Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Διατηρητέο μνημείο της φύσης το δάσος Παναγίας στο Βαλτινό

28 Απριλίου 2020

Διατηρητέο μνημείο της φύσης κηρύχθηκε επισήμως το δάσος της Παναγίας στο Βαλτινό του Δήμου Τρικκαίων, όπως είχε αποφασίσει και ζητήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη από το 2017.
Στο σχετικό ΦΕΚ 164/9-4-2020 δημοσιεύθηκε η απόφαση 630/17001 του αν. προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων κ. Χρ. Κουτσονάσιου.
Εχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ο Δήμος Τρικκαίων ουσιαστικά προστατεύει το περιβάλλον, και ειδικότερα ένα δάσος με σπάνια είδη φράξου (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa και fraxinus ornus ).Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως ο Δήμος Τρικκαίων προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιβάλλον, αναδεικνύοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της περιοχής.


Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στο δάσος απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Εξαιρέσεις ελάχιστες, όπως επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί σκοποί, απολύτως αναγκαία έργα προστασίας του δάσους μετά τις σχετικές εγκρίσεις και ήπιες χρήσεις υπαίθριας αναψυχής. Αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για ζητήματα σχετικά με κάποιες αρμοδιότητες, και, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Ελένη Πούλιου, η θετική αυτή απόφαση χαροποίησε όλους τους κατοίκους του Βαλτινού, που βλέπουν να αναδεικνύεται η ομορφιά του χωριού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Τάκης Σταμούλης, που επεσήμανε μια μακρά προσπάθεια που έγινε συνολικά από τον Δήμο, για να προστατευθεί ένα δάσος – σύμβολο για το Βαλτινό.
Το δάσος πήρε τρο όνομά του από το ευρισκόμενο σε αυτό εκκλησάκι της Παναγίας. Εκτείνεται σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων και, σύμφωνα με την πρώτη εισήγηση του τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου, της τότε Δ/νσης Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας, «κυριαρχούν τα αιωνόβια δένδρα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο σπάνιο είδος φράξου (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa και fraxinus ornus). Επιπλέον, ευδοκιμούν και άλλα φυτικά είδη, όπως είναι η δρυς (quercus robur), η φτελιά (ulmus campestris), η ασημόλευκα (populus alba) και ο κισσός (hetera helix)». Χαρακτηρίζεται, δε, ως «δάσος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του χώρου». Επίσης, τα είδη της πανίδας στο δάσος είναι πάρα πολλά, «όπως σκαντζόχοιρος, λαγός, νυφίτσα, κουνάβι, δρυοκολάπτης, αηδόνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κοτσύφι και πολλά άλλα».

ΣΗΜ.: Φωτό από το βιβλίο του Ευάγγελου Στάθη «Το Βαλτινό» και από το tovaltino.blogspot.gr

Από το γραφείο Τύπου