Δήμος Τρικκαίων

Διαδρομές

Ξεκινώντας από Τρίκαλα και μετά από διαδρομή 21 χλμ. φτάνουμε στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και γυρίζουμε πίσω στα Τρίκαλα.

Για αξιοθέατα & μουσεία στα Τρίκαλα στη διάρκεια των Χριστουγέννων πατήστε ΕΔΩ

Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Μετέωρα

Μετέωρα - Καλαμπάκα
Μετέωρα – Καλαμπάκα

Ξεκινώντας από Τρίκαλα και μετά από διαδρομή 21 χλμ. φτάνουμε στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και γυρίζουμε πίσω στα Τρίκαλα. Καθ΄ οδόν της επιστροφής ο επισκέπτης αντικρίζει το εκπληκτικό θέαμα του “λίθινου δάσους” των Μετεώρων, μοναδικό στον κόσμο με περίπου χίλιους βράχους, να υψώνονται κατακόρυφα πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Τα Μετέωρα, διεθνώς γνωστά, προκαλούν δέος με την επιβλητικότητα και τη μεγαλοπρέπειά τους. Η ονομασία “Μετέωρα” δόθηκε από τον Αθανάσιο Μετεωρίτη, κτίτωρ της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον “πλατύ λίθο”, όταν ανέβηκε σε αυτόν για πρώτη φορά το 1344. Στη συνέχεια με την προσέλευση κι άλλων μοναχών δημιουργήθηκαν και οι άλλες μονές.

Στα Μετέωρα σήμερα λειτουργούν έξι μοναστήρια:

Καλοκαιρινό Ωάριο Χειμερινό Ωράριο
Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου 09.00 – 17.00 (Τρίτη & Τετάρτη κλειστό) 09.00 – 16.00 (Τρίτη κλειστό)
Ι.Μ. Βαρλαάμ 09.00 – 19.00 (Παρασκευή κλειστό) 10.00 – 16.00 (Παρασκευή κλειστό)
Ι.Μ. Αγίας Τριάδας 09.00 – 17.00 (Πέμπτη κλειστό) 10.00 – 16.00 (Τετάρτη & Πέμπτη κλειστό)
Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου 09:00 – 13:30 & 15:30 – 17:30 (Δευτέρα κλειστό) 09:30 – 13:00 & 15:00 – 17:00 (Δευτέρα κλειστό)
Ι.Μ. Ρουσάνου 09.00 – 18.00 (Τετάρτη κλειστό) 09.00 – 14.00 (Τετάρτη κλειστό)
Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαύσα 09.00 – 17.00 (Παρασκευή κλειστό) 10.00 – 16.00 (Παρασκευή κλειστό)

Οι μονές ανδρικές και γυναικείες αποτελούν και χώρους φύλαξης ανεκτίμητων εκκλησιαστικών κειμηλίων. Τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των βράχων μοιάζουν σαν αετοφωλιές στο κενό, μένοντας μετέωρα μεταξύ ουρανού και γης. Ο επισκέπτης βρισκόμενος στα Μετέωρα θα νιώσει μια πνευματική και ψυχική ηρεμία ενώ μπορεί να θαυμάσει από ψηλά τον καταπράσινο θεσσαλικό κάμπο. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορεί να διακρίνει τον Όλυμπο και την καταπράσινη Πίνδο. Συνεχίζοντας την διαδρομή επιστροφής προς Τρίκαλα αντικρίζουμε το σπήλαιο της Θεόπετρας. Πρόκειται για Παλαιολιθικό Σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρονολογείτε πριν από 40.000 έως 6.000 χρόνια π.Χ. Στο σπήλαιο βρέθηκαν, σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες, παλαιολιθικοί, τριπτήρες πιριτολιθικά τεμάχια, οστά πολλών μικρών ζώων και ίχνη φωτιάς.

Στα Μετέωρα εκτός από το θρησκευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή, πόλος έλξης είναι οι πεζοπορικές διαδρομές σπάνιας ομορφιάς, αλλά και η αναρρίχηση που έλκει το ενδιαφέρον των αναρριχητών από όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή τελειώνει με επιστροφή, ξανά στα όμορφα Τρίκαλα.

Τρίκαλα – Πύλη – Ελάτη – Περτουλιώτικα Λιβάδια

Paperwriter.org
Περτουλιώτικα Λιβάδια

Ξεκινώντας από την πόλη των Τρικάλων, φτάνουμε στην κωμόπολη της Πύλης μέσω της Εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας. Η Πύλη είναι χτισμένη μεταξύ δύο βουνών του Ίταμου και του Κόζιακα ανάμεσα από τα οποία διέρχεται ο Πορταϊκός ποταμός. Ο επισκέπτης αντικρίζοντας το τοπίο με την άγρια ομορφιά αισθάνεται ότι «ανοίγει» την πύλη για να περάσει από την Ανατολή στη Δύση, από τον θεσσαλικό κάμπο στις βουνοκορφές της Πίνδου. Αφήνοντας πίσω την Πύλη, συναντάμε την τοξωτή λίθινη γέφυρα του Πορταϊκού (1514 μ.Χ.), όπου μπορούμε να απολαύσουμε καφέ ή αναψυκτικό στα δύο Περίπτερα δίπλα στις όχθες του ποταμού. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Πόρτα-Παναγιάς (1283 μ.Χ), κτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό (ναός της Αθηνάς), σύμφωνα με ανασκαφικές έρευνες, με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά της. Δεξιά βρίσκουμε το χωριό Άγιος Βησσαρίωνας. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα είναι κτισμένο το μοναστήρι του Άγιου Βησσαρίωνα ή Μονή Δουσίκου (από το παλιό όνομα του χωριού που προέρχεται από ένα είδος βελανιδιάς με το σλαβικό όνομα Ντούσκο ή Ντουσκάρι). Η μονή επανιδρύθηκε μεταξύ 1527-1535 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Μητροπολίτη Λαρίσης και είναι άβατον. Το άλλοτε πλούσιο μοναστήρι με τα 365 κελιά και την πλούσια βιβλιοθήκη, λειτουργεί σήμερα με λίγους μοναχούς που φυλάσσουν τα κειμήλια του. Ανάμεσα σε αυτά η κάρα, η διαθήκη με την ιδιόχειρη υπογραφή, το ραβδί και τα άμφια του Αγίου Βησσαρίωνα. Ο τάφος του αγίου σώζεται στο κοινοτικό νεκροταφείο.

Στην Πύλη και την Ελάτη υπάρχει αναρριχητικό πεδίο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στην κορυφή του Ιτάμου, στη μονή Γκούρας και το αρχαίο κάστρο “Αθήναιον” περπατώντας στο σηματοδοτημένο τοπικό μονοπάτι. Ή μπορούμε να διαλέξουμε το διεθνές μονοπάτι Ε4, ξεκινώντας από την Ελάτη στο Βροντερό βαδίζοντας 4χλμ σε άσφαλτο. Από εκεί ακολουθώντας μια από τις δύο διαδρομές καταλήγουμε στον αυχένα της Γκρόπας.

Η τουριστική διαδρομή συνεχίζεται φτάνοντας στην Ελάτη ή Τύρνα όπου χιλιάδες επισκέπτες χαίρονται τις χειμερινές ή καλοκαιρινές τους διακοπές. Ακολουθεί το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Στα Περτουλιώτικα λιβάδια μπορεί, κάποιος, να περιηγηθεί μέσα από τα φυσικά μονοπάτια, με ποδήλατο ή ιππεύοντας και στη συνέχεια να απολαύσει ντόπιο φαγητό ή καφεδάκι.

Αν είστε λάτρης των διαδρομών μπορείτε να συνεχίσετε στα επίσης πολύ όμορφα χωριά, Νεραϊδοχώρι, Πύρα, Δροσοχώρι και Δέση. Μετά την γέφυρα Αλεξίου η διαδρομή συνεχίζεται στη φύση με τα βουνά της Πίνδου αριστερά όπου είναι χτισμένα το Γαρδίκι, η Αθαμανία (Μουτσιάρα), η Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), η Μηλιά, η Πολυθέα και το Χαλίκι απ όπου πηγάζουν οι πηγές του Αχελώου. Στη θέση Τρία Ποτάμια ο Αχελώος «Ασπροποταμίτης» προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, ενώ όσοι είναι τολμηροί, μπορούν να απολαύσουν ράφτινγκ και κανόε-καγιάκ στα νερά του, σε μια απόσταση 7,50χλμ.-8χλμ από τη θέση Τρία Ποτάμια ως την Γέφυρα Αλεξίου και 8,50χλμ από την Γέφυρα Αλεξίου ως το Φράγμα Μεσοχώρας, καθώς και ρίβερ-τρέκινγκ.

Στη συνέχεια μπορεί κανείς να δοκιμάσει πέστροφα και παραδοσιακές λιχουδιές στους ξενώνες και τα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής. Μέσω Αμάραντου, Καστανιάς, γέφυρας Μουργκανίου, Καλαμπάκας, η διαδρομή τελειώνει στα Τρίκαλα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη διαδρομή από τα λιβάδια Περτουλίου με κατεύθυνση την Καλαμπάκα μέσω Χρυσομηλιάς και Αμπελίων.

Φωτο Πόρτα Παναγιά βυζαντινός ναός 1283 μ.Χ. σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική. Φωτο μονή Δουσίκου ακολουθεί τον αγιορείτικο τύπο του σταυροειδούς τετρακιόνιου, με δύο (σήμερα) τρούλους και κόγχες στην βόρεια και νότια πλευρά του.

Τρίκαλα – Μουζάκι – Άγραφα – Λίμνη Πλαστήρα

Πηγαίνοντας προς Πύλη, στρίβουμε αριστερά στο ύψος του χωριού Παλαιομονάστηρο και μέσω Μουζακίου συνεχίζουμε για τη μαγευτική περιοχή των Αγράφων και φθάνουμε στην πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα.

Η λίμνη Ν. Πλαστήρα βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (πρόκειται για τον αρχαίο Ταυρωπό), παραπόταμου του Αχελώου, τα οποία κατέκλυσαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Το Φράγμα κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 50.

Παρακάτω, θα βρείτε και άλλες διαδρομές που έχει καταγράψει και προτείνει ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων (www.soxt.gr):

Σχετικές σελίδες