Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ενεργειακές δράσεις

19 Μαρτίου 2021

Μια ακόμη διεθνής συνεργασία μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, δίνει στον Δήμο Τρικκαίων τη δυνατότητα να μελετήσει απαραίτητες δράσεις στον τομέα της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Στο πρόγραμμα – δίκτυο VILAWATT πρωτοστατεί η ισπανική πόλη Viladecans (κοντά στη Βαρκελώνη), με ιστορικό δράσεων και πρωτοβουλιών στην «οικολογική μετάβαση». Ετσι «γεννήθηκε», κατόπιν ευρωπαϊκής βράβευσης, το VILAWATT, που ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια άλλων τριών πόλεων, να εξετάσουν τρόπους ενεργειακών ελαφρύνσεων.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πρωτοβουλιών Urban Innovative Actions και URBACT, για την διάδοση καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων. Η προμετωπίδα του είναι «Καινοτόμος τοπική εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού πολίτη για ενεργειακή διακυβέρνηση».
Στην πράξη, οι πόλεις Seraing (Βέλγιο), Nagykanizsa (Ουγγαρία) και Τρίκαλα, θα συνεργαστούν για να επιτύχουν:
– μείωση του «ενεργειακού λογαριασμού»,
– αντιστροφή των κερδών αυτής της μείωσης, στη βελτίωση της στέγασης και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μεταξύ των ατόμων που συνδέονται με το έργο,
– προώθηση της κουλτούρας της εξοικονόμησης ενέργειας,
– παροχή εργαλείων στους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας,
– ανάπτυξη τοπικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι τοπικές προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «Η τοπική παραγωγή ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη διάδοση της ενεργειακής δημοκρατίας και τη μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν σε ενεργειακή φτώχεια».
Το πιλοτικό έργο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης URBACT στις 9-10 Μαρτίου 2021 και θα διαρκέσει 18 μήνες (24 Μαρτίου 2021 – 30 Σεπτεμβρίου 2022).

Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στο πρόγραμμα, με διπλό στόχο:

  1. Να ενισχυθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών από ευρωπαϊκές πόλεις
  2. Να δοθεί έμφαση στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Από το γραφείο Τύπου