Δήμος Τρικκαίων

Τοιχογραφία στα "μανάβικα"

 

Πρόκειται για μια τοιχογραφία η οποία ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2006 και καταλαμβάνει επιφάνεια 150μ2 . Με αφορμή το διακρατικό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπικές Ζώνες Μικρής Κλίμακας», που ανέλαβε το Π.Ε.Π. Θεσσαλίας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων στο επιμέρους πρόγραμμα για την αισθητική ανάπλαση όψεων των κτιρίων.
Η τοιχογραφία εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε Δημάρχου Τρικκαίων  κ. Μιχάλη Ταμήλου και της Δημάρχου του 5ου διαμερίσματος της Λυών κ. Alexandrine Pesson.
Η εταιρεία SACVL, οι ζωγράφοι της εταιρείας Cite de la Creation και οι ηλεκτρολόγοι της εταιρείας ΗΤΕ καταξιωμένες στο διεθνή χώρο με έργα τεχνοτροπίας της «Αρχιτεκτονικής Οφθαλμαπάτης», με ανάλογες εργασίες στη Λυών, στο Sofitel του Καΐρου, μια μεγάλη επιφάνεια στη Ρωσία, το Castillo de Moro στην Κούβα, το μουσείο Ermitage στο Saint Petersbourg και αλλού, ανέλαβαν το έργο. Η τοιχογραφία είναι μοναδική στα Τρίκαλα αλλά και στην Ελλάδα.
Αποδίδει με ρεαλιστικό τρόπο την αναπαράσταση της καθημερινότητάς μας. Εικόνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών, η ταβέρνα και το μουσικό της πρόγραμμα, οι τραγουδοποιοί στα μπαλκόνια, η λαϊκή αγορά με τις νοικοκυρές να κάνουν τα ψώνια τους, τα παιδιά ανέμελα στο παιχνίδι της γειτονιάς. Εικόνες απλές, καθημερινές αλλά και τόσο προσφιλείς.
Η φανταστική δουλειά των ζωγράφων και ο επιμελημένος φωτισμός δίνουν μια άλλη αίγλη στη γειτονιά. Η τοιχογραφία αποτελεί πραγματικά ένα πόλο έλξης των περιπατητών και θαμώνων της περιοχής και την νοητή μεταφορά τους στο «χθες».
Ένα πραγματικό καλλιτέχνημα για την πόλη των Τρικάλων.

Επιμέλεια: Θανάσης Μιχαλάκης