Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Και κινητή μονάδα για τον έλεγχο της ακτινοβολίας

1 Αυγούστου 2019

Με ακόμη ένα μέσο, κινητό αυτή τη φορά, ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις και προτεραιότητες για τον έλεγχο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με έμφαση και γνώμονα τη γνώση, με στόχο την προστασία όλων, από την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 ο Δήμος εγκατέστησε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Τρικάλων (έμπροσθεν παλιάς πτέρυγας), την κινητή μονάδα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Μια μονάδα που προσφέρθηκε δωρεάν στον Δήμο από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον Δεκέμβριο του 2018. Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, υλοποιείται η τέταρτη κατά σειρά δράση του Δήμου για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Οι άλλες τρεις ήταν:
– στις 16 Ιουνίου 2015 σε συνεργασία επίσης με την ΕΕΑΕ και το Εθνικό Παρατηρητήριο  Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, τοποθετήθηκαν τέσσερις σταθεροί μετρητές της ακτινοβολίας (σε Δημαρχείο, ΔΕΥΑΤ, Νοσοκομείο, Ε ΚΑΠΗ). Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε όλους στη διεύθυνση https://paratiritirioemf.eeae.gr/index.php?lang=el
– στις 21 Δεκεμβρίου 2018 η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (γραμματέας ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας) δώρισε στον Δήμο Τρικκαίων μια κινητή μονάδα μέτρησης τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, επίσης σε συνεργασία με την ΕΕΑΕ
– στις 8 Φεβρουαρίου 2019 έγιναν επίσημες μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τις μετρήσεις διεξήγε το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αρμόδιο επιστημονικό υπεύθυνο, τον καθηγητή κ. Κώστα Κάππα.

Πλέον, με την κινητή αυτή μονάδα, και πάλι στο Νοσοκομείο (αλλά επί εδάφους, για σύγκριση τιμών με τη σταθερή μονάδα), η ΕΕΑΕ και ο κάθε πολίτης, θα γνωρίζει, πόση είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Εξάλλου η συγκεκριμένη μονάδα διαθέτει και άμεση επαφή με την ΕΕΑΕ, καθώς ο χώρος εργασίας στο συγκεκριμένο όχημα επιτρέπει την on line προβολή και ενημέρωση επί των μετρήσεων, που προβάλλονται επίσης στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου.

Άλλες δύο δράσεις
Και όχι μόνο αυτό. Η κινητή αυτή μονάδα θα εγκαθίσταται ανά περιόδους σε διάφορα σημεία της πόλης και του Δήμου, με στόχο να μετριέται η ακτινοβολία, ειδικά σε σημεία συγκέντρωσης πολιτών. Για παράδειγμα, μπορεί να εγκατασταθεί σε αθλητικούς χώρους, στον μύλο Ματσόπουλου και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων κάνει ένα ακόμη βήμα. Συνεργάζεται με το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προχωρά σε πρόσθετες μετρήσεις με χειροκίνητες συσκευές και σε ενημέρωση των πολιτών. Ειδικά για τους μαθητές, προγραμματίζονται δράσεις ενημέρωσης, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σχετικά με το τι σημαίνει ακτινοβολία.
Για τα θέματα αυτά, ο κ. Κάππας και συνεργάτες του επισκέφθηκαν τον Δήμο Τρικκαίων, συνομιλώντας με τον συνεργάτη κ. Γ. Χρυσόμαλλο για τα ειδικά τεχνικά ζητήματα.

 

Από το γραφείο Τύπου