Δήμος Τρικκαίων

Δημιουργικό παιχνίδι στα προσφυγόπουλα από τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ Τρικάλων

15 Μαρτίου 2016
«Δεν πιστεύω στην φιλανθρωπία. Πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία λειτουργεί κάθετα, γι’ αυτό είναι υποτιμητική. Κατευθύνεται από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη λειτουργεί οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνει απ’ αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους» Eduardo Germán María Hughes Galeano (Ουρουγουανός Λογοτέχνης & Δημοσιογράφος)

Το Σάββατο 12 Μάρτη, το απόγευμα, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα επισκεφθήκαμε το “Φρούριο”, το χώρο της πόλης μας στον οποίο φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, παραδώσαμε στα μικρά παιδιά των προσφύγων είδη γραφικής ύλης και ζωγραφικής (μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, κηρομπογιές) αλλά και παιχνιδάκια, που συγκεντρώθηκαν ύστερα από την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και γονιών στο κάλεσμά μας. Συνεχίσαμε με δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ζωγραφίζοντας, κάνοντας χαρτοκοπτική και παίζοντας μαζί τους.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Η κίνησή μας αυτή , όπως κι άλλες ανάλογες , είναι έκφραση ταξικής αλληλεγγύης ενάντια σε μια κοινή πολιτική που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις στη χώρα μας αλλά και σε όλες χώρες. Είναι η αλληλεγγύη ίσου προς ίσο. Είναι προσφορά του εργάτη και του ανθρώπου του μόχθου προς κάθε ξεριζωμένο και κατατρεγμένο. Είναι κομμάτι προσφοράς του λαού μας από το υστέρημά του , που δε φτάνει , δηλαδή, ούτε γι’ αυτόν, αλλά συνειδητοποιεί ότι κάποιοι ξεριζωμένοι το ΄χουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

Είμαστε δάσκαλοι κι έχουμε χρέος να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους λαούς που πλήττονται από την πείνα, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Έχουμε χρέος να διδάξουμε στους μαθητές μας τις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά, να συζητήσουμε μαζί τους και να τους μάθουμε το πραγματικό νόημα της εργατικής αλληλεγγύης απομονώνοντας έτσι ξενοφοβικές , ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους από τη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τους πολέμους που προκαλούν στη Μέση Ανατολή, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Στην πραγματικότητα Αμερικάνοι, Γάλλοι, Ρώσοι και άλλοι ιμπεριαλιστές ανεβάζουν την αντιπαράθεσή και τους ανταγωνισμούς τους, με θύματα τους ίδιους τους λαούς.

Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι, μικρά παιδιά, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες που τους σκοτώνουν στις πατρίδες τους και, αφού δώσουν μάχη με τα κύματα, φτάνουν ναυαγοί στα νησιά μας με στόχο να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα όμως η εφαρμογή των Συνθηκών της Σένγκεν και Δουβλίνου κλείνουν τα σύνορα, παγιδεύοντας χιλιάδες από αυτούς στην Ελλάδα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Με τις υπογραφές της συναινεί στο κλείσιμο των συνόρων . Με τις ευλογίες της Ε.Ε δημιουργεί και λειτουργεί τα απαράδεκτα hot spot, που αποτελούν κέντρα διαλογής φτηνού εργατικού δυναμικού, ενώ παράλληλα με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την παροχή βάσεων και διευκολύνσεων συμμετέχει στον πόλεμο, που είναι η αιτία της προσφυγιάς.

Για μας η απάντηση σ΄ αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι η υποτιθέμενη «φιλανθρωπία», που αξιοποιείται απ΄ την κυβέρνηση, και διάφορες Μ.Κ.Ο., ή ακόμα και καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όλων αυτών ,δηλαδή, που υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και δήθεν «θυμήθηκαν» τώρα τον ανθρωπισμό.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην ίδια πολιτική που χτυπά τόσο το δικό μας όσο και γειτονικούς λαούς

Συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας.

Με διάφορες πρωτοβουλίες, εργασίες, εκδηλώσεις διδάσκουμε στους μαθητές μας την αλληλεγγύη, καταδικάζουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα