Δήμος Τρικκαίων

ΔΕΥΑΤ: Παγκόσμια Ημέρα Νερού και η αλήθεια για τα νιτρικά

23 Μαρτίου 2021

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η ΔΕΥΑ Τρικάλων ενημερώνει για την αλήθεια σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα για τα νιτρικά και για την πορεία της επιχείρησης:

«Η ΔΕΥΑ Τρικάλων, μία από τις 126 ΔΕΥΑ όλης της χώρας, είναι από τις πιο δυναμικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί 4.800.000 €  για επενδύσεις και έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται άλλα 12.560.000 €.
Επενδύσεις για να βελτιωθούν οι υποδομές, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η ποιότητα του νερού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– 2.800.000 € για τηλεελέγχους των δικτύων και των σημείων υδροληψίας
– 12.000.000 € για αντικατάσταση του δικτύου υδρεύσεως με σωλήνες πολυαιθυλενίου, καταργώντας τον αμίαντο.
– 2.800.000 € για τον εκσυγχρονισμό των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων
– Οι μετρήσεις παρακολούθησης της ποιότητας του νερού διενεργούνται τακτικότατα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Όσες φορές απαιτήθηκε, ανακοινώθηκε η μη χρήση νερού για πόση, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και επανέλθει η ποιότητα σε αποδεκτά από την νομοθεσία μεγέθη.
Ειδικά για τις μετρήσεις νιτρικών, για τα οποία υπήρξαν και δημοσιεύματα, οι τιμές κυμαίνονται από 6 έως 12,6 mg/L, πολύ κάτω από όριο των 50 ml/L που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού.
Προφανώς, η ύπαρξη νιτρικών γενικά στα Θεσσαλικά εδάφη, πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον της περιοχής μας.
H εξεύρεση άλλων πηγών υδροδότησης των δημοτών, όπως η αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων και φραγμάτων (ξεχασμένο φράγμα της Πύλης), θα μπορούσε να δώσει καλύτερο και φθηνότερο νερό, κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να αγωνιστούμε.
Κλείνουμε λέγοντας πως το νερό είναι και πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό.
Η ΔΕΥΑ Τρικάλων θα συνεχίσει να το παρέχει στους καταναλωτές της με συνέπεια και σοβαρότητα, φροντίζοντας την ποιότητά του και λειτουργώντας με γνώμονα την προστασία αφ΄ ενός μεν του ανθρώπινου δυναμικού, αφ΄ ετέρου δε του περιβάλλοντος.

Από τη ΔΕΥΑΤ».

Από το γραφείο Τύπου