Δήμος Τρικκαίων

Διπλό μήνυμα ελληνογερμανικής φιλίας από τα Τρίκαλα

1 Οκτωβρίου 2017
Για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος στη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας – Ενίσχυση των δεσμών αδελφοποίησης Τρικάλων & Κάστροπ - Ράουξελ

 

 

 

Διπλό μήνυμα φιλίας από τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα. Ο κ. Βάλτερ Στέχελ επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2017 τον Δήμο Τρικκαίων, γινόμενος δεκτός από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Λάππα. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απουσιάζει σε ταξίδι στην αδελφοποιημένη με τα Τρίκαλα ρωσική πόλη του Πιάτιγκορσκ. Η επίσκεψη του κ. Στέχελ αφορούσε σε δύο ζητήματα. Το πρώτο, η ενίσχυση των σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων με την αδελφοποιημένη γερμανική Πόλη Κάστροπ Ράουξελ, με την οποία οι δεσμοί γίνονται στενότεροι. Το δεύτερο, η επίσκεψή του στη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Τρικάλων.
Ως προς την αδελφοποίηση, για άλλη μια φορά κατέστη σαφές, όπως ανέφερε ο κ. Λάππας, ότι ο Δήμος Τρικκαίων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των πραγματικών και επί ουσιαστικής βάσης αδελφοποιήσεων. Ο κ. Γενικός Πρόξενος τόνισε το ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων, τις οποίες εξειδίκευσε ο βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου κ. Φρανκ Σβάμπε, αναφερόμενος στην έλευση 4 μελών του Συλλόγου Αδελφοποιημένων πόλεων της γερμανικής πόλης: του κ. Κώστα Μπούλμπου (αντιπρόεδρος) και των κ.κ. Κλάους Βίνκελμαν, Αϊσέλ Τσετίν και Ούρσουλα Κάιζερ. Τονίστηκε το ενδιαφέρον για ανταλλαγές σε προγράμματα εκπαιδευτικά (ιδρύθηκε Δίκτυο Νεολαίας στη γερμανική πόλη), επιστημονικά και οικονομικά, καθώς στα μέλη της αποστολής υπήρχε και εκπρόσωπος του εκεί Επιμελητηρίου. Ο κ. Λάππας τόνισε ότι ο Δήμος Τρικκαίων αποδέχεται την ενίσχυση των επαφών, με ήδη προγραμματισμένη αποστολή στη γερμανική πόλη το επόμενο διάστημα και έντονη τη διάθεση για να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα σε επίπεδο πραγματικής συνεργασίας.
Μετά την ανταλλαγή δώρων, ο κ. Στέχελ, τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, μέλη της τρικαλινής αντιπροσωπείας και της μακραίωνης Ισραηλιτικής Κοινότητας των Τρικάλων, επισκέφθηκαν τη συναγωγή. Η επίσκεψη ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος επισκέπτεται τον θρησκευτικό αυτόν χώρο στα Τρίκαλα. Οκ . Πρόξενος αναφέρθηκε στην ουσία της χάραξης κοινού δρόμου για μέλλον, χωρίς να ξεχνούμε το παρελθόν, αλλά ατενίζοντας το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη. Ο κ. Βενουζίου, πρόεδρος της Κοινότητας, αναφέρθηκε στις διδαχές της Ιστορίας και υπογράμμισε τη συνεργασία χριστιανών και εβραίων το θρήσκευμα τρικαλινών σε πλείστες όσες περιόδους της ιστορίας της πόλης. τόνισε το ενδιαφέρον του Δημάρχου Τρικκαίων προσωπικού και του Δήμου συνολικότερα σε θέματα που άπτονται ζητημάτων της Κοινότητας ο κ. Σβάμπε αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργία δικτύων και τόνισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής επίσκεψης της ισραηλιτικής κοινότητας της περιοχής του Κάστροπ Ράουξελ στα Τρίκαλα. Την τρικαλινή αντιπροσωπεία αποτελούσαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού θεάτρου κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης και μέλη της Ομάδας Εθελοντών Τρικάλων, οι κ. Αδάμος, Αζέλης, Σακελλαρίου, Σφέικος.
Από το γραφείο Τύπου