Δήμος Τρικκαίων

ΔΕΥΑΤ: Επανεκκίνηση έργου για νέους σωλήνες ύδρευσης στο κέντρο των Τρικάλων

24 Αυγούστου 2021

Ένα ακόμη πολύ μεγάλο έργο για την κατασκευή υποδομών με στόχευση την υγεία των πολιτών, ξεκινά η ΔΕΥΑΤ. Πρόκειται για την «Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης του κέντρου της πόλης των Τρικάλων», δηλαδή για κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου δικτύου σε όλο το κέντρο της πόλης. Η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε την Τρίτη  24 Αυγούστου 2021 ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ Χρήστο Αναστασίου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΤΕ, παρόντος του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και στελεχών της δημοτικής επιχείρησης.
«Πρόκειται για ένα έργο που επανεκκινεί, που δίνει τη δυνατότητα για ένα σύγχρονο δίκτυο στα Τρίκαλα, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο έργο περιφερειακά της πόλης», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, Ενώ ο κ. Αναστασίου επεσήμανε «τη σημασία για όλους τους πολίτες, των έργων που αλλάζουν τις υποδομές, ειδικά αυτές που σχετίζονται με το νερό».
Το έργο, μετά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που είχαν προκύψει με προηγούμενο ανάδοχο, προκηρύχθηκε ξανά από τη ΔΕΥΑΤ, με προϋπολογισμό 2.780.790€  (η χρηματοδότηση προέρχεται  από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»).
Συνολικά θα αντικατασταθεί το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στο κέντρο των Τρικάλων, σε ένα συνολικό μήκος περίπου 23χλμ στην πόλη των Τρικάλων. Τα 20 χλμ. του δικτύου αποτελούνται από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και τα άλλα 3 χλμ. από σωλήνες PVC.
Η παλαιότητα και η ακαταλληλότητα των παλιών σωλήνων οδήγησε τη ΔΕΥΑΤ στην απόφαση να προσφέρει ένα ακόμη σημαντικό έργο, αναβαθμίζοντας τα ποιοτικά, ποσοτικά και υδραυλικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του δικτύου. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν κατά κύριο λόγο σε περιοχές με οικίες και με καταστήματα. Η ΔΕΥΑΤ και η ανάδοχος εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, θα λάβουν όλα τα μέτρα, προκειμένου σε κλίμα συνεννόησης και με υπομονή, να προχωρά το έργο με ελάχιστες κατά το δυνατόν δυσλειτουργίες για όλους.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΤ αλλάζει τους σωλήνες και εκτός κέντρου των Τρικάλων, περιφερειακά, με άλλα 12.050.000 € χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται για το έργο «Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων», με το οποίο:

  1. Η πόλη χωρίζεται σε ζώνες (όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα) στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης
  2. Αντικαθίστανται όλοι οι αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και οι παλαιοί πλαστικοί αγωγοί του εσωτερικού δικτύου
  3. Αντικαθίστανται όλοι οι αγωγοί του εξωτερικού υδραγωγείου
  4. Επισκευάζεται η δεξαμενή του Φρουρίου

Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και τα συνεργεία του εκτελούν εργασίες βρίσκονται στην περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο και τα παλιά εργατικά

Ετσι, με την ολοκλήρωση και των δύο έργων, τα Τρίκαλα θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο και νέο στην ηλικία δίκτυο ύδρευσης.

Από το γραφείο Τύπου