Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: «Πώς προχωράμε» για τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος

15 Δεκεμβρίου 2018
Τα επόμενα βήματα παρουσιάστηκαν σε τρικαλινούς και κατοίκους του χωριού, σε δημόσια εκδήλωση

Με ένα ακόμη βήμα, που αποτυπώνει την ταχύτητα και τη βεβαιότητα από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων για τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος, συνεχίστηκε η συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης των υπόγειων υδάτων του χωριού.
Σε ειδική δημόσια εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2018, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala AE παρουσίασαν τους τρόπους ανάπτυξης της επένδυσης για τις πιο πλούσιες σε υδρόθειο ιαματικές πηγές στη χώρα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μπροστά σε ένα κοινό κατά βάση από το χωριό Ρίζωμα, αλλά και ενώπιον τρικαλινών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής, ήταν σαφής: «Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνενώνει σε ένα τρίγωνο, τα Μετέωρα, τον Ιαματικό Πόρο και τους πρόποδες του Κόζιακα με το “Σχέδιο Ασκληπιός”», είπε ο κ. Παπαστεργίου. Και διευκρίνισε ότι ο στόχος της εκδήλωσης, ήταν η πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, για τα επόμενα βήματα. Διότι, ήδη, μέχρι τώρα, ο Δήμος Τρικκαίων προχώρησε με άλματα – πατώντας στην προεργασία των προηγούμενων δημοτικών αρχών Τρικκαίων και Παραληθαίων – αδειοδοτώντας τον Πόρο, στηριζόμενος σε επιστημονική βάση για τις ιδιότητές του και βασιζόμενος σε μελέτη από εξειδικευμένη εταιρεία για τις άμεσες ενέργειες.
Το πλαίσιο για αυτές τις ενέργειες περιέγραψε ο κ. Μάρκος Δανάς,  γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στην ελληνική πραγματικότητα, στο νομικό πλαίσιο και στα σταθερά βήματα του Δήμου Τρικκαίων για τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος. Εθσε, επίσης, ζητήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της μελλοντικής επένδυσης από την τοπική κοινωνία και αναφέρθηκε σε δυνατότητες ανάπτυξης με βάση τον ρεαλισμό.
Ακολούθησε η εκτενής τοποθέτηση του κ. Γιώργου Γιαννάτος από την Core Strategy A.E., ως συντονιστής της Ομάδας Έργου. Ομάδα αυτή μελέτησε και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο ανάπτυξης των πηγών.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία σενάρια:
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι:

  1. Το έργο επιδοτείται για τμήμα του κόστους και συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή του.
  2. Ο Δήμος δανειοδοτείται για τμήμα του κόστους και συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή του έργου.
  3. Το έργο επιδοτείται για το σύνολο του κόστους και παραχωρείται η λειτουργία του σε ιδιώτη.

Αυτά τα σενάρια συνοδεύονταν από συγκεκριμένα στοιχεία και από ειδική μελέτη των ωφελειών στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ακολουθεί ένα ακόμη βήμα επικοινωνίας και συνέργειας με την τοπική κοινωνία: η μελέτη που εκπονήθηκε το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου, για να αναζητηθεί ο παλμός και η γνώμη των πολιτών. Για τη διαβούλευση αυτή θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση, ώστε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Χάρης Καλλιάρας, ειδικός συνεργάτης του Δήμου, ενώ παρέστησαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης & Εμπορίου ΠΕ Τρικάλων κ. Ντ. Μπάρδας, οι αντιδήμαρχοι κ. Λασπάς και Ψύχος, ο τ. αντιδήμαρχος κ. Παπανικολάου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Κυρίτσης. Σε διάλογο που ακολούθησε, πολίτες έθεσαν ερωτήματα συνολικά για την επένδυση και τον τρόπο αξιοποίησης των  πηγών.

 

Από το γραφείο Τύπου