Δήμος Τρικκαίων

Δ. Τρικκαίων: Ξεκίνησε η κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στα Τρίκαλα

26 Ιανουαρίου 2022

Ένα ακόμη μεγάλο έργο ουσίας, με λύσεις για την κυκλοφορία οχημάτων, ξεκίνησε ο Δήμος Τρικκαίων. Από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε να υλοποιείται στον κόμβο ΟΣΕ το έργο «Επέκταση, αναβάθμιση πεζοδρομίων & δημιουργία κυκλικών κόμβων». Πρόκειται για παρέμβαση του Δήμου Τρικκαίων που εντάσσεται στο πλαίσιο αναπλάσεων και ρυθμίσεων κυκλοφοριακού στα νότια της πόλης των Τρικάλων. Το έργο έχει μελετηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και πλέον υλοποιείται, αφού προηγήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες (ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία, δημοπράτηση κ.α.).

Κυκλοφοριακό

Με το έργο αυτό ουσιαστικά ρυθμίζεται η κίνηση των οχημάτων, αφού κατασκευάζονται  δύο κόμβοι, μπροστά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και στα φανάρια του κόμβου Ελευθερίας. Ετσι, θα διευκολύνονται οι οδηγοί προς όλες τις κατευθύνσεις, αποφεύγοντας μποτιλιαρίσματα σε ένα σημείο με μεγάλο φόρτο οχημάτων, ειδικά την περίοδο των γιορτών.
Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί ο κόμβος στην περιοχή μπροστά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, εξ ού και ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θα ακολουθήσουν τα έργα για νέο κόμβο στα φανάρια οδού Ελευθερίας και οι αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πράσινο στην περιοχή.

Οι παρεμβάσεις

Η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων προβλέπει 4 σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή:

Α. Δημιουργείται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση των οδών Ελευθερίας, Πύλης, Ευριπίδου και Μετεώρων

Β. Δημιουργείται κυκλικός κόμβος στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (διασταύρωση των οδών Ασκληπιού, Ευριπίδου και Καβράκου

Γ. Διαμορφώνονται τα πεζοδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

Δ. Αναμορφώνεται η οδός Ελευθερίας με την ανακατασκευή και διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, τις εργασίες οδοφωτισμού και τη δημιουργία είκοσι (20) ελεγχόμενων, κατάλληλα διαγραμμισμένων θέσεων στάθμευσης.
Τα πρόσθετα έργα ανάπλασης

Εκτός από τους 2 κυκλικούς κόμβους, θα γίνουν οι εξής εργασίες στην περιοχή, που αναμορφώνεται πλήρως:

– Κατασκευάζεται διαχωριστική νησίδα πρασίνου, πλάτους 1,00μ στο τμήμα της οδού Ευριπίδου που ενώνει τους δύο κυκλικούς κόμβους και τοποθετείται νέος οδοφωτισμός.
– Διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια,  δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου στην οδό Ευριπίδου, απαγορεύεται η στάθμευση.
– Ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Ευριπίδου και Ζ. Πηγής περιμετρικά του οικοδομικού τετραγώνου και μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Τερτίπη.
– Μετατρέπεται σε πεζόδρομο η οδός Καβράκου από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής έως και την οδό Ευριπίδου.
– Δημιουργείται χώρος πράσινου δίπλα στον νέο πεζόδρομο, με τα δέντρα του παρακείμενου πάρκου, που καταργείται λόγω του κυκλικού κόμβου.
– Κατασκευάζεται διαχωριστική νησίδα πρασίνου πλάτους 1,0 μ. επί της οδού Ασκληπιού στα τμήματα Ζ. Πηγής και Καβράκου, τοποθετείται νέος οδοφωτισμός, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στην οδό Ασκληπιού (από την οδό Ζ. Πηγής έως την οδό Συγγρού).
– Αναμορφώνεται η τριγωνική νησίδα στη συμβολή της οδού Καβράκου
– Δημιουργείται νέο δίκτυο κίνησης πεζών, για τη μεγαλύτερη ασφάλειά τους, με νέες διαβάσεις που προβλέπουν ελεύθερη κίνηση ΑμεΑ και εμποδιζόμενων συμπολιτών.
– Κατασκευάζονται νέα ή μεταφέρονται υφιστάμενα φρεάτια υδροσυλλογής για την επαρκή αποστράγγιση της οδού.
– Τοποθετείται νέα κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση. Μεταφέρονται τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.238.508,87 € (από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 τα 1.179.258,97€ και ίδιους πόρους του Δήμου (τα 59.250€) και συμπληρώνεται από παρεμβάσεις στις οδούς Καποδιστρίου και Γαριβάλδη.

Από το γραφείο Τύπου