Δήμος Τρικκαίων

COVID-19: Ρυθμίσεις – ασπίδα για πολίτες και υπαλλήλους από τον Δήμο Τρικκαίων

12 Μαρτίου 2020

Ειδική μέριμνα για τους πολίτες και τους υπαλλήλους του Δήμου Τρικκαίων ελήφθη σε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020.
Υπό την προεδρία του Δήμαρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συζητήθηκαν όλα, όσα αφορούν στον ιό, στους τρόπους μετάδοσής του, στα όσα ο Δήμος Τρικκαίων ήδη πράττει και στα όσα στο εξής θα πράξει.
Τα μέτρα αφορούν στο πνεύμα και την ουσία της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και έχουν τρεις άξονες:
– Λήψη μέτρων προφύλαξης για όλους
– Αποφυγή συνωστισμών
– Διευκολύνσεις για συναλλαγές με τον Δήμο.

Τα μέτρα που σε πρώτη φάση ισχύουν και αφορούν πολίτες και υπαλλήλους, είναι:

1. Ευρεία χρήση μέτρων προφύλαξης (αντισηπτικά, μάσκες) στους χώρους υποδοχής κοινού (δημοτολόγια, ληξιαρχεία, ΚΕΠ, ΔΕΥΑΤ, Οικονομική Υπηρεσία, Κέντρο Κοινότητας) από εργαζόμενους και πολίτες. Ηδη οι υπηρεσίες προμηθεύτηκαν φιάλες αντισηπτικών υγρών και τοποθετήθηκαν νέα κυτία για αντισηπτικά υγρών σε διάφορα σημεία του Δημαρχείου
2. Διευθέτηση αναμονής πολιτών στα σημεία προσέλευσης πολιτών, με μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων, για την αποφυγή δημιουργίας σειράς αναμονής. Η έκκληση του Δήμου Τρικκαίων στους πολίτες είναι, να αναμένουν τη σειρά τους εκτός των γραφείων, ειδικά όπου υπάρχουν αριθμοί προτεραιότητας.
3. Αποφυγή προσέλευσης δημοτών για ζητήματα που αφορούν τρέχοντα θέματα, αφού δόθηκε παράταση. Αυτή η ρύθμιση αφορά όσους/ες θα προέβαιναν σε δήλωση τακτοποίησης των τ.μ. των ακινήτων τους (παράταση μέχρι 30 Ιουνίου), στο επίδομα ΚΕΑ και στα προνοιακά επιδόματα (για έναν ακόμη μήνα).
4. Ενίσχυση καθαριότητας  σε δημόσιους χώρους που υποδέχονται συχνότερα κοινό (ΚΕΠ, Κέντρο Κοινότητας, Οικονομική Υπηρεσία κ.α.). Η ενίσχυση γίνεται με προσωπικό καθαριότητας από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία.
5. Παράταση 1 (ενός) μηνός για εξόφληση λογαριασμών ΔΕΥΑΤ. Η μέριμνα Δήμου Τρικκαίων και ΔΕΥΑΤ γίνεται για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού στο ταμείο της ΔΕΥΑΤ.
6. Εξάντληση κάθε δυνατότητας λειτουργίας του προγράμματος διανομής τροφίμων σε πολίτες (ΤΕΒΑ). Εναρμονιζόμενος με το νεύμα της ΠΝΠ, για αποφυγή συνωστισμού, ο Δήμος Τρικκαίων:
α) πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπαλλήλους, για να διευθετήσει τους τρόπους διανομής
β) εκπόνησε ένα αρχικό σχέδιο διανομής τροφίμων, σε περισσότερες ημέρες και σε περισσότερα σημεία διαμοιρασμού, με περισσότερους υπαλλήλους, κατάλληλα προφυλαγμένους. Η δράση αυτή αφορά 2.880 συμπολίτες.
γ) συγκαλεί νέα σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020 με τους εκπροσώπους των άλλων Δήμων του νομού Τρικάλων που υλοποιούν το πρόγραμμα
7. Για θέματα υπαλλήλων και ειδικά για θέματα αδειών ειδικού σκοπού και ευέλικτου ωραρίου, εκδίδεται άμεσα σχετική εσωτερική εγκύκλιος  που θα διευκρινίζει τα ζητήματα αυτά.
8. Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας υπηρεσιών που συναλλάσσονται με κοινό. Οι ακριβείς ώρες και το νέο ωράριο θα ανακοινωθούν άμεσα.
9. Συγκαλείται σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020 με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών για την εξειδίκευση, συντονισμό και τυχόν συμπλήρωση των παραπάνω μέτρων.
10. Κινήθηκε ήδη η διαδικασία για πρόσθετη προμήθεια υλικών προφύλαξης για εργαζόμενους και πολίτες (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία)
Ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, με τη συνδρομή των απόλυτων συνεργατών του, των υπαλλήλων. Στόχος είναι να λειτουργήσουν τα μέτρα που
– θα καταστήσουν πιο δύσκολη την εξάπλωση του ιού,
– θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας,
– θα συνεισφέρουν στην ελάφρυνση του ΕΣΥ
– θα δίνουν λύσεις σε προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν.
Με σεβασμό σε κάθε πολίτη, με ατομική ευθύνη, με συνεργασία όλων, ο Δήμος Τρικκαίων καλεί τρικαλινές, τρικαλινούς, πιθανούς επισκέπτες, να επιδείξουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, για τους ίδιους και για κάθε συνάνθρωπο.

Θανάσης Μιχαλάκης

Από το γραφείο Τύπου