Δήμος Τρικκαίων

Δημοτική Χορωδία Τρικάλων: Τα 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων αποχαιρέτησε το 2016, μία επετειακή χρονιά γεμάτη αναμνήσεις, καθώς γιόρτασε τιμητικά τα 40 χρόνια της, με πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, καλωσορίζει το 2017 και προγραμματίζει αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις, που διαφαίνεται να στιγματίσουν τη μουσική της πορεία! Αξίζει να αναφερθούμε στις δράσεις της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων τους τελευταίους μήνες, που σηματοδότησαν το επετειακό έτος 2016.

1976 – 2016 «40 χρόνια Δημοτική Χορωδία Τρικάλων» 21 – 22 Οκτωβρίου 2016

 

Σαράντα ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε φέτος η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και γιόρτασε αυτά τα γενέθλια με επετειακές εκδηλώσεις, στις 21 και στις 22 Οκτωβρίου 2016 στα Τρίκαλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων! Ένα διήμερο εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορωδιακά δρώμενα, που περιελάμβανε ειδικά αφιερώματα και βραβεύσεις, την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών με χορωδίες από όλη την Ελλάδα και συναυλία αφιέρωμα στη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συναυλία αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων, με πρόγραμμα ενδεικτικό του ρεπερτορίου της, με ειδικά αφιερώματα και βραβεύσεις σε άτομα που στιγμάτισαν την πορεία της χορωδίας. Αυτοί ήταν η κ. Χουλιάρα, η γυναίκα του αειμνήστου μαέστρου της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων, Γεωργίου Χουλιάρα, η Γωγώ Κουτσιμανή – Σαβουλλίδη, χρόνια χορωδός και στενή συνεργάτης και φίλη της Μαέστρου της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων κ. Ελένης Ζιάκα. Τέλος τα μέλη της χορωδίας αναγνωρίζοντας τη μέγιστη συνεισφορά στην πορεία και στην εξέλιξη της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων βράβευσαν την κ. Ελένη Ζιάκα. Κάθε βράβευση πλαισιώνονταν από ειδικά αφιερωματικά βίντεο με σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό. Έτσι η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη, γιατί τη βραδιά αυτήν θα τη χαρακτήριζε κανείς ως αυτοβιογραφική, να φέρνει θύμησες πολλές σε παλαιά μέλη της χορωδίας που ήταν στο ακροατήριο, και οι οποίοι τιμήθηκαν επίσης, καθώς και πλήθος κόσμου που κάτι έχουν να θυμούνται από τα 40 χρόνια αδιάλειπτης πορείας της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων.

 

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, ένα θεσμός για τα χορωδιακά δρώμενα της χώρας μας, που διοργανώνεται στα Τρίκαλα από το 1995, με τη συμμετοχή χορωδιών διαφορετικού μουσικού ύφους και κατηγορίας από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Οι χορωδίες που συμμετείχαν ήταν οι παρακάτω:

 

Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές» – ‘Voci Intonate’

Μικτή Χορωδία Δημοτικού Οργανισμού Θήβας

Δημοτική Χορωδία Περάματος

Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου

Χορωδία Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

 

Κατά το διήμερο των επετειακών εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση – αφιέρωμα στη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων, διαμορφωμένη σε θεματικές ενότητες με φωτογραφικό υλικό, διπλώματα και τιμητικές συμμετοχές, καθώς και τα μετάλλια που απέσπασε σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς.

 

Συναυλία μνήμης για την απελευθέρωση των Τρικάλων από την Γερμανική κατοχή, 25 Οκτωβρίου 2016

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων συμμετείχε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την απελευθέρωση των Τρικάλων από την Γερμανική κατοχή που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε στην εκδήλωση ‘Alors c’est la querre’ στις 25 Οκτωβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, με τη σύμπραξη των Φιλαρμονικών του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Τυρνάβου και του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Φαρσάλων με ρεπερτόριο της εποχής του 40, και σχετικά κείμενα μνήμης της ένδοξης εκείνης περιόδου.

 

 

Συμμετοχή στην ηχογράφηση του τραγουδιού του Μύλου των Ξωτικών (2016) – Οι πειρατές του Μύλου, Οκτώβριος 2016

 

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων πάντα υπό την δ/νση της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα, ανταποκρινόμενη σε κάθε νέα πρόκληση, συμμετείχε στην ηχογράφηση του επίσημου τραγουδιού του Μύλου των Ξωτικών για το 2016 με τίτλο: «Οι πειρατές του Μύλου» σε μουσική – στίχους του Γιάννη Παρλαπάνου, ενορχήστρωση των Γιώργου Μίγκα και  Γιάννη Παρλαπάνου, ενώ η παραγωγή/μίξη πραγματοποιήθηκε στα Pink Studios.
4η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση Τρικάλων, 10 – 11 Δεκεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Μύλου των Ξωτικών, διοργάνωσαν την «4η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση Τρικάλων», το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα. Μεγάλη πρόκληση για μία ακόμη φορά μεγάλη εξαιτίας της ιδιαίτερα απαιτητικής διοργάνωσης, ωστόσο το αποτέλεσμα επιβράβευσε τους περισσοτέρους. Το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές εκτελέσεις έργων παραδοσιακής, ελληνικής και ξένης μουσικής από 16 αξιόλογες χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τη σειρά εμφάνισής τους ήταν οι παρακάτω:

Παιδική Χορωδία 17ου Γυμνασίου Πάτρας

Παιδική & Ενηλίκων Χορωδία «ΕΚΦΡΑΣΙΣ»

Όμιλος Χορωδιών «Ο Όλυμπος»

Μικτή Χορωδία Αξιούπολης «Άξιον Εστί»

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Ο Ενιπέας»

Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων

Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων – Παιδικό Τμήμα

Χορωδία Α’ ΚΑΠΗ Γιαννιτσών

Χορευτικό Τμήμα «Ορίζοντες» Δήμου Ευρώτα Νομού Λακωνίας

Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

Χορωδία «Λιόπετρα» Δήμου Ευρώτα Νομού Λακωνίας

Παραδοσιακή Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης Γιαννιτσών

Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Χορωδιακά & Ορχηστρικά Τμήματα «Παρέες Τραγουδιού» Βόλου

 

Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Δεκέμβριος 2016

 

Μία από τις τελευταίες συναυλίες της χρονιάς για τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων είθισται να είναι τα καθιερωμένα κάλαντα στη Μητρόπολη και στους άλλους φορείς της πόλης των Τρικάλων. Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων έψαλε τα παραδοσιακά κάλαντα στον Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, ενώ ευχήθηκε με κάλαντα από διάφορα μέρη του κόσμου στην Περιφερική Ενότητα Τρικάλων παρουσία του κ. Μπάρδα, στον Δήμο Τρικκαίων παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Δαλκαφούκη και Αναστασίου και τελευταία στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων παρουσία της Αντιδημάρχου κ. Λεβέντη, της Αντιπροέδρου του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Μητσιάδη και των Προϊσταμένων της οικείας Δ/νσης και του Τμήματος του δήμου κ. Τουρτούνη και κ. Τσιούτσια αντιστοίχως.

 

Κοπή πίτας για το νέο έτος 2017

 

Σε μία λιτή αλλά γεμάτη κέφι και αισιοδοξία για το νέο έτος εκδήλωση, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, σε κοσμικό κέντρο της πόλης των Τρικάλων, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημητρίου Παπαστεργίου και της Αντιδημάρχου Παιδείας-Πολιτισμού κ. Έφης Λεβέντη, δίδοντας, από μέρους τους, τις θερμότερες ευχές για πολλές επιτυχίες και γι’ αυτήν τη χρονιά για τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων.

Αυτήν είναι η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων που όλοι γνωρίζουμε και τιμά την πόλης μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό επί 40 συναπτά έτη. Ένωση των φωνών και των ψυχών σε ένα τραγούδι. Άνθρωποι μιας πόλης με πλούσια και σημαντική χορωδιακή παράδοση, που νιώθουν την ανάγκη, μέσω της συλλογικότητας, να την κρατήσουν ζωντανή και να την εξελίξουν. Με μοναδικό μέσο τη φωνή, να καλλιεργείται η έκφραση, η ευαισθησία και να μεταδίδονται έντονα συναισθήματα. Πάντα υπό την αδιάκοπη και πολύτιμη καθοδήγηση της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα που συνεχίζει να βάζει υψηλούς στόχους και να έχει οράματα για τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων. Έτσι, ο σχεδιασμός των προγραμματισμένων δράσεων για το 2017 που μόλις ξεκίνησε διαφαίνεται υψηλός, με ιδιαίτερες μουσικές στιγμές και συνεργασίες, που πρόκειται να στιγματίσουν και το έτος αυτό!