Δήμος Τρικκαίων

Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη

Γαριβάλδη 82431353569

Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη ιδρύθηκε το 1994 από τον Δήμο Τρικκαίων. Στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο κτήριο επί της οδού Τρικάλων – Πύλης (πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ).

Πληροφορίες-Επισκέψεις: Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γαριβάλδη 8 Τρίκαλα) τηλ. 2431353566 (567)

Η συλλογή αριθμεί 1236 έργα ζωγραφικής και 114 γλυπτά, καθώς και σχέδια πρώτης έμπνευσης. Αποτελούν δωρεά των κληρονόμων του έργου του Δ. Κατσικογιάννη οι οποίοι με αυτό τον τρόπο ικανοποίησαν μια διακαή επιθυμία του καλλιτέχνη. Το έργο του Κατσικογιάννη πάντα επίκαιρο, παρουσιάζει ολόκληρη την πολεμική, ειρηνική και επαναστατική ζωή των Λαών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Κατσικογιάννης αντλεί τα θέματά από τα προσωπικά του βιώματα και εκφράζεται με ένταση για την κοινωνική τραγικότητα της εποχής του. Τα έργα του Κατσικογιάννη μπορεί να είναι εμπνευσμένα μέσα από την συγκεκριμένη κοσμοθεωρία του δημιουργού τους, όμως πέρα από αυτό ξεδιπλώνουν τη μεγαλειότητα, τον δυναμισμό και τη διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει ένα έργο τέχνης.

Ο ίδιος έλεγε «Το έργο μου δεν είναι χρήμα αλλά μόχθος και θυσία., Δεν σκοπεύω να κρεμάσω εκατομμύρια δραχμές στο Μουσείο αλλά μαρτυρίες της βασανισμένης αγωνιστικής ζωής του λαού μας.» και ότι «το έργο μου είναι εμπνευσμένο από το Λαό και μόνο σε αυτόν ανήκει».

Πιστός στο καθήκον του καλλιτέχνη έλεγε πως «Ο καλλιτέχνης είναι δύσκολο να σωπαίνει, πρέπει να μιλάει με τη σιωπούσα ομιλία του για τα κοινωνικά γεγονότα της εποχής του και να μην είναι ξεκομμένος απ’ αυτά».

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της εποχής του, στο κάλεσμα των μελλοντικών γενεών να τους μιλήσει για τον ιστορικό ρόλο της Τέχνης, μνημείωσε με τον χρωστήρα του την κοινωνική τραγικότητα της εποχής του όπως ο ίδιος την βίωσε.

Το έργο του, σημαντική παρακαταθήκη στην πόλη μας, αποτελεί μοναδικό μνημείο μεταπολεμικής καλλιτεχνικής έκφρασης, τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Βαλκανικό χώρο.