Δήμος Τρικκαίων

Χάρμα ιδέσθαι οι εκδηλώσεις του ΚΔΑΠ ΦΡΟΥΡΙΟ

22 Ιουνίου 2017
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας (Project) (τετραμήνου), με θέμα: «Άνθρωπος, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής», το οποίο εκπονήθηκε με επιτυχία, στο Κ. Δ. Α. Π. «Το Φρούριο» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν καλοκαιρινές εκδηλώσεις

 

Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών και η καλλιέργεια αξιών, στάσεων και συμπεριφορών, ώστε να σέβονται το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μέσα από τον σεβασμό πηγάζει και η πραγματική ποιότητα ζωής.

Μέσα από ομαδικές επισκέψεις σε διάφορα ιστορικά μέρη, αποδράσεις σε διάφορες  τοποθεσίες….. αναδείχθηκε η ιστορική διαδρομή της εξέλιξης της πόλης μας, καθώς και η περιβαλλοντική διαφοροποίησή της.

Δημιουργήθηκαν ‘γέφυρες με το παρελθόν και το μέλλον.’

 

1η Παρουσίαση: «ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»

Με θέμα: «Η μουσική ενώνει του ανθρώπους».

 

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 19:00 το απόγευμα στον χώρο μας,(Δερβενακίων & Πιτσάκου, υποδεχθήκαμε παιδιά, γονείς και φίλους

Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Το Φρούριο», έκαναν την έναρξη της Γιορτής με  τη Δραματοποίηση «Κόκκινη κλωστή δεμένη…». Ακολούθησε Μοντέρνος χορός των μεγάλων παιδιών.

Ακόμη, οι «ανθισμένες κιθάρες»,  μας ταξίδεψαν μέσα από τις μελωδίες τους, με όσα η μουσική υφαίνει….

Η Γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς των μικρών και μεγάλων παιδιών.

Τέλος, τα παιδιά και οι Εκπαιδευτικοί-εμψυχωτές ευχήθηκαν σε όλους Καλό Καλοκαίρι.

2η Παρουσίαση: «ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ  ΔΡΩΜΕΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Με θέμα: «Το χθες και το σήμερα στην Πόλη μας, που εξελίσσεται».

 

Την παράσταση παρουσίασαν τα μεγάλα παιδιά της θεατρικής ομάδας του  Κ.Δ.Α.Π. “Φρούριο”, την Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 20:00,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου  Τσιτσάνη.

Η θεατρική ομάδα των μεγάλων παιδιών μέσα από τη δημιουργία γενεαλογικού δέντρου για κάθε παιδί, κατέληξε στη σύνθεση ενός θεατρικού  έργου με οικογενειακές ιστορίες.  Η μία ενώνεται με την άλλη με ένα νήμα, κι όλες μαζί οι ιστορίες κάνουν τη μεγάλη ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων της, παλιών και νέων.

 Η μεταφορά της γιορτής από τον εξωτερικό φυσικό χώρο (θεατράκι  Ληθαίου, αρχική επιλογή) στον εσωτερικό χώρο προσαρμόστηκε ανάλογα,  καθώς  συνυπολογίστηκε η ιστορική και καινοτόμα προσωπικότητα του δημιουργού και δασκάλου Βασίλη Τσιτσάνη.

Εν προκειμένω, διάφορα στοιχεία του πολιτιστικού χώρου,  που μας φιλοξένησε, εντάχθηκαν στη δομή της έναρξης –καλωσόρισμα, κυριολεκτικό και μεταφορικό, μαζί για τους καλεσμένους μας.  Όπως, ένα  στοιχείο, το οποίο  αποτελεί  μουσειακή αναφορά  αναρτημένη  μέσα στην αίθουσα.  Πρόκειται για το καλωσόρισμα του Βασίλη Τσιτσάνη από τον Μίκυ Θεοδωράκη στην συναυλία που διοργάνωσαν για να τον τιμήσουν, λαός και καλλιτέχνες το 1983, όσο ήταν ακόμα εν ζωή, πράγμα σπάνιο για την ελληνική πραγματικότητα.

Ακόμη,  προκειμένου τα παιδιά,    να οικειοποιηθούν  τον «ιστορικό»  χώρο και να προσαρμοστούν  ανάλογα  τις νέες συνθήκες  παρουσίασης, ζητήθηκε να αξιοποιήσουν ένα προσωπικό τους αντικείμενο, το οποίο  συνδέθηκε και με το ποίημα (του Γ. Ρίτσου) και κορύφωσε την ουσία του εγχειρήματος, τόσο σε νοηματικό,  όσο και σε οπτικό επίπεδο κατανόησης.  Ένα αγαπημένο  βιβλίο,  το οποίο  χρησιμοποίησαν  σαν προσκέφαλο και σαν εστία ουδέτερη- θέση.

Επίσης, η κινητική δράση τους ξεκίνησε με  ένα σωματικό – χοροθεατρικό  δρώμενο με ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης , δηλαδή καρέκλες, οι οποίες τόνιζαν με την σημειολογική τους σημασία και την χρήση τους από τα παιδιά την ανάγκη της απόκτησης προσωπικού χρόνου και ματιάς στα πράγματα. Το δρώμενο αυτό συνοδευόταν από τον χαρακτηριστικό ήχο του μετρονόμου, με την μεταφορική σημασία του ήχου του χρόνου.

 

Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Βρες χρόνο» του Γιάννη Ρίτσου:

«…βρες χρόνο για παιχνίδι -αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης…..

…Βρες χρόνο για όνειρα –αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τα’ αστέρια…..

…Βρες χρόνο να γελάς –αυτό είναι η μουσική της ψυχής….

Βρες χρόνο να είσαι παιδί –για να νιώθεις  αυθεντικά ανθρώπινος…..»

 

Επίσης, τραγούδησαν  ”ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ”, στο πάλκο με φόντο  την φωτογραφία της ορχήστρας του Τσιτσάνη με την Μαρίκα Νίνου,  παραπέμποντας στο ιστορικό παρελθόν του τόπου και του χώρου.

Ακόμη, χρωματιστά  καραβάκια κατασκευές των παιδιών «ταξίδεψαν τα όνειρά τους» και «τα μηνύματα τους», πλαισιωμένα στο σκηνικό που ζωγράφισαν-προετοίμασαν τα ίδια.

Επίσης, κατασκευάστηκαν   οικολογικές δημιουργίες: «ανθισμένα χεράκια προσφοράς» από το τμήμα των καλλιτεχνικών δημιουργιών,  για να αποτελέσουν δώρα – μορφή σπονδής στη φύση.

Έτσι λοιπόν,  κλείνοντας τα παιδιά το δρώμενο τα «πρόσφεραν» κάνοντας και από μια ευχή το καθένα,  στον προαύλιο χώρο του μουσείου, στα τμήματα που είναι φυτεμένα με γκαζόν κοντά στην όχθη  του Ληθαίου ποταμού.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

 

 

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ

ΤΟΥ Κ.Δ.Α.Π. ‘ΦΡΟΥΡΙΟ’

 

ΠΑΛΑΒΡΑ ΜΑΡΙΑ