Δήμος Τρικκαίων

Δωρεάν και φέτος τα μαθήματα στη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

3 Σεπτεμβρίου 2019

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων (Δ.Φ.Τ.), του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων άνοιξε τις μουσικές της πόρτες και δέχεται υποψήφιους εκτελεστές  στα τμήματά της. Οι υποψήφιοι για την εκπαιδευτική περίοδο 2019 – 2020 θα είναι μαθητές από Ε’ Δημοτικού και άνω, όπως και ενήλικες. Τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η φοίτηση είναι για όλους ΔΩΡΕΑΝ.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων στεγάζεται στο κτήριο της Δωροθέας Σχολής επί της οδού Στ. Σαράφη 42. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μας επισκεφτείτε (Τρίτη και Πέμπτη από τις 6:00 μ.μ. έως και τις 8:00 μ.μ.), να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 24310 74435 ή να μας αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected].
Ως εκπαιδευτικό προσωπικό ορίζονται πτυχιούχοι μουσικοί διαφόρων ειδικεύσεων και διδάσκονται τα παρακάτω:

  • Ξύλινα Πνευστά (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο)
  • Χάλκινα Πνευστά (Κόρνο σε Φα, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Ευφώνιο, Τούμπα)
  • Κρουστά (Ταμπούρο, Γκραν Κάσα, Κύμβαλα)
  • Θεωρία της Μουσικής (παιδιά και ενήλικες)

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η αρχική ίδρυσή της έγινε επίσημα το 1902 με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικάλων», ενώ υπήρχε ομάδα μουσικών η οποία έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης και το 1938 ιδρύεται επίσημα η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από τη Δ.Φ.Τ. διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί.

Στόχοι της Δ.Φ.Τ. είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών – φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Δ.Φ.Τ. και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της & η συμβολή της στην λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών – εθνικών και τοπικών εορτών.

Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή το οποίο και εκτελούν σε συναυλίες, Φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε τοπικές κοινότητες, συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης, δίνουν το παρόν σε Θρησκευτικές εορτές, Εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η αρχιμουσικός, κα Μαίρη Μητσοπούλου.

Από το γραφείο Τύπου