Δήμος Τρικκαίων

"Δεν θέλουμε λουλούδια, θέλουμε ίσα δικαιώματα"

8 Μαρτίου 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής.

Ο εορτασμός της 8ης Μαρτίου κάθε έτους αποτίει φόρο τιμής στα διαχρονικά αιτήματα των γυναικών και στα επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού.

Υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται τις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλιτους ρόλους τους: μητέρες, κόρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, αδερφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες και γυναίκες της γης, μονογενείς, γυναίκες πρόσφυγες,  γυναίκες με αναπηρίες, καθώς και όλες οι γυναίκες του κόσμου, που μάχονται για την ανεμπόδιστη χρήση των δικαιωμάτων τους.

Είναι ημέρα υπενθύμισης, ημέρα απολογισμού, ημέρα νέων στόχων .

Κάθε ημέρα, διαπιστώνουμε πως οι γυναίκες χρειάζεται να μάχονται καθημερινά για ίσα δικαιώματα και ίση συμμετοχή στην εργασία, να αγωνίζονται για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων και καθημερινά να διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει στην (αυτονόητη) κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σήμερα ο μόνος ίσως λόγος για να ”εορτάζεται” η ημέρα της γυναίκας είναι η ανάγκη να εξαλειφθεί κάθε διάκριση και καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και επιτέλους να επιτευχθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

 

         

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Τρικκαίων  στεγάζεται επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς ( έναντι κτιρίου ΔΕΗ ), Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2431027943.

 

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων