Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Πώς πρωτοτυπήσαμε στο προσφυγικό

7 Νοεμβρίου 2018
Στο «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» παρουσιάστηκαν οι θετικές πρωτοβουλίες που μαζί με την κοινωνία υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα

Εν τη ενώσει των Δήμων η ισχύς για τις καλές πρακτικές στο προσφυγικό. Και ο Δήμος Τρικκαίων, ανάμεσα στους 12 Δήμους της χώρας που παρουσίασαν τις ποικίλες δράσεις τους στο μείζον αυτό ζήτημα. Επρόκειτο για τη συνάντηση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και συζητήθηκαν οι κοινοί στόχοι για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Τρικκαίων, διά της δήλωσης του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, παρουσίασε τη λογική με την οποία αντιμετώπισε το όλο ζήτημα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται στο πλευρό των προσφύγων, ακολουθώντας τους πολίτες, που επίσης πρωτοστάτησαν στην επίδειξη αλληλεγγύης. Δράσεις και πρωτοβουλίες, ανάπτυξη και υποστήριξη δικτύων, ενίσχυση εθελοντισμού, συνεργασία με φορείς και κεντρική διοίκηση… οι πόλεις κατανοούν ότι ο σεβασμός στον άνθρωπο, αποτελεί τη μέγιστη Αξία».

Ειδικά στα Τρίκαλα, «από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ανθρώπινο να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες». Οπότε, «η ενεργή συμμετοχή μας στο Δίκτυο Πόλεων για την ένταξη Προσφύγων-Μεταναστών, ενισχύει το κοινό βηματισμό, προς μία κοινωνία ισότιμη, δίκαιη και ειρηνική, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς».

Ουσιαστικά, διά της δημοτικής συμβούλου – αντιπροέδρου του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένας Μητσιάδη και του ειδικού συνεργάτη του Δήμου, κ. Χ. Καλλιάρα, παρουσιάστηκαν όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα.
Από την πρώτη υποδοχή των προσφυγών στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μέχρι το γράμμα προς αυτούς στα αραβικά, το άνοιγμα οτυ Φρουρίου, τις πρόσθετες δράσεις ένταξης για τα παιδιά, τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, τις συνεργασίες, το πρόγραμαμ ESTIA με τη φιλοξενία σε οικίες.

Όλα αυτά, τέθηκαν στους δυνάμενους να κατανοήσουν τις δυσκολίες της προσπάθειας, στους εκπρόσωπους Δήμων που χειρίστηκαν το ίδιο ζήτημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Στο πλαίσιο του «Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη», συμμετέχουν ήδη 12 δήμοι της χώρας: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης. Η διοργάνωση ανήκε στην αντιδημαρχία Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.

Δηλώσεις Δημάρχων

«Οι πόλεις είναι εκείνες που σώζουν την τιμή της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού. Από την πρώτη ημέρα, προσπαθήσαμε και καλύψουμε τα κενά της κεντρικής διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε: «Έχουμε επιτακτική ανάγκη για μια συνολική Στρατηγική υποδοχής και κυρίως ένταξης των πληθυσμών που έρχονται ή όποιων πρόκειται νομίμως να παραμείνουν, στην κοινωνική ζωή της πόλης. Και αν το κεντρικό κράτος καθυστερεί ή ολιγωρεί, οι Δήμοι που ζουν στη καθημερινότητά τους τα όποια προβλήματα συνδέονται με τις ροές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.».

«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι μέσω του ‘Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη’ έρχονται για πρώτη φορά κοντά δήμοι της χώρας που φιλοξενούν προσφυγικό πληθυσμό, μοιράζονται την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει και εργάζονται μαζί για τη διαμόρφωση εργαλείων και πολιτικών κοινωνικής ένταξης σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κάθε δήμου.», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους.

Το Δίκτυο

Το “Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη” ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 βάσει υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του, η θέσπιση ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων. Ο πρώτος κύκλος δράσεων υλοποιείται από το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων(ACCMR), που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership. Η υλοποίηση γίνεται σε συνεργασία με τηνInternational Rescue Committee (IRC) και την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

 

Από το γραφείο Τύπου