Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Τιμητικό «αντίο» σε αποχωρήσαντες δημοτικούς συμβούλους

23 Αυγούστου 2019

Με συγκίνηση και έμφαση στην Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη, η τελευταία συνεδρίαση της δημαρχιακής περιόδου 2014-2019 στον Δήμο Τρικκαίων. Με πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης 22 Αυγούστου, πριν την έναρξη κατεπείγουσας συνεδρίασης του Σώματος, τιμήθηκαν με την απόδοση πλακέτας, οι αποχωρήσαντες δημοτικοί σύμβουλοι. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, είχαν συμπληρώσει πάνω από 20 χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής στα έδρανα Δημοτικών Συμβουλίων, από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Κριτήριο, η τουλάχιστον δεκαετής συμμετοχή και παρουσία τους στα έδρανα του Δήμου Τρικκαίων.

«Εξαιρετική θητεία»

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική θητεία, καθώς «Τα καταφέραμε σε δύσκολες καταστάσεις ενωμένοι προχωρήσαμε». Επεσήμανε ότι έγιναν λάθη από όλους, αλλά η ενότητα έδειξε τον δρόμο για λύσεις, που πήγαν πιο μπροστά την τρικαλινή κοινωνία.
Ανέφερε, δε, ότι πλέον, η πόλη των Τρικάλων και συνολικότερα ο Δήμος, δεν αναφέρονται μόνο για τις ομορφιές και τις δράσεις τους, αλλά και για αποφάσεις που ελήφθησαν – πολλές φορές ομόφωνα – σχετικά με πλήθος διαφορετικών θεμάτων.
Ευχαρίστησε, επίσης, όλους/ες τους/τις συμβούλους, («λίγο περισσότερο την ομάδα μου», προσέθεσε), τους προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων των κοινοτήτων (είτε επανεξελέγησαν είτε όχι), και βεβαίως την αντιπολίτευση, για την εποικοδομητική της στάση. Εκθείασε, τέλος τη σοβαρότητα του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 2014-2019 έχοντας ο ίδιος την εμπειρία τριών θητειών.
Ο πρόεδρος του δεύτερου μισού της συγκεκριμένης θητείας, κ. Μιχάλης Λάππας, με λιτό αλά μεστό λόγο, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Σώματος για τη στάση τους και τόνισε για τους τιμηθέντες, ότι είχαν «βαρύ πολιτικό ίσκιο» με σαφές αποτύπωμα στην Αυτοδιοίκηση.

Οι τιμηθέντες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων διά του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου επέδωσε τιμητική πλακέτα στους:
Ηλία Παπανικολάου (Επανεκκίνηση Τώρα), Γιώργο Στουρνάρα, Σταύρο Τραγάνη, Θανάση Κυργιάκο, (Τρίκαλα Συμπολιτεία), Κώστα Τάσιο (Λαϊκή Συσπείρωση) και τους δύο επικεφαλής παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τους Δημήτρη Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή) και Δημήτρη Χατζηγάκη (Αλλαγή πορείας).

Τριπλή ομοφωνία

Οι 6 από τους 7 τιμηθέντες (απουσίαζε ο κ. Κυργιάκος) συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία:
1. Στο θετικό κλίμα και την ουσιαστική συζήτηση εντός του Σώματος
2. Στις ευχαριστίες που οφείλονται προς πολίτες και Δήμο
3. Στη σιγουριά, ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα προχωρήσει μπροστά

Ομιλίες των τιμηθέντων

Ο κ. Γιώργος Στουρνάρας, με θητεία 25 ετών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων, στον καποδιστριακό Δήμο Παληοκάστρου ως Δήμαρχος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος και στον ενοποιημένο Δήμο Τρικκαίων ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, έλαβε πρώτος τον λόγο. Τόνισε ότι οι πίκρες είναι περισσότερες, καθώς και οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει οικονομικό όφελος, σημειώνοντας, όμως, ότι πάντα αντιμετώπισε κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις. Ευχαρίστησε για την πλακέτα και ευχήθηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, «Καλή θητεία και καλό και παραγωγικό έργο».

Ο κ. Σταύρος Τραγάνης «μεταπήδησε» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με θητεία ως νομαρχιακός σύμβουλος το 2006 και ως δημοτικός σύμβουλος το 2010. Παραδέχθηκε ότι οι πίκρες είναι πολλές, αλλά τόνισε ότι οι χαρές είναι πιο δυνατές στην Αυτοδιοίκηση. Δήλωσε ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα έχει ως στήριγμά τον ίδιο στο περιφερειακό Συμβούλιο. Αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής στα οικονομικά και τόνισε ότι οι στόχοι που τίθενται για τον πολίτη αποφέρουν καρπούς.

Ο κ. Ηλίας Παπανικολάου αναφέρθηκε στις θητείες του στον Καποδιστριακό Δήμο Μ. Καλυβίων, στις θητείες του επί δημαρχίας Ταμήλου στον Δήμο Τρικκαίων και βεβαίως στην τρέχουσα περίοδο επί Δημήτρη Παπαστεργίου. Τόνισε ότι από το 2010 και εντεύθεν με βάση το νοικοκύρεμα του Χρ. Λάππα και κυρίως επί της νυν δημοτικής αρχής ο Δήμος Τρικκαίων άλλαξε. Χαρακτήρισε ως πολύ θετική την πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαστεργίου την ίδρυση των αντιδημαρχιών Α και Β τομέα για τα χωριά του Δήμου.

Ο κ. Κώστας Τάσιος, με θητεία στην Αυτοδιοίκηση ως στέλεχος του ΚΚΕ και των εκάστοτε μετωπικών του συνδυασμών και παρατάξεων, από τις κοινότητες, μέχρι τους Καποδιστριακούς και τους Καλλικρατικούς Δήμους, από το μακρινό 1982, επεσήμανε ότι πάντα υπερασπιζόταν τον εργαζόμενο λαό. Αναφέρθηκε στη στήριξη του φτωχού κόσμου, της μεσαίας αγροτιάς, μαθητών, φοιτητών, γυναικών, με βάση τις πολιτικές της παράταξης που επί χρόνια εκπροσωπεί. Ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργο Καΐκη, επισημαίνοντας προς τους δημοτικούς συμβούλους ότι «πρώτα και κύρια υπηρετήσατε τον φτωχό κόσμο».

Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου μίλησε κυρίως πολιτικά, με βάση και την αναστολή λειτουργίας της παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», που ιδρύθηκε το 2010. Εθεσε τρία ζητήματα που τον καθιστούν περήφανο, όπως τόνισε:
Α. Η κατάθεση προτάσεων επεξεργασμένων και εξειδικευμένων από τον συνδυασμό, για πλήθος θεμάτων. «Δημιουργήσαμε γεγονότα και πολιτική στον Δήμο», επεσήμανε.
Β. Η θέσπιση της εναλλαγής στη θητεία των δημοτικών συνμβούλων, με 8 άτομα – μέλη του συνδυασμού να καταλαμβάνουν διαδοχικά τη δεύτερη θέση για τον συνδυασμό.
Γ. Η παράταξη ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις.
Ζήτησε από όσους εξελέγησαν για την περίοδο 2019-2023, «να προωθήσουν τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων» και είπε ότι «πάρα τις διαφορές με δημοτική αρχή ευχόμαστε να είναι παραγωγική τετραετία με λύσεις για τους πολίτες».

Ο κ. Δημήτρης Χατζηγάκης υπενθύμισε ότι, εκτός από τις θητείες του στον Δήμο Αιθήκων, ήταν και εκλεγμένο μέλος των πρώτων Νομαρχιακών Συμβουλίων, όταν η εκλογή γινόταν εμμέσως, από τις τότε κοινότητες. Ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύτηκαν (τον ίδιο και τον συνδυασμό), τόνισε ότι μετείχε στα κοινά «επειδή είχα όρεξη να προσφέρω στην κοινωνία των Τρικάλων» και δήλωσε ότι μετάνιωσε που δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με τον Δήμο Τρικκαίων, ενώ επεσήμανε ότι «Το στοίχημα της “Αλλαγής Πορείας” έμεινε και θα μείνει στον Δήμο».

Οι αποχωρήσαντες

Μια πολύ μικρή τοποθέτηση έκαναν και όσοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι κ.κ. Βάσω Κάκλα, Ελένη Αυγέρου- Κογιάννη, Ντίνα Δήμα, Τάσος Κατσιάνης, Χρήστος Γούλας, Αχιλλέας Μισυρλής, Δημήτρης Πουλιανίτης, Μιχάλης Μπάρδας ευχαρίστησαν πρωτίστως τους πολίτες για την εκλογή, τη συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκθειάζοντας τον τρόπο λειτουργίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν υπέρ των πολιτών. Ο δε κ. Αποστόλης Παππάς (επανεξελέγη για την επόμενη θητεία) ευχαρίστησε τους αποχωρήσαντες για ητν παρουσία τους

 

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης