεσσαλικό κάμπο και στις δραστηριότητες των ανθρώπων του. Τα έργα του Γιολδάση είναι δωρεά του ζωγράφου μέσω της κόρης του Στέλλας Γιολδάση προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων.

Συλλογή Νίκου Αλεξίου

Η συλλογή περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του καταξιωμένου αυτού ρομαντικού καλλιτέχνη τα οποία δώρισε ο ίδιος.

Έργα διαφόρων ζωγράφων με τοπική θεματογραφία.

Επιμέλεια: Θανάσης Μιχαλάκης