Δήμος Τρικκαίων

Δωρεάν σεμινάρια για μουσική στο Music Studio της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

7 Νοεμβρίου 2019

Τρία διαφορετικά στοιχεία συνενώνονται στα σεμινάρια του υλοποιεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Μουσική, Τεχνολογία, Φύση. Διότι το Music Studio της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, λειτουργώντας ήδη από το 2013, προσφέρει τη δυνατότητα σε εφήβους μαθητές και σε ενήλικες, να μάθουν για:

  1. Ακουστική Οικολογία (σεμινάριο για ενήλικες)
  2. Τεχνολογία και Μουσική (κύκλος μαθημάτων για εφήβους)

Το σεμινάριο και ο κύκλος μαθημάτων είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2019. Υπεύθυνη είναι η κ. Ελένη Καλαμποκίνη και  δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων στον τηλεφωνικό αριθμό 24313-53564.

Αναλυτικά οι πληροφορίες:

  1. Σεμινάριο με θέμα Ακουστική Οικολογία για ενήλικες

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: 19:00-21:00

Απευθύνεται σε δασκάλους, καθηγητές κάθε ειδικότητας, μουσικούς, λάτρεις της φύσης και του ήχου και σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει το αντικείμενο.

Η Ακουστική Οικολογία συνδυάζει επιστήμες για την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των έμβιων οργανισμών, των στοιχείων της φύσης και του ήχου στα διάφορα περιβάλλοντα.

Περιεχόμενο σεμιναρίου:

  1. Ενεργητική ακρόαση και καταγραφή ηχοτοπίου.
  2. Σύντομη ιστορική αναδρομή, κύριοι εκπρόσωποι και βασική ορολογία.
  3. Ακρόαση μουσικής ηχοτοπίων
  4. Βιωματικές δραστηριότητες

5.Καλές πρακτικές, εκπαιδευτικές δράσεις και προτάσεις

Μελετώντας τα διάφορα ηχοτοπία (φυσικά, αστικά, φανταστικά) καταλαβαίνει κανείς τη σημασία του ήχου στη ζωή και στην επιβίωση των ειδών. Συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος καλλιεργώντας επίσης την ενσυναίσθηση. Επιπλέον, οξύνεται η αίσθηση της ακοής καθώς και βελτιώνεται η συγκέντρωση και η προσοχή. Ακόμα, κατανοεί κανείς θέματα οικολογίας πλάθοντας έτσι έναν ενεργό, δραστήριο, και συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Ενισχύεται η πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι έως 10 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη γνώση ή επαφή με το αντικείμενο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Τηλ.:24313-53564

 

  1. Κύκλος μαθημάτων με θέμα Τεχνολογία και Μουσική για εφήβους

Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος: Τεχνολογία και Μουσική

Σάββατο 23 & 30 Νοεμβρίου: 10:00-12:00

Σάββατο  7 & 14 Δεκεμβρίου: 10:00-12:00

Κύκλος 4 δίωρων μαθημάτων. Απευθύνεται σε εφήβους, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη σχέση της τεχνολογίας με τη μουσική από την ιστορική αναδρομή και θεωρία έως την πρακτική εφαρμογή

Τα μαθήματα χωρίζονται στις παρακάτω θεματικές:

  1. Ιστορική αναδρομή της τεχνολογίας στη μουσική τον τελευταίο αιώνα. Πώς αλλάζουν ο τρόπος ακρόασης, η δημιουργία μουσικής και η θέση της μουσικής στην

κοινωνία και στην καθημερινότητα.

  1. Εισαγωγή στην ηχοληψία και χρήση ψηφιακού λογισμικού για καταγραφή. Βασική επεξεργασία ηχητικού αρχείου και εξαγωγή αυτού.
  2. Δημιουργία ηχητικών εφέ και σχεδιασμού για οπτικό υλικό (video, εικόνα) και ραδιόφωνο.
  3. Σύνθεση μουσικού έργου και πολυκάναλη ηχογράφηση.

Σε κάθε μάθημα θα γίνεται ακρόαση μουσικών έργων ηλεκτρονικής μουσικής από τις πρώτες συνθέσεις έως και σήμερα.

Ο αριθμός συμμετεχόντων περιορίζεται στους 5 μαθητές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση περισσότερων ενδιαφερόμενων θα δημιουργηθεί νέος κύκλος κατόπιν συνεννόησης.

Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση παρά μόνο όρεξη και καλή διάθεση! Δεν χρειάζεται να φέρουν δικό τους εξοπλισμό, παρά μόνο εάν το θελήσουν.

 

Η υπεύθυνη

Η υπεύθυνη των σεμιναρίων Ελίνα Καλαμποκίνη γεννήθηκε το 1993 στα Τρίκαλα όπου και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, φλάουτου και στη συνέχεια κιθάρας. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων και απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Μουσικής για τις Τέχνες της Παράστασης.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με την μουσική παιδαγωγική, σύγχρονη μουσική και τα νέα τεχνολογικά μέσα. Συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Το ηχοτοπίο στο οποίο ζούμε”, συνεργάστηκε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και άλλους επίσημους φορείς της Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας με τελικό στόχο τη συγγραφή ενός ευρωπαϊκού σχολικού εγχειριδίου

 

Από το γραφείο Τύπου