Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου για τα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ

12 Ιανουαρίου 2023

Σημαντική επίσκεψη στον Δήμο Τρικκαίων  από αξιωματούχο της ΕΕ την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023. Ο κ. Carsten Rasmussen, προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας Έξυπνη και διατηρήσιμη ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων IV – Κύπρος και Ελλάδα (REGIO.G.3), της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είδε από κοντά την πορεία των έργων που χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί η ΕΕ.
Ο κ. Rasmussen είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Τρίκαλα, προκειμένου να διαπιστώσει τη διαχείριση των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων και την πρόοδο των έργων.
Εργα που οφείλονται στη σημαντικότατη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια, με την αξιοποίηση πλήθους σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στον Ευρωπαίο αρμόδιο, αυτά τα έργα, σε τρία στάδια.

  1. Αρχικώς στο Δημαρχείο Τρικκαίων ο κ. Rasmussen ενημερώθηκε για τη φιλοσοφία των δράσεων και προγραμμάτων για τη βιώσιμη και ευφυή πόλη. Στη σχετική συζήτηση δόθηκε επίσης έμφαση, στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η αξιοποίηση των κονδυλίων, με μείωση του χρόνου υλοποίησης των έργων, μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων διαδικασιών.
  2. Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη σε σειρά έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και συναφή προγράμματα: Ανάπλαση κεντρικών πλατειών, Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, Νέα Λαϊκή Αγορά, Ανάπλαση όχθων Ληθαίου ποταμού, Μουσείο Τσιτσάνη, Μύλος Ματσόπουλου. Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε αναλυτικά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για όλη την πορεία των έργων, τα χρονοδιαγράμματα, το αποτύπωμά τους στους πολίτες.
  3. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, στη θέση «Παλαιοσαμαρίνα» της ΔΕ Παληοκάστρου. Εκεί, ο διευθυντής κ. Χρήστος Μπραζιτίκος και ο διευθυντής ΧΥΤΑ κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος εξήγησαν επακριβώς τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, της ΠΑΔΥΘ και του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου για τη δυτική Θεσσαλία, της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Ο κ. Rasmussen αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των σχέσεων που αφορούν στην πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων στην ΕΕ, ενώ υπήρξε αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για πλήθος ζητημάτων που αφορούν στην επόμενη ημέρα για την ΠΑΔΥΘ και την επένδυσή της στο περιβάλλον και τα απορρίμματα.

Σε ένα ακόμη επίπεδο, ο κ. Rasmussen είδε από κοντά και ενημερώθηκε τα σχετικά με την τεχνολογία: τόσο για τα Yapes, τα ρομποτάκια που, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW, υλοποιούν πιλοτικό πρόγραμμα μικρομεταφορών, όσο και για το επόμενο στάδιο της αυτόνομης οδήγησης που προετοιμάζεται στα Τρίκαλα.

Αυτονόητη και η συζήτηση για τον Μύλο των Ξωτικών, με τον κ. Rasmussen να ενδιαφέρεται και για την τουριστική πολιτική και δράση του Δήμου Τρικκαίων.

Στη σχετική συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γιώργος Καταβούτας, η διευθύντρια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδ. Σαργιώτη, η προϊσταμένη του τμήματος Μελετών και Κατασκευών κ. Ευφρ. Μπράκη και ο ειδικός συνεργάτης κ. Χ. Καλλιάρας.

Στο Μουσείο Τσιτσάνη ο κ. Rasmussen ξεναγήθηκε από τον διευθυντή κ. Στ. Καραγιώργο, ενώ στον Μύλο Ματσόπουλου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Γ. Κωτούλας και Οδ. Ράπτης αντιστοίχως, με την ενημέρωση να γίνεται από το στέλεχος της εταιρείας κ. Λ. Βαβίτσα

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης