Δήμος Τρικκαίων

CERN και επαγγελματική αποκατάσταση σε σχολεία του Δ. Τρικκαίων

3 Φεβρουαρίου 2021

Συνολικά 480 τρικαλινοί/ες μαθητές/τριες από 9 σχολεία των Τρικάλων είδαν, έμαθαν, άκουσαν για το CERN και τις δυνατότητες επαγγελματικών οριζόντων που διευρύνει η επονομαζόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση».
Ο Δήμος Τρικκαίων πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση των Δράσεων του CERN και Διασύνδεσή του με τα Επαγγέλματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Με τη συνεργασία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, μεγάλη συμμετοχή και μέγιστο ενδιαφέρον για το μέλλον των μαθητών και μαθητριών. Μάλιστα στη διαδικτυακή παρακολούθηση μετείχαν και σχολεία εκτός Τρικάλων, αποδεικνύοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας του Δήμου Τρικκαίων.
Ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Ακης Αναστασίου χαιρέτισε εκ μέρους και του Δημάρχου Τρικκαίων, τονίζοντας τη σημαντικότητα της δράσης του Δήμου. Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Ελένη – Μαρίνα Ξυνοπούλου έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το CERN, αλλά και για την πορεία συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων, κ. Χάρης Καλλιάρας, καλωσόρισε αρχικώς τον κ. Ευάγγελο Γαζή, καθηγητή ΕΜΠ, πρώην εθνικό αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο CERN, ερευνητή στο πείραμα ΑΤΛΑΣ και με τεράστια πείρα στο CERN.

Εξήγησε με ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία, τι συμβαίνει στην Ελβετία και τον εκεί επιταχυντή, σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ειδικότερα ζητήματα εξέθεσε αναλυτικά ο κ. Κώστας Παπαστεργίου, Dr Ηλεκτρ. Μηχανικός, Υπεύθυνος Τμήματος παραγωγής  ηλεκτρικής Ενέργειας για τα πειράματα του CERN.
Παρουσίασε, μάλιστα, στους μαθητές και τις μαθήτριες των Τρικάλων, συγκεκριμένα πρόσωπα που εκ μέρους της χώρας μας έπαιξαν ρόλο στην εγκαθίδρυση της Φυσικής ως επιστήμης, αλλά και γενικότερα στη σχέση τους με την τεχνολογία. Μάλιστα παρουσίασε και εικόνες από νέες δράσεις που υλοποιούνται στο CERN.
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, MSc Πληροφορικής, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας, αντιπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας ΑΜΘ, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις νέες τάσεις στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση.
Παρουσίασε τις σύγχρονες απαιτήσεις και τη μελλοντική πορεία της τεχνολογίας και της επιστήμης, σε επίπεδο έρευνας και επαγγελματικών προοπτικών, τονίζοντας την σημασία της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, με επίκεντρο το Internet of Things.
Τέλος, ο κ. Σταμάτης Μαλάκος, φυσικός, ανέπτυξε την εμπειρία του από την «είσοδο» του CERN στα σχολεία και τις προσλαμβάνουσες των φυσικών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, με βάση τις επισκέψεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.
Ιδιαίτερης σημασίας οι ερωτήσεις, μετά το τέλος των παρουσιάσεων, από μαθητές/τριες για συγκεκριμένα ζητήματα που αναπτύχθηκαν.
Η εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Δήμου Τρικκαίων https://www.youtube.com/user/DimosTrikkaion
ή στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=Lf5o4oPgE2w

Από το γραφείο Τύπου