Δήμος Τρικκαίων

Διπλό έργο για το Βαρούσι υπέγραψε ο Νίκος Σακκάς

15 Ιουλίου 2023

Διπλό έργο για την πιο παλιά συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι, υπέγραψε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς. Η σύμβαση με τον εργολάβο (SOLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) αφορά την ανάπλαση δρόμων σε μεγάλο τμήμα της συνοικίας και τη μετατροπή παλιάς οικίας σε χώρο δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής ανάπτυξης.
Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης (προϋπολογισμός 3.600.000 €), η σύμβαση υπογράφτηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ο ακριβής τίτλος είναι «Παρεμβάσεις  βελτίωσης του δημόσιου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων Υποέργο 1: «Ανάπλαση Παλαιάς Πόλης Τρικάλων (Βαρούσι) και μετατροπή της Οικίας Τζάνα σε χώρο δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής ανάπτυξης».
Τα δύο έργα είναι:

  1. Αναπλάσεις σε 18 οδούς

Σε 18 δρόμους της συνοικίας θα αντικατασταθεί το οδόστρωμα και θα γίνουν παρεμβάσεις σε σημεία με μικρότερη φθορά. Συγκεκριμένα θα γίνει

– Αποξήλωση του βοτσαλωτού δαπέδου και των κυβόλιθων .

– Διατήρηση της υφιστάμενης ακανόνιστης πλάκας Άρτας, σε πλάτος 0,50μ. από τα όρια των ιδιοκτησιών.

– Αποκατάσταση του εναπομείναντος χώρου της οδού με κυβόλιθο από πλάκα τύπου Δεματίου και τοποθέτηση αγκωναριών από μάρμαρο Αλιβερίου

– Αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων στα φωτιστικά, με λαμπτήρες τεχνολογίας LED

– Η απορροή των όμβριων θα γίνεται στον άξονα των οδών, δίνοντας τις κατάλληλες κλίσεις και θα καταλήγουν στο υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων της περιοχής με μεταλλικά φρεάτια κατά πλάτος των οδών.

  1. Οικία Τζάνα

Η οικία Τζάνα είναι ένα παλιό κτίσμα εντός του οικισμού (πίσω από τον μητροπολιτικό ναό) που αποτελεί δωρεά του αείμνηστου γιατρού παντελιδάκη στον Δήμο Τρικακίων. Στόχος είναι να αναπαλαιωθεί και να αποκατασταθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε «Χώρο δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής ανάπτυξης». Ενας χώρος, δηλαδή, ικανός να φιλοξενήσει δραστηριότητες που θα συνάδουν με τη φύση και τα χαρακτηριστικά των Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου

Η σημερινή όψη της οικίας Τζάνα και κάτω, το σχέδιο για την αποκατάσταση και ανάδειξή της